Κατάρριψη αεροπλάνου από το Ισραήλ

Ένα ισραηλινό αεροσκάφος κατέρριψε σήμερα ένα τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εκινείτο για να εισέλθει στον ισραηλινό εναέριο χώρο από τον Λίβανο, ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.

Πριν από τρεις ώρες, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος εντοπίστηκε από την αεράμυνα ενώ βρισκόταν στον λιβανέζικο εναέριο χώρο και το έπληξε όταν αποπειράθηκε να παραβιάσει τον ισραηλινό εναέριο χώρο», ανέφερε μια εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων.
Ισραηλινός ραδιοφωνικός σταθμός μετέδωσε ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος αυτό επλήγη από έναν πύραυλο περίπου πέντε μίλια (8 χλμ.) δυτικά από την πόλη Χάιφα, ένα σημαντικό λιμάνι στο βόρειο Ισραήλ.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ χαρακτήρισε  αιτία «πολύ σοβαρής ανησυχίας» την απόπειρα ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφος να μπει στον ισραηλινό εναέριο χώρο ερχόμενο από το Λίβανο, το οποίο καταρρίφθηκε πέντε ναυτικά μίλια ανοικτά της Χάιφας, στο βόρειο Ισραήλ, σε ύψος 2.000 μέτρων.
Ο Νετανιάχου πετούσε με ελικόπτερο στην περιοχή του βόρειου Ισραήλ την ώρα του συμβάντος και αυτό χρειάστηκε να προσγειωθεί για λόγους ασφαλείας κατά την διάρκεια της αναχαίτισης του τηλεκατευθυνόμενου από ένα F-16 κατά τις 14:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).
«Θεωρώ αυτήν την απόπειρα παραβίασης του εναέριου χώρου μας μια υπόθεση πολύ μεγάλης βαρύτητας. Συνεχίζουμε να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύουμε την ασφάλεια των ισραηλινών πολιτών», τόνισε ο Νετανιάχου σε μια σύντομη ανακοίνωσή του.
Η κυβέρνηση του Ισραήλ κατηγόρησε τη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου ότι είχε στείλει το μη επανδρωμένο αεροσκάφος να διεισδύσει στον ισραηλινό εναέριο χώρο. Πρόκειται για «μια νέα προσπάθεια της Χεζμπολάχ να καταφέρει να διεισδύσει ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο Ισραήλ», είπε στο ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού ο υφυπουργός Άμυνας του Ισραήλ Ντάνι Ντανόν.
Δεν είναι σαφές εάν το μη επανδρωμένο τηλεκατευθυνόμενο αυτό αεροσκάφος έφερε οπλισμό. Ισραηλινές ναυτικές δυνάμεις ελέγχουν την περιοχή που κατέπεσε για να βρουν συντρίμμια του, ώστε οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών να μπορέσουν να ρίξουν φως στην πιθανή αποστολή του.
Είναι η δεύτερη φορά τους τελευταίους επτά μήνες που καταρρίπτεται τέτοιου είδους αεροσκάφος έπειτα από παραβίαση του ισραηλινού εναέριου χώρου. Την προηγούμενη φορά, τον Οκτώβριο του 2012, ένα ισραηλινό μαχητικό κατέρριψε μη επανδρωμένο αεροσκάφος που απογειώθηκε από το Λίβανο και μπήκε στον ισραηλινό εναέριο χώρο από τη Λωρίδα της Γάζας.
Τότε ο Χασάν Νασράλα, ηγέτης της Χεζμπολάχ, είχε αναλάβει την ευθύνη για την αποστολή του αεροσκάφους.

Πηγή:onalert.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.