[ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ] Ο Γιώργος Λέκκας ετοιμάζει: Τάρτα με κρέμα και άρωμα μανταρίνι

Μερίδες : 8
Χρόνος προετοιμασίας : 30΄
Χρόνος εκτέλεσης: 1 ώρα
Χρόνος παγώματος: 3 ώρες
Σκεύος : ταρτιέρα κεραμική 24 εκ

Υλικά

Για την βάση
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
100 γρ. ζάχαρη άχνη
1 αυγό
1 βανίλια σε σκόνη
1 πρέζα αλάτι

Για την κρέμα
120 γρ. τυρί μασκαρπόνε
120 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
300 ml χυμό μανταρινιού
50 ml χυμό πορτοκάλι
50 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
150 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
80 γρ. ζάχαρη
1 αυγό + 3 κρόκοι αυγών
40 γρ. κορν φλάουρ
2 φύλλα ζελατίνη
Ξύσμα από 2 μανταρίνια

Για το γαρνίρισμα
100 γρ. ζαχαρωμένα στικ μανταρινιού

Διαδικασία

Για να φτιάξτε τη βάση: Σε ένα μεσαίο μπόλ ρίξτε όλα τα υλικά. Χτυπήστε με μίξερ χειρός σε χαµηλή ταχύτητα µέχρι να γίνει µια ομοιόμορφη ζύμη. Τυλίξτε µε διάφανη µεµβράνη και βάλτε στο ψυγείο για 30΄.

Για να φτιάξτε τη γέµιση: Σε ένα μικρό μπόλ βάλτε τα φύλλα ζελατίνη και ρίξτε 1 φλ. τσαγιού κρύο νερό και αφήστε για 6΄. Σε µια μεσαία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ρίξτε το χυµό µανταρινιού, το χυμό πορτοκάλι, την κρέμα γάλακτος, το βούτυρο και ανακατέψτε µε αυγοδάρτη. Αφήστε να πάρει μια βράση. Σε ένα μεγάλο µπολ ρίξτε το κρόκο, τα αυγά, τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ και το ξύσµα µανταρινιού. Χτυπήστε με αυγοδάρτη για 4΄να αφρατέψουν. Κατεβάστε από την φωτιά το χυμό μανταρινιού και ρίξτε το σταδιακά στο μίγμα µε τους κρόκους ανακατεύοντας συνεχώς με τον αυγοδάρτη για να μην κόψει. Αδειάστε το μείγμα στην κατσαρόλα και βάλτε σε μέτρια φωτιά να πάρει μια βράση ανακατέψτε με τον αυγοδάρτη για να μην κολλήσει η κρέμα. Κατεβάστε την κατσαρόλα από την φωτιά. Στραγγίστε καλά την ζελατίνη και ρίξτε την στο καυτό μείγμα. Ανακατέψτε καλά μια σπάτουλα σιλικόνης ώστε να διαλυθεί η ζελατίνη. Αφήστε να κρυώσει. Τέλος σε ένα μεσαίο μπόλ ρίξτε το γιαούρτι, το μασκαρπόνε και ανακατέψτε με μίξερ χειρός για 3΄μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αδειάστε το μείγμα τυριού σταδιακά στην κρύα κρέμα και ανακατέψτε απαλά ώστε να ομογενοποιηθούν. Αδειάστε το μείγμα σε ένα μπόλ και καλύψτε με διάφανη μεμβράνη. Βάλτε στο ψυγείο για 1 ώρα μέχρι να πήξει.

Για το άνοιγµα και στρώσιµο της τάρτας: Πασπαλίστε ελαφρά με το αλεύρι τον χοντρό πλάστη και την επιφάνεια εργασίας (κατά προτίμηση από μάρμαρο). Ένας άλλος τρόπος για να ανοίξετε το φύλλο της τάρτας. Βάλτε την ζύμη ανάµεσα σε δύο λαδόκολλες και με την βοήθεια του πλάστη ανοίξτε το φύλλο για την τάρτα. Το ζυμάρι της τάρτα πρέπει να είναι Παγωμένο για να το δουλέψετε καλύτερα. ανοίξτε σε στρογγυλό φύλλο σχήμα πάχους 3 χιλιοστά. Κάντε απαλές κινήσεις και εφαρμόστε ίση πίεση στο άνοιγμα του φύλλου. Ανοίξτε τη ζύμη δίνοντας της μια στροφή ¼ κάθε φορά. Αναποδογυρίστε την κατά διαστήματα. Αυτή η μέθοδος βοηθάει την ζύμη να αερίζεται και να μην κολλάει..  Με τη βοήθεια του πλάστη τυλίξτε γύρω γύρω τη ζύµη και στρώστε την σε ελαφρώς βουτυρωμένη ταρτιέρα με διάμετρο 24 εκ. και ύψος 4 εκ. Η ζύμη πρέπει να καλύπτει τα τοιχώµατα και να εξέχει λίγο. Πιέστε ελαφρά την ζύμη στα τοιχώματα της ταρτιέρας. Με την ανάποδη του μαχαιριού αφαιρέστε τα περισσεύµατα που εξέχουν από την ταρτιέρα. Αφήστε την στο ψυγείο για 20΄ να ξεκουραστεί. Έτσι θα αποφύγετε τη συρρίκνωση κατά το ψήσιμο. Την βγάζετε από το ψυγείο και τρυπάτε τη βάση της ζύμης με ένα πιρούνι σε όλη την επιφάνεια. Με αυτόν τον τρόπο απελευθερώστε τον παγιδευμένο αέρα, πρίν την ψήσετε ή τη γεμίσετε απευθείας, ανάλογα με τις οδηγίες της συνταγής. Κόψτε ένα κοµµάτι λαδόκολλα και στρώστε πάνω στην ζύμη. Γεµίστε μια στρώση με φασόλια και μια στρώση από άλλα όσπρια µέχρι το χείλος της τάρτας. Ψήστε την τάρτα σε καλά προθερµασµένο φούρνο αντιστάσεις πάνω κάτω στην προτελευταία σχάρα στους 180°C για 20΄. Αφαιρέστε τη λαδόκολλα µε τα όσπρια. τοποθετήστε στο φούρνο την τάρτα και ψήστε ξανά για 10΄ λεπτά, για να ροδίσει καλά. Βγάλτε την τάρτα από τον φούρνο και αφήστε 1 ώρα να κρυώσει.

Για το μοντάρισμα: Βγάλτε από το ψυγείο την κρέμα. Ανακατέψτε με αυγοδάρτη την κρέμα για να αφρατέψει. Απλώστε με μια μαρίζ την κρέµα στην ψηµένη τάρτα. Τοποθετήστε τα στικ μανταρινιού. Βάλτε την τάρτα στο ψυγείο να σταθεί για 2 ώρες. Ξεφορμάρετε την τάρτα τοποθετήστε την σε μια πολύ ωραία πιατέλα και κόψτε την σε κομμάτια.

Καλή σας απόλαυση!!

Γιώργος Λέκκας

http://lekkas-giorgos.blogspot.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.