Κλειστοί οι Δήμοι…ελέω Μιχελάκη

643179Κλειστοί θα μείνουν τη Δευτέρα όλοι οι δήμοι της χώρας, σύμφωνα με απόφαση του έκτακτου Δ.Σ. της ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής.

Θα λειτουργήσουν μόνο οι κοινωνικο-προνοιακές δομές. Μετά τη συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον υπ. Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη στις 14.30 το μεσημέρι, στην οποία θα παραβρεθεί και ο υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, το προεδρείο της ΚΕΔΕ και οι επικεφαλείς των παρατάξεων θα αξιολογήσουν τα δεδομένα που θα προκύψουν και θα αποφασίσουν για την περαιτερω στάση τους.

Την πρόταση του προέδρου ης ΚΕΔΕ, Κώστα Ασκούνη, υποστήριξε και ο επικεφαλής της παράταξης που πρόσκειται στη Ν.Δ., δήμαρχος Λαρισαίων Κώστας Τζανακούλης.

Από την πλευρά τους, οι επικεφαλής των παρατάξεων που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ και στη ΔΗΜΑΡ κ. Σ. Τζόκας και Γ. Ιωακειμίδης υποστήριξαν ότι οι δήμαρχοι πρέπει να πάνε αποφασισμένοι στη συνάντηση και σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, να κηρύξουν απεργία διαρκείας.

Κατά τη συνεδρίαση, παρεμβάσεις έκαναν οι πρόεδροι της ΠΟΕ-ΟΤΑ και η ΠΟΠ- ΟΤΑ, καθώς και ο αντιπρόεδρος του Σωματείου των Δημοτικών Αστυνόμων του Δήμου Αθηναίων κ. Θ. Τάτσης. Από τις παρεμβάσεις των δημάρχων, ιδιαίτερη ένταση προκλήθηκε με την παρέμβαση του δήμαρχου Αθηναίων κ. Γ. Καμίνη, ο οποίος και προπηλακίσθηκε, κατά την αποχώρησή του, από τις εκατοντάδες των εργαζομένων που είχαν συγκεντρωθεί στην ΚΕΔΕ.

Μετά τη λήξη της έκτακτης συνεδρίασης, ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ κ. Θέμης Μπαλασόπουλος δήλωσε ότι «η σημερινή συνάντηση αποτελεί το πρώτο ουσιαστικό βήμα, διότι συμπορεύονται οι δήμαρχοι και οι εργαζόμενοι». Και πρόσθεσε:

«Είναι στο χέρι μας να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση.Νωρίτερα, η ΠΟΕ-ΟΤΑ εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία κατηγορεί τον υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι «καταφέρθηκε εναντίον των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση χρησιμοποιώντας φράσεις απαράδεκτες και απαξιωτικές».

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ κατηγορεί την κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη ότι «θέλουν να διαιρέσουν τους εργαζομένους στο Δημόσιο για να μπορέσουν να επιτύχουν τις απολύσεις που η τρόικα απαιτεί και οι υποτακτικοί της στην Ελλάδα τρέχουν να εκτελέσουν, είτε με τη «διαθεσιμότητα», είτε με την «κινητικότητα».

Πρόεδρος της ΚΕΔΕ: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση απασχολεί το 12% των υπαλλήλων της δημόσιας διοίκησης και καλείται να συμμετάσχει κατά 50% στην κινητικότητα

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση απασχολεί το 12% των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα και αυτή τη στιγμή της ζητείται να επωμισθεί το 50% της κινητικότητας, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Κ. Ασκούνης αναφερόμενος στην απόφαση της ΚΕΔΕ να κλείσει τους δήμους, με εξαίρεση τις κοινωνικο-προνοιακές δομές που θα λειτουργήσουν κανονικά.

Ο κ. Ασκούνης τονίζει το γεγονός της «πλήρους αντίφασης» μεταξύ του γεγονότος ότι από την 1η Ιανουαρίου αποδόθηκαν μέσω του Καλλικράτη στους δήμους 200 νέες αρμοδιότητες και σήμερα οι δήμοι καλούνται να φέρουν το κύριο βάρος της κινητικότητας. Όπως σημειώνει «το κεντρικό κράτος θα πρέπει να αποφασίσει: Θέλει την αποκέντρωση ή προχωρά σε οριζόντιες περικοπές, ξηλώνοντας αρμοδιότητες, πολλές από τις οποίες οι δήμοι είχαν για πάρα πολλά χρόνια;».

Και συνεχίζει: «Πριν από δυο χρόνια μεταφέρθηκαν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αρμοδιότητες από όλα τα υπουργεία και τις παλιές Νομαρχίες. Εμείς λέμε ναι στην αξιολόγηση και την κινητικότητα, αλλά όχι να ξηλώνονται ολόκληρες αρμοδιότητες. Θα πρέπει να απαντήσουν στο ερώτημα: Πιστεύουν στην αυτοδιοίκηση ή όχι;».

Όπως σημειώνει η ΚΕΔΕ στην ανακοίνωσή της «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι είναι οι κυβερνητικές εξαγγελίες για κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και τη θέση σε καθεστώς διαθεσιμότητας των δημοτικών αστυνομικών και των σχολικών φυλάκων, αλλά και το ενδεχόμενο κατάργησης και άλλων δημοτικών υπηρεσιών».

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.