[Κράτα μου το χέρι]

dimitris mamaloukas«Ένας άνθρωπος φτάνει μια νύχτα σε μια άγνωστη πόλη. Έχει αφήσει πίσω του την προηγούμενη ζωή του θέλοντας να ξεφύγει από την κατάρα που τον συνοδεύει». Και κάπως έτσι αρχίζουν όλα. Κράτα μου το χέρι…

Από την πρώτη κιόλας σελίδα, ο συγγραφέας Δημήτρης Μαμαλούκας, μας εισάγει στην υπόθεση του βιβλίου.

Ένας άνθρωπος, που καθ” όλη την εξέλιξη της υπόθεσης δεν αποκτά ταυτότητα, φτάνει σε μια πόλη, που ποτέ δεν μαθαίνουμε ποια είναι, με μοναδικές του αποσκευές ένα μικρό σακίδιο κι ένα σκοπό. Τη συγγραφή του βιβλίου του. Η εναρμόνισή του στη ζωή της πόλης κάθε άλλο παρά εύκολη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αφού η ουσιαστική έλλειψη χρημάτων τον οδηγεί σε ένα διαμέρισμα φθηνό μιας ακριβής ωστόσο πολυκατοικίας. Πίσω ακριβώς από τους τοίχους του μικρόκοσμού του, μία αίθουσα σινεμά, η οποία γίνεται εξ” αρχής εχθρός του, αποπέμποντάς τον (λόγω θορύβου) από την επίτευξη του στόχου του. Σε μια από τις ατέλειωτες μοναχικές περιπλανήσεις του στους δρόμους της γκρίζας πόλης, συναντά μια κοπέλα, η οποία και τον οδηγεί σε μονοπάτια έως τότε αδιάβατα. Και οι ταμπέλες μιας ασφαλιστικής εταιρείας, να τον καθοδηγούν (;) με τα μηνύματά τους.

Μια υπόθεση που εκ πρώτης όψεως ίσως ναι μη φαντάζει και ιδιαίτερα εμπνευσμένη. Διαβάζοντας ωστόσο το βιβλίο, διαπιστώνει κανείς ότι έτσι κι αλλιώς ο συγγραφέας δεν ποντάρει στο «καινούριο» του θέματος αλλά με το δικό του γλαφυρό τρόπο στην ερμηνεία της κεντρικής του ιδέας.

Γιατί ο βασικός του ήρωας θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε άνθρωπος που απογοητευμένος από την έως τώρα ζωή του, κάνει μια νέα αρχή.

Η νέα πόλη όπου μετοικεί, ένα οποιοδήποτε σημείο στο χάρτη που μπορεί να φιλοξενήσει και να αναθρέψει ένα όνειρο.

Και η κοπέλα η οποία συναντά, ένας οποιοσδήποτε ανθρώπινος ή μη παράγοντας, που μπορεί να τον βγάλει από τον σκοπό του ή… ποιος ξέρει, ίσως και να τον οδηγήσει σε έναν άλλο, βαθύτερο.

Με λόγο σωστά δομημένο, πρόκειται για ένα βιβλίο που κερδίζει την προσοχή του αναγνώστη, διαπνεόμενο από μία νουάρ αισθητική κι από ένα κλίμα «θρίλερ», χαρακτηριστικά γνώριμα του συγγραφέα.

Η αέναη περιπλάνηση, η ανθρώπινη μοναξιά, η προαιώνια μάχη καλού – κακού. Οι παραλληλισμοί με την πραγματικότητα γίνονται αβίαστα και οι σκέψεις μοιραία ξετυλίγονται. Άλλωστε στο «Κράτα μου το χέρι», τα πάντα είναι συμβολικά.

Θάνος Βάγιος

Κράτα μου το χέρι

Δημήτρης Μαμαλούκας

Εκδόσεις: Ψυχογιός

Σελίδες: 192

Τιμή: 12,20

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.