Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για την «Αθηνά»

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το σχέδιο Αθηνά που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας και αλλάζει άρδην τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας. Μετά τις αντιδράσεις και τις φοιτητικές πορείες της περασμένης εβδομάδας, οι φοιτητικοί σύλλογοι της χώρας αποφάσισαν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων για αυτή την εβδομάδα.

Πιο συγκεκριμένα, από τις 12.00 το μεσημέρι φοιτητές και σπουδαστές έχουν συγκεντρωθεί στο υπουργείο Παιδείας στο Μαρούσι όπου σκοπεύουν να προχωρήσουν σε ολοήμερο αποκλεισμό του κτιρίου, με στόχο να αλλάξουν και άλλες διατάξεις στο επίμαχο νομοσχέδιο. Ήδη, μετά τις εκτεταμένες αντιδράσεις, η εποπτική ομάδα του σχεδίου έκανε τρεις κρίσιμες αλλαγές  αποφάσισε να μη συγχωνευτούν οι ξένες φιλολογίες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης καθώς και να μην απορροφηθεί το τμήμα Ψυχολογίας από το πρόγραμμα σπουδών της Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής. Ακόμη δεν συγχωνεύονται τα Τμήματα Εργοθεραπείας και Φυσιοθεραπείας των ΤΕΙ, ενώ προωθούνται και άλλες αλλαγές στο πλαίσιο της ένταξης του σχεδίου στο αναπτυξιακό πρόγραμμα για την εύρυθμη λειτουργία των Πανεπιστημίων.

Βέβαια, οι φοιτητές της Φιλοσοφικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης ζήτησαν με ομόφωνα ψηφίσματα την απόσυρση του νομοσχεδίου,ενώ και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ξεκίνησε τη συλλογή υπογραφών ενάντια στη συμμετοχή του στο ομοσπονδιακό ίδρυμα που θα ονομαστεί «Αδαμάντιος Κοραής».Την ίδια πρακτική αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλοι σύλλογοι. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι φοιτητές του τμήματος στο Πανεπιστήμιο Στερεάς που βρίσκεται στη Λαμία, προχώρησαν σε κατάληψη του πολιτικού γραφείου του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ενώ στην Κρήτη τα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στο Ηράκλειο και της ΔΟΥ Αγίου Νικολάου βρίσκονται υπό κατάληψη.

Ταυτόχρονα οι αντιδράσεις των πανεπιστημιακών κύκλων εντείνονται και όσον αφορά τη μείωση των εισακτέων στις υψηλόβαθμες σχολές του μηχανογραφικού δελτίου.Πρόκειται για τις Νομικές Σχολές, αρκετές Ιατρικές, τμήματα Φιλολογίας, Κοινωνιολογίας, Μαθηματικών, Φυσικής, Ιατρικής, Φαρμακευτικής,ενώ απ’ την άλλη περισσότερους φοιτητές φαίνεται ότι θα απορροφήσουν τμήματα Ψυχολογίας, Χημείας, Οδοντιατρικής,και αρκετά Πολυτεχνικά.

Έτσι, πιο τυχεροί είναι όσοι επιλέξουν τμήματα από το 2ο, το 4ο και το 5ο επιστημονικό πεδίο, καθώς ο συνολικός αριθμός εισακτέων αυξάνεται θεαματικά.

Αλέξανδρος Πήχας

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.