Κρίσιμη ψηφοφορία στην Κύπρο

Η Κύπρος εδώ και μια εβδομάδα βιώνει μια από τις πιο κρίσιμες περιόδους της σύγχρονης οικονομικής και  κοινωνικής της ιστορίας αφού το δημοσιονομικό της καθεστώς και το τραπεζικό της σύστημα βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού. Οι εξελίξεις μάλιστα, μετά την απόφαση του Eurogroup για την επιβολή φόρου στις τραπεζικές καταθέσεις είναι δραματικές.

Έτσι, σήμερα μετά από τρεις αναβολές της σύγκλησης της ολομέλειας της κυπριακής Βουλής,συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα για να συζητήσει το επερχόμενο κυβερνητικό νομοσχέδιο για την εφαρμογή της εν λόγω συμφωνίας. Αυτή, όπως διατυπώθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε προέβλεπε αρχικά τη μείωση του έκτακτου τέλους επί των τραπεζικών καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ υπό τον όρο ότι συνολικά ο φόρος αυτός θα αποφέρει περί τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ καθώς και  επιβολή φόρου 9,9% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ και 6,75% στις κάτω του ποσού αυτού. Βέβαια, μετά από πιέσεις των Κυπρίων αξιωματούχων υπάρχει και η σκέψη για επιβολή έκτακτου τέλους ύψους έως και 15,6% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι μικρο καταθέτες. Πλέον, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά, με τις ισορροπίες στο κυπριακό κοινοβούλιο να είναι εξαιρετικά λεπτές.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι επαφές των υπουργών της Κύπρου με ηγέτες και ομολόγους τους από την Ευρώπη με στόχο την επίτευξη καλύτερης συμφωνίας ή και την ακύρωση της προβλεπόμενης ρύθμισης μετά τις ποικίλες αντιδράσεις.Την ίδια ώρα  που οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. παραμένουν στη Μεγαλόνησο ασκώντας ασφυκτικές πιέσεις προς τον πρόεδρο Αναστασιάδη για άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου,κ.Νίκος Αναστασιάδης  αναμένεται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ενώ στη Μόσχα μεταβαίνει ο κύπριος υπουργός Οικονομικών.

Παράλληλα,ο  Κύπριος πρόεδρος αναμένεται να έχει και νέα συνομιλία με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέργκελ με την οποία επικοινώνησε και χθες, όπως και με τον Ευρωπαίο επίτροπο για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρε, στους οποίους ανέφερε χαρακτηριστικά πως το πρόγραμμα είναι πολύ σκληρό για να περάσει από την κυπριακή Βουλή , εφιστώντας και την προσοχή στους χειρισμούς του θέματος από την Γερμανίδα καγκελάριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν,στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί σήμερα το βράδυ δεν αναμένεται να περάσει η συμφωνία, αφού απαιτούνται 29 ψήφοι. Από το κυβερνών κόμμα του ΔΗΣΥ υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία πως η Βουλή θα εγκρίνει τη συμφωνία, χωρίς να υπάρξουν διαρροές από τους 20 βουλευτές του κόμματος, ενώ παράλληλα προσδοκά και ψήφους από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δ. Συλλούρη καθώς και από κάποιους βουλευτές του συμπολιτευόμενου ΔΗΚΟ που είναι οχτώ.Απ΄ την άλλη σίγουρο είναι πως θα ψηφίσουν όχι 19 βουλευτές του αντιπολιτευόμενου ΑΚΕΛ, οι πέντε βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος , ο ένας εκ των δύο βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κόμματος, ο βουλευτής των Οικολόγων και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας. Μάλιστα η ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου δυσχεραίνεται καθώς σύμφωνα με το καταστατικό της κυπριακής Βουλής, δεν υπάρχει η δυνατότητα για επιστολική ψήφο  αλλά και σε περίπτωση ισοψηφίας,  μετρά ως διπλή η ψήφος του Προέδρου της Βουλής κ. Γιαννάκη(ΕΔΕΚ), η οποία αναμενεται να είναι αρνητική.

Αλέξανδρος Πήχας

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.