«Κασσάνδρα Έκστασις» στο θέατρο Σοφούλη της Θεσσαλονίκης

Η παράσταση «Κασσάνδρα Έκστασις», σε σκηνοθεσία Ryszard Nieoczym, παρουσιάζεται στο Θέατρο Σοφούλη της Θεσσαλονίκης από τις 2 έως και τις 17 Φεβρουαρίου, κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο &  Κυριακή .

 

Λίγα λόγια για το έργο

Σύμφωνα με τον αρχαίο μύθο, ο θεός Απόλλωνας έδωσε στην Κασσάνδρα, την πιο όμορφη από τις κόρες του βασιλιά Πρίαμου και της Εκάβης, το χάρισμα της προφητείας και ζήτησε τον έρωτά της ως αντάλλαγμα. Εκείνη αρνήθηκε, προκαλώντας την οργή του θεού, ο οποίος την εκδικήθηκε αφαιρώντας της τη δύναμη της πειθούς. Έτσι, παρόλο που η ιέρεια του Απόλλωνα έπεφτε σε θεϊκή  έκσταση και προέβλεπε σωστά το μέλλον, κανείς ποτέ δεν πίστευε στην αλήθεια των λόγων της. Τη χαρακτήριζαν τρελή, ψεύτρα, προδότρια.

Στο έργο «Κασσάνδρα Έκστασις»  η μορφή της Κασσάνδρας  ζει και εκφράζεται μέσα από μια σύγχρονη γυναίκα και τον τρόπο που αυτή προσπαθεί να επιβιώσει στο σύγχρονο κόσμο.  Ακόμα και σήμερα, όταν μία γυναίκα έχει ένα διαφορετικό όραμα για τη ζωή, αντίθετο στους καθιερωμένους κανόνες και τρόπους συμπεριφοράς, υποβάλλεται σε κάθε είδους χειραγώγηση, ώστε να γίνει «φυσιολογική». Η παράσταση επιχειρεί να αποτυπώσει την ψυχική πορεία  μίας τέτοιας γυναίκας, που αγωνίζεται να ελευθερωθεί από την τυραννία της κοινωνίας και της οικογένειας, να περάσει από την άρνηση της ζωής και του έρωτα στην αποδοχή τους και να μιλήσει με τη δική της αληθινή φωνή.

Έντονη σωματική  έκφραση, εναλλαγές ποίησης και πρόζας, σε ένα θέατρο που ζητά να φωτίσει την πολυπλοκότητα της αλήθειας του ανθρώπου και να αποκαλύψει το μυστικό και υπόγειο ποτάμι που συνδέει το σύγχρονο άνθρωπο με τις αρχαίες μυθικές πηγές του.

Το έργο ανήκει στη σειρά μονολόγων «Αρχαίοι Καθρέφτες-Σύγχρονες Φωνές» του ίδιου συγγραφέα, σε μια προσπάθεια προσέγγισης διαφορετικών γυναικείων μορφών της αρχαιότητας με σύγχρονο τρόπο  . Εξελίχθηκε στα πλαίσια της ομάδας θεατρικής έρευνας MadDam Thearte Ensemble στην Ελλάδα και σε συνεργασία με τις ομάδες Lethal & Le Contre Courant στον Καναδά.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία-Συγγραφή-Φωτισμοί: Ryszard Nieoczym
Μετάφραση: Αγγελική Χαρίσκου
Ερμηνεία: Άννα Γριβάκου
Σκηνικά – Κοστούμια: Σύνθια Γεροαθανασίου
Σκηνικές Κατασκευές : Στέφανος Ασπρίδης
Μουσική Σύνθεση : Λόλα Τότσιου

Μουσική Εκτέλεση
Βιολί : Κυριάκος Γκουβέντας
Σαξόφωνο: Θεόφιλος Σωτηριάδης
Πιάνo: Λόλα Τότσιου
Κρουστά: Θάνος Kαζαντζής

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 20:00

Τετάρτη 6 &13 Φεβρουαρίου παραστάσεις για αγγλόφωνο κοινό

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΗΤΗΡΙΩΝ

12 € ολόκληρο, 10€φοιτητικό/ανέργων , 5€ ατέλειες

Θέατρο Σοφούλη, Τραπεζούντος 5 & Σοφούλη, Καλαμαριά

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.