Κρασί… Πως το σερβίρουμε σωστά;

Βρισκόμαστε ήδη στην καρδιά του Δεκεμβρίου, οι γιορτές των Χριστουγέννων πλησιάζουν και ως γνωστόν πρόκειται για μια περίοδο ατελείωτων οικογενειακών αλλά και φιλικών γευμάτων. Αν ετοιμάζεστε, λοιπόν, να υποδεχθείτε συγγενείς και φίλους και θέλετε να σας βαθμολογήσουν με άριστα 10, εκτός από τα εκλεκτά εδέσματα, οφείλετε να δώσετε τη δέουσα σημασία και στη σωστή επιλογή, το προσεκτικό σερβίρισμα του κρασιού αλλά και στη σωστή επιλογή των ποτηριών! Το κρασί είναι ένα ξεχωριστό προϊόν. Δεν… κατασκευάζεται αλλά παράγεται, με όλη τη φροντίδα του αμπελουργού και του οινοποιού και μεταφέρει σύμβολα ιστορίας, παράδοσης και πολιτισμού, που στην περίπτωση της Ελλάδας έχουν τεράστια βαρύτητα.

 wine2

Διαβάστε τα παρακάτω tips για να ανακηρυχθείτε top οικοδέσποινα!

Wine-tempΑπαραίτητη για το σερβίρισμα του κρασιού είναι η τήρηση των σωστών θερμοκρασιών, ανάλογα με τον τύπο –και το στυλ– του. Έτσι, αναδεκνύονται καλύτερα οι αρετές του και δεν αδικείται αρωματικά και γευστικά. Σε γενικές γραμμές, οι κατάλληλες θερμοκρασίες είναι οι εξής:

• 6-8 °C για τα αφρώδη κρασιά,

• 10-12°C για τα λευκά και τα ροζέ ξηρά κρασιά (δροσερά, όχι παγωμένα),

• 12-16°C για τα ελαφριά και φρουτώδη ξηρά ερυθρά ξηρά κρασιά,

• 16-18°C για τα ξηρά ερυθρά, ταννικά κρασιά παλαίωσης και

•  8-12°C για τα περισσότερα γλυκά κρασιά (ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους).

Για να επιτευχθούν αυτές οι θερμοκρασίες, πριν από το σερβίρισμα του κρασιού, χρησιμοποιείται το φυσικό περιβάλλον (όταν κάνει κρύο), ένα δοχείο με πάγο και νερό ή το ψυγείο (συντήρηση, όχι κατάψυξη).

wine-and-cheeseΤο «σωστό» σερβίρισμα του κρασιού σε ένα γεύμα απαιτεί την κατάλληλη σειρά εμφάνισης, εφόσον τα κρασιά είναι περισσότερα του ενός, ανάλογα με τον τύπο τους και σύμφωνα με τα διαθέσιμα πιάτα. Ένας «μπούσουλας» για την ενδεχόμενη σειρά, που εγγυάται πως ένα κρασί δεν θα καλύπτει το προηγούμενο, είναι ο εξής:

• τα λευκά κρασιά πριν από τα ερυθρά (τα ροζέ ενδιάμεσα),

• τα πιο νεαρά, φρέσκα και ελαφριά κρασιά πριν από τα κρασιά παλαίωσης,

• τα πιο μαλακά κρασιά πριν από τα πιο ταννικά,

• τα πιο ξηρά πριν από τα γλυκύτερα και

• τα πιο γλυκά κατόπιν από τα λιγότερο γλυκά.

• Τα αφρώδη κρασιά ακολουθούν την προαναφερόμενη λογική, ανάλογα με το χρώμα και τη γλυκύτητα, εφόσον συνοδεύουν φαγητό, ενώ σερβίρονται και ως απεριτίφ ή στο τέλος του γεύματος, αφού συχνά πίνονται και μόνα τους.

