Κατατέθηκε το αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο

Κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή το αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, που προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα για την ελληνική οικονομία στο 0,3% του ΑΕΠ, ενώ παράλληλα αφήνει ανοιχτό το παράθυρο για νέα μέτρα αν δεν αποδώσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής για τα έτη 2013-2016, προβλέπει την επιβολή φόρων ύψους 2,15 δις. Ευρώ για το 2013 και παράλληλα τίθενται τα ανώτατα όρια των δαπανών των υπουργείων, των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και των δημόσιων φορέων.

Ακόμη, σ’ αυτό το πλαίσιο η τρικομματική κυβέρνηση, επιθυμεί να δώσει έμφαση σε παρεμβάσεις δημοσιονομικού χαρακτήρα καθώς και ευρύτερες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, με στόχο να καλυφθεί η απόκλιση από την αρχική εκτίμηση των εσόδων, αφού η συνολική απόδοση των μέτρων είναι κατά 900 εκ. ευρώ χαμηλότερη. Όλα αυτά , βέβαια, χωρίς να υπολογίζονται οι επιπτώσεις από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, της οποίας η αποτίμηση βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Όπως χαρακτηριστικά δηλώνουν κυβερνητικοί φορείς, η ψήφιση του αναδιαρθρωμένου Μεσοπρόθεσμου είναι προαπαιτούμενο για τη δόση των 2,8 δις, που αναμένεται να εκταμιευτούν στα μέσα Φεβρουαρίου. Το «στοίχημα» τώρα για το υπουργείο Οικονομικών είναι να πετύχει έσοδα συνολικού ύψους 405 εκ. ευρώ, αφού τα έσοδα του πρώτου μήνα του έτους ήταν λιγότερα από τα αναμενόμενα, κυρίως λόγω της δραματικής μείωσης των φόρων που προέρχονται από τα καύσιμα και τα τσιγάρα.

Αλέξανδρος Πήχας

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.