Καλή Πρωτομαγιά… παρά τα μπερδέματα και τις κινητοποιήσεις

Πρωτομαγιά ονομάζεται η πρώτη μέρα του Μαΐου, η οποία για πολλές χώρες του κόσμου είναι μέρα αργίας. Τις περισσότερες φορές η Πρωτομαγιά είναι συνώνυμη με την Παγκόσμια Μέρα των Εργατών (Εργατική Πρωτομαγιά), την ημέρα δηλαδή που τιμώνται οι αγώνες του εργατικού κινήματος.

Φέτος, βέβαια, στην Ελλάδα η συγκεκριμένη ημερομηνία συνέπεσε με τη Μ. Τετάρτη, εβδομάδα των Παθών, όπως χαρακτηρίζεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία. Αυτό δημιούργησε ένα «μπέρδεμα» σχετικά με το πότε αρμόζει να «γιορταστεί». Χρησιμοποιώ τα εισαγωγικά, αφού για το εργατικό κίνημα η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία, είναι απεργία. Έτσι, λοιπόν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης η 1η Μαΐου, η οποία, σύμφωνα με την περίπτωση (α) της παρ. 11 του άρθρου 1 του ν. 1157/1981, έχει οριστεί ως ημέρα αργίας για τις Δημόσιες Υπηρεσίες, τους Ο.Τ.Α. και τα λοιπά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, δεν θα μεταφερθεί και θα εορταστεί ανήμερα, Μεγάλη Τετάρτη, 1η Μαΐου 2013. Ενώ αντιθέτως, εκδόθηκε και δημοσιεύτηκε στο  ΦΕΚ 774/Β/03.04.13, η υπ’ αρ. 9280/196/1.4.2013  απόφαση του Υπουργού Εργασίας, σύμφωνα με την οποία καθιερώνεται η ημέρα της Πρωτομαγιάς 2013, ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας και μετατίθεται για  την Τρίτη 7 Μαΐου 2013. Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που δημιουργούνται συγχύσεις και μπερδέματα και η κυβέρνηση αδυνατεί να πάρει μια ολοκληρωτική απόφαση.

Έτσι, λοιπόν, γενική απεργία έχουν κηρύξει για σήμερα ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ τιμώντας την εργατική πρωτομαγιά και απαντώντας παράλληλα στην απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει την αργία την ερχόμενη Τρίτη 7 Μαΐου.

«Η αντιμετώπιση του εφιαλτικού προβλήματος της ανεργίας, η υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, η αποκατάσταση του εργασιακού θεσμικού πλαισίου που βίαια και αντισυνταγματικά κατήργησαν τα μνημόνια με την ανοχή και την ευθύνη των Κυβερνήσεων, καθώς και ο τερματισμός της λιτότητας, της φοροεπιδρομής, της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας θα βρεθούν στο επίκεντρο της πρωτομαγιάτικης απεργίας» ανέφερε σε ανακοίνωση η ΓΣΕΕ.

Η ΑΔΕΔΥ υπογράμμισε ότι στη χώρα μας, επί τρία χρόνια, εφαρμόζονται οι πιο σκληρές και αδιέξοδες πολιτικές, τάχα για τη σωτηρία της χώρας, που έχουν ως συνέπεια η ελληνική κοινωνία να υφίσταται ανθρωπιστική κρίση. «Το οκτάωρο ουσιαστικά δεν ισχύει, οι μισθοί, οι συντάξεις μειώνονται δραματικά, τα εργασιακά δικαιώματα, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας καταργούνται και αντικαθίστανται από ατομικές συμβάσεις, προκειμένου να υπονομευθεί η συλλογική δράση των εργαζομένων και οι ενωτικές μαζικές κινητοποιήσεις των συνδικάτων» τόνισε η ΑΔΕΔΥ.

Μπλακ αουτ στις μεταφορές

Δεμένα παραμένουν από χθες τα μεσάνυχτα τα πλοία στα λιμάνια, καθώς η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ναυτεργατών συμμετέχει με 24ωρη απεργία στις εκδηλώσεις για την εργατική Πρωτομαγιά. Η απεργία θα λήξει σήμερα τα μεσάνυχτα και αναμένεται να υπάρξουν έκτακτα δρομολόγια την Μ.Πέμπτη προκειμένου να διευκολυνθούν οι εκδρομείς του Πάσχα. Πιο συγκεκριμένα ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας έχει ανακοινώσει ότι οι εταιρείες μέλη του, λόγω της αυξημένης ζήτησης ενόψει του Πάσχα, θα πραγματοποιήσουν έκτακτα δρομολόγια. Επιπλέον, καλεί όλους τους επιβάτες που έχουν κάνει κράτηση ή έχουν εκδώσει εισιτήρια για να ταξιδέψουν προς τα νησιά για σήμερα να επικοινωνήσουν με τον ταξιδιωτικό τους πράκτορα για την τακτοποίηση των κρατήσεων τους.

«Χειρόφρενο» τραβούν τα τρένα αλλά και ο Προαστιακός, καθώς η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία για σήμερα. Επιπλέον δεν θα εκτελούνται τα δρομολόγια του μετρό από προς το Αεροδρόμιο και τους σταθμούς Παλλήνη, Παιανία – Κάντζα και Κορωπί καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου.

Το μετρό, ο ηλεκτρικός, το τραμ, τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα συμμετέχουν στα συλλαλητήρια με στάσεις εργασίας προκειμένου να διευκολυνθούν οι διαδηλωτές που θέλουν να μετακινηθούν.

Για την ιστορία, οι πρώτοι εορτασμοί της Πρωτομαγιάς ξεκίνησαν στην προ-χριστιανική Ευρώπη με γιορτές όπως το κέλτικο Μπελτέιν και την εωσφορική γιορτή της Νύχτας του Walpurgis στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη και γίνονται μέχρι σήμερα. Με τον εκχριστιανισμό όμως της Ευρώπης, πολλές από αυτές τις γιορτές είτε απαγορεύτηκαν, είτε έλαβαν χριστιανικό χαρακτήρα. Έτσι, ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς έχασε τον θρησκευτικό του νόημα. Σήμερα, σε πολλές περιοχές της Ευρώπης επιβιώνουν έθιμα αυτής της εποχής όπως ο χορός γύρω από το Γαϊτανάκι, ενώ πολλές νεο-παγανιστικές ομάδες προσπαθούν να αναβιώσουν ανάλογα αρχαία έθιμα. Για πολλές προ-χριστιανικές παγανιστικές κοινωνίες της Ευρώπης η Πρωτομαγιά γιορταζόταν ως η πρώτη ημέρα του καλοκαιριού. Έτσι το Θερινό Ηλιοστάσιο στις 21 Ιουνίου συνέπιπτε με τη μέση του καλοκαιριού.

Όπως και να ‘χει, το Roadstory.gr εύχεται στους αναγνώστες του καλό μήνα! 

Ζωή Καρασουλτάνη

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.