Το ενδεδειγμένο σερβίρισμα του κρασιού υπαγορεύει τη μεταφορά σε καράφα, για ορισμένα πλούσια και μάλλον νεαρά ερυθρά κρασιά, καθώς και για κάποια ερυθρά παλαιωμένα επί μακρόν στη φιάλη, που έχουν στερηθεί το οξυγόνο και μπορεί να έχουν σχηματίσει ίζημα (ένδειξη υγιούς παλαίωσης). Για τα πρώτα, ο αερισμός που προσφέρει η μετάγγιση μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμος, καθώς θα αυξήσει την αρωματική ένταση και θα στρογγυλέψει τη γεύση τους, ενώ θα διευκολύνει να μη φτάσει το ίζημα των δεύτερων στο ποτήρι.

 

Επιλογή του κατάλληλου ποτηριού

Σε γενικές γραμμές, τα ποτήρια κρασιού πρέπει να είναι διάφανα, άχρωμα και χωρίς σχέδια και σκαλίσματα, να έχουν λεπτό πόδι (κολόνα), που επιτρέπει το εύκολο πιάσιμο, χωρίς να κρύβεται η όψη του κρασιού και χωρίς να επηρεάζεται η θερμοκρασία του από αυτή του χεριού. Πρέπει επίσης να έχουν αρκετά ανοιχτό κάλυκα, σε σχήμα κλειστής τουλίπας.

wine-glasses

Ωστόσο, όσο και αν φαίνεται παράξενο, σε διαφορετικά ποτήρια κρασιού κάθε κρασί δημιουργεί διαφορετικές οσφρητικές και γευστικές εντυπώσεις, λόγω του σχήματός τους. Όταν το κρασί σερβίρεται στο ποτήρι, τα αρώματά του πλημμυρίζουν τον ελεύθερο χώρο που τους προσφέρεται εντός κάλυκα και μάλιστα ανά στρώματα (γι’ αυτόν το λόγο δεν γεμίζουμε τα ποτήρια παρά μέχρι το 1/3-1/2). Τα πιο ελαφριά αρώματα, που θυμίζουν λουλούδια και φρούτα, συγκεντρώνονται κοντά στα χείλη του ποτηριού. Τα αρώματα με φυτικές νότες μένουν στο κέντρο, ενώ τα βαριά, όπως είναι αυτά του ξύλου, κατευθύνονται χαμηλότερα. Η περιστροφή του ποτηριού εντείνει τα αρώματα, καθώς τα αναγκάζει, ως πτητικές ουσίες, να διαφύγουν του υγρού. Δεν επιτρέπει, ωστόσο, καλή ανάμειξη των διαφορετικών στρωμάτων. Γι’ αυτόν το λόγο το ίδιο κρασί σε ένα ποτήρι μπορεί να εμφανίζει πιο φρουτώδη χαρακτήρα και σε ένα άλλο, φυτικό. 

Επίσης, τα διαφορετικά σχήματα που έχουν τα ποτήρια κρασιού καθορίζουν τη θέση του κεφαλιού του καταναλωτή καθώς πίνει. Για παράδειγμα, τα ποτήρια με φαρδύ άνοιγμα αναγκάζουν σε σκύψιμο του κεφαλιού, σε αντίθεση με εκείνα που έχουν στενό άνοιγμα. Έτσι όμως το κρασί κατευθύνεται σε διαφορετικά σημεία της γλώσσας, ερεθίζοντας τις ζώνες του γλυκού, αλμυρού, όξινου ή στυφού με διαφορετική σειρά και ένταση, αφού οι ζώνες αυτές καταλαμβάνουν σε κάποιο βαθμό διαφορετική θέση πάνω στη γλώσσα. Σε αυτό το πλαίσιο, ειδικοί σχεδιάζουν το βέλτιστο σχήμα ποτηριού για κάθε περίπτωση, στηριζόμενοι κυρίως στην ποικιλία αμπέλου, η οποία καθορίζει δραστικά το αρωματικό και το γευστικό προφίλ του κρασιού.

Ακολουθήστε τα και θα με θυμηθείτε! Καλή επιτυχία!!

Φαίη Κεφαλά

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.