Καρέ- καρέ η πορεία της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου στο χρόνο

Πρώτο άρθρο, πρώτο αφιέρωμα και δεν θα γινόταν να ξεκινήσει με κάτι άλλο παρά μόνο με την εθνική μας.

Τα πρώτα χρόνια, η χαμένη ευκαιρία του ’70, το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του ’80,το παγκόσμιο κύπελλο το 1994, η πτώση και η απογείωση το 2004.

Η πρώτη εμφάνιση ελληνικού αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος ποδοσφαίρου σημειώθηκε το 1906 κατά τη διάρκεια των Μεσολυμπιακών Αγώνων των Αθηνών. Η ομάδα αυτή αποτελούνταν από ποδοσφαιριστές του εθνικού γυμναστικού συλλόγου.

Greece_national_football_team_1920Το 1920 συγκροτήθηκε ολυμπιακή εθνική ομάδα ποδοσφαίρου από την Ε.Ο.Ε. (τότε Ε.Ο.Α.) για την εκπροσώπηση της Ελλάδας κατά τους Ολυμπιακούς  του 1920 στην Αμβέρσα.

Στις 7 Απριλίου 1929 διεξήχθη η πρώτη αναμέτρηση της Ελλάδας υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (Ε.Π.Ο.), η οποία είχε ιδρυθεί τρία χρόνια νωρίτερα (1926). Αντίπαλος της Ελλάδας υπήρξε η Β΄ ομάδα της Ιταλίας στο γήπεδο του Παναθηναϊκού. Ο αγώνας αποτέλεσε ένα από τα γεγονότα της εποχής και τον παρακολούθησε σχεδόν όλη η κοσμική Αθήνα.

Το 1970 εμφανίζεται η καλύτερη εθνική ομάδα ποδοσφαίρου όπως ισχυρίζονται πολλοί ως σήμερα, με Καμάρα, Παπαϊωάνου, Κούδα, Σιδέρη, Δέδε, Μποτίνο και Δομάζο. Για πρώτη φορά στην ιστορία έφθασε τόσο κοντά στην πηγή, αλλά τελικά νερό δεν ήπιε για μόλις ένα βαθμό. Πολλοί αποδίδουν αυτό το γεγονός στον τρόπο που αγωνιζόταν η εθνική. Μια ομάδα φτιαγμένη για να παίζει με «3 μπάλες», ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε και η διαμάχη του προπονητή Νταν Γεωργιάδη με τον Δομάζο.

euro1980Το 1980 έχουμε την πρώτη σημαντική επιτυχία της εθνικής με την πρόκριση στο Euro του 1980. Με το ρόστερ της ομάδας να αποτελείται από παίχτες όπως οι Κούδας, Μαύρος, Αναστόπουλος, Γαλάκος, Κούης, Κυράστας, Καψής και Κωνσταντίνου, τερμάτισε πρώτη στα προκριματικά όμως η απειρία και το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο των αντιπάλων την εποχή εκείνη εμπόδισαν την ομάδα αυτή να κάνει την υπέρβαση. Η Ελλάδα παρότι κέρδισε τις εντυπώσεις δεν κατάφερε να διακριθεί. Θετικό μπορεί να θεωρηθεί και το ισόπαλο αποτέλεσμα με τη μετέπειτα τροπαιούχο Δ. Γερμανία.

Το 1994 η Ελλάδα, για πρώτη φορά στην ιστορία της, συμμετείχε σε τελική φάση Μουντιάλ στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Στην τελική φάση της διοργάνωσης όμως, τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά και προκάλεσαν άσχημα σχόλια για την τότε ομάδα. Για την ιστορία να θυμηθούμε ότι η εθνική έκανε 3 ήττες με ρεκόρ 0-10 γκολ.

Αμέσως μετά το Μουντιάλ η πορεία της εθνικής ακολούθησε πτωτική πορεία με τα στατιστικά της fifa να δείχνουν ότι χώρα μας από την 34η θέση το 1993 να φτάνει στην 57η το 2001.

Εκείνη την χρονιά έρχεται στην χώρα μας ο Ότο Ρεχάγκελ, ο Γερμανός τεχνικός που έδωσε ποδοσφαιρική υπόσταση σε μια χώρα που αρνούνταν και συνεχίζει να αρνείται πεισματικά να φτιάξει κάτι καλό και οργανωμένο στο συγκεκριμένο άθλημα. Ο άνθρωπος που οδήγησε την εθνική στον θρίαμβο του 2004, με την κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την στιγμή που ανέλαβε την ομάδα η εθνική έφτασε και έμεινε στην 11η θέση.

mundial 2004

Από εκείνη την χρονιά η Εθνική Ελλάδος Ποδοσφαίρου συμμετέχει σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις με εξαίρεση το Μουντιάλ του 2006, ενώ φέτος έχει την ευκαιρία να γράψει ιστορία στα γήπεδα της Βραζιλίας.

Υ.Γ. 1: Ευχαριστώ το Roadstory.gr για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε και την έναρξη της συνεργασίας μας στη στήλη των αθλητικών.

Υ.Γ. 2: Ακολουθεί εκτενές αφιέρωμα στην ομάδα του 2004, ενόψει και της επετείου των 10 χρόνων.

Νίκος Βράντσης

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.