Κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται σήμερα ο Γιάννης Στουρνάρας για την διεξαγωγή μιας καθοριστικής για την τύχη της ελληνικής οικονομίας συνδιάσκεψης του Εurogroup με την συμμετοχή των Υπουργών Οικονομικών των κρατών μελών της Ε.Ε.

Η απόφαση για εκταμίευση της δόσης σύμφωνα με τα λεγόμενα της ελληνικής πλευράς θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη, μένουν όμως ακαθόριστα δύο πολύ σημαντικά ζητήματα γύρω από αυτήν.Το ποσό που θα αποφασιστεί τελικά να δοθεί προς ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας και θα κυμαίνεται από 31,3 εώς 44 δις ευρώ καθώς επίσης και η ημερομηνία που τα χρήματα αυτά θα καταβληθούν.

Σοβαρές αμφιβολίες τίθενται όμως στο κατά πόσο οι αποφάσεις που θα παρθούν θα καταφέρουν να αποσπάσουν την έγκριση της πλειοψηφίας στα κοινοβούλια των κρατών μελών, όπως απαιτείται σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.Προβλήματα εντοπίζονται κυρίως σε αυτά των μικρότερων χωρών όπως της Εσθονίας,της Λετονίας και της Μάλτας.Στα πλαίσια αυτών των διαφωνιών μάλιστα ο πρωθυπουργός  κ. Αντώνης Σαμαράς είχε συνάντηση την προηγούμενη εβδομάδα με τον Μαλτέζο υπουργό οικονομικών κ. Τόνιο Φένεκ ο οποίος θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους πολέμιους της στήριξης της Ελλάδας.
Όσον αφορά τα υπόλοιπα κοινοβούλια δύσκολα θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Σε αυτό έχει συμβάλλει αποφασιστικά και η πίεση της Γερμανίας προς τα κράτη-μέλη ώστε να ψηφίσουν υπέρ της ελληνικής βοήθειας.Στο εσωτερικό μάλιστα της Γερμανίας αξίζει να σημειωθεί ότι την Τετάρτη έχει οριστεί έκτακτη συνεδρίαση της Κ.Ο. Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών (CDU και CSU) στο Βερολίνο, όπου ο κ. Σόιμπλε θα ενημερώσει τους κυβερνητικούς βουλευτές για το αποτέλεσμα του Eurogroup. Οι βουλευτές ζητούν πιεστικά να έχουν στα χέρια τους την πλήρη έκθεση της τρόικας προτού ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση.

Σε αυτό το Eurogroup θα συζητηθεί επίσης και η προοπτική ελάφρυνσης του ελληνικού προϋπολογισμού από τις δόσεις και επιμήκυνσης τις διάρκειας αποπληρωμής του χρέους έτσι ώστε να καταστεί βιώσιμο σύμφωνα με τις υποδείξεις του ΔΝΤ.

Βασίλης Νάνης

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.