Θ.Ο.Φ. – Το Θέατρο στο Πανεπιστήμιο

Τις πύλες της άνοιξε για ακόμα μία χρονιά η Θεατρική Ομάδα του Φυσικού του Αριστοτελείου καλωσορίζοντας τα νέα μέλη της και μεγαλώνοντας τη παρέα. Με διάθεση ανανεωτική και με δυο παλιά μέλη της ομάδας να αναλαμβάνουν το τιμόνι της σκηνοθεσίας η ομάδα υπόσχεται να συνεχίσει την ανοδική πορεία της και να διατηρήσει παράλληλα την ίδια δυναμική των προηγούμενων χρόνων. Τόσο το υποκριτικό όσο και το δημιουργικό κομμάτι αναλαμβάνεται εξ’ολοκλήρου από τα μέλη της ομάδας χωρίς αυτό να αποκλείει τη συμμετοχή επαγγελματιών του χώρου μέσω σεμιναρίων. «Σκοπός μας είναι να προάγουμε τον πολιτισμό μέσα στο πανεπιστήμιο, γιατί το θέατρο είναι πολιτισμός. Είναι επίσης ένα τρόπος να κοινωνικοποιηθεί κάποιος, να συνδημιουργήσει αλλά και να γνωρίσει το θέατρο» αναφέρει η σκηνοθέτρια Μένια Ταμπάκη ενώ προσθέτει ο Γιώργος Μαλάκος, ο συν-σκηνοθέτης της Θ.Ο.Φ. ότι «η ομάδα είναι ανοιχτή για όλους, συμμετέχουν χωρίς περιορισμό φοιτητές και φοιτήτριες από διαφορετικές σχολές καθώς και άτομα εκτός πανεπιστημίου. Υπήρξαν χρονιές που η Θ.Ο.Φ. φιλοξένησε έως και 100 μέλη!».

Λίγα λόγια…

Η Φοιτητική Θεατρική Ομάδα του Φυσικού ξεκίνησε το 1986, με μία ολιγόχρονη διακοπή, ακολουθώντας λίγο αργότερα από το 1992 και μετά μία συνεχή πορεία στα πανεπιστημιακά δρώμενα. Το 2002 υπήρξε ένα από τα Ιδρυτικά μέλη του Φεστιβάλ Αστριτσίου, όπου κάθε καλοκαίρι συναντιούνται ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας για να ανταλλάξουν και να μοιραστούν ιδέες και εμπειρίες. Αποτελεί την παλαιότερη και δημοφιλέστερη πλέον ομάδα που άνθισε πρώτη ανάμεσα στις καλλιτεχνικές δραστηριότητες των πανεπιστημίων της Θεσσαλονίκης προσφέροντας σε εκατοντάδες νέους τη δυνατότητα να ασχοληθούν, χωρίς οικονομική επιβάρυνση, με το θέατρο και γίνουν μέλη μίας νέας και δημιουργικής παρέας. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της η ομάδα έχει ανεβάσει μία πληθώρα έργων μεταξύ των οποίων «Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας» του Φρ. Ντύρενματ, «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη, «Γέρμα… αν είχε φύγει» στιγμές από δύο θεατρικά του Φ. Γκ. Λόρκα, «Αγαμέμνων» του Αισχύλου, «Ρινόκερος» του Ε. Ιονέσκο», «Μία συνάντηση κάπου αλλού» του Ι. Καμπανέλλη, «Θείος Πάπαρος» του Α. Μπόαλ, «Τελευταία Μαύρη Γάτα» του Ε. Τριβιζά. Οι παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη ανεβαίνουν κάθε χρόνο κατά το Μάιο στο αμφιθέατρο «Εμπειρίκος» που αποτελεί και το χώρο των  συναντήσεων και προβών της ομάδας. Αξιοσημείωτο είναι δε το γεγονός πως μέλη της Θ.Ο.Φ. συνέχισαν και αργότερα την ενασχόληση τους με το θέατρο σε επαγγελματικό επίπεδο, είτε δημιουργώντας τη δική τους ομάδα είτε σπουδάζοντας σε κάποια δραματική σχολή ή εργαστήρι. Δεν είναι, επίσης, λίγοι εκείνοι που κατάφεραν να εισαχθούν στο Κρατικό και το Εθνικό Θέατρο. Στις αρχές μάλιστα του ’90, ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιώργος Καπουτζίδης υπήρξε μέλος της ομάδας γεγονός που σήμανε καθοριστικό ρόλο στη ζωή του αφού αυτή ήταν και η πρώτη του επαφή με το θέατρο.

Λίγα έσοδα, μεγάλα έργα

Όσον αφορά τα λειτουργικά έξοδα της ομάδας, σημαντική είναι η συμβολή της Επιτροπής Πολιτιστικής Πολιτικής του Α.Π.Θ. που έχει αναλάβει ένα μέρος της οικονομικής ενίσχυσης των καλλιτεχνικών πρωτοβουλιών αποσκοπώντας στη γεφύρωση της πανεπιστημιακής κοινότητας με το πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλης. Παράλληλα, σύμφωνα με τη Μένια και τον Γιώργο « η Θ.Ο.Φ. διοργανώνει κάθε χρόνο πάρτυ με σκοπό να ενισχυθεί παραπάνω το ταμείο της ομάδας και για τις επόμενες χρονιές». Αξίζει να σημειωθεί πως μετά από τόσα χρόνια λειτουργίας τα εκάστοτε μέλη της ομάδας έχουν δημιουργήσει ένα εντυπωσιακό βεστιάριο με θεατρικά κουστούμια και αντικείμενα εξοικονομώντας αρκετά μεγάλο ποσό από τα έξοδα των παραστάσεων.

Κατερίνα Χρυσοπούλου

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.