Κύκλωμα «λευκών γάμων» για τη νομιμοποίηση αλλοδαπών

«Λευκούς» γάμους για την ελληνοποίηση Γεωργιανών που διαμένουν στην Ελλάδα, τελούσε πολυμελές κύκλωμα που εξαρθρώθηκε στη Θεσσαλονίκη από τη δίωξη οργανωμένου εγκλήματος. Μέχρι αργά χθες το βράδυ που ήταν σε εξέλιξη η αστυνομική επιχείρηση είχαν συλληφθεί δέκα άτομα. Μεταξύ αυτών ένας υπάλληλος του δήμου, ενώ στη δικογραφία που αριθμεί περί τους 180 κατηγορουμένους, εμπλέκονται υπάλληλοι τεσσάρων ακόμη δήμων, καθώς επίσης υπάλληλος της αποκεντρωμένης περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης. Οι υπάλληλοι κατηγορούνται ότι έπαιρναν «μίζα» προκειμένου να … ευλογήσουν τους γάμους.

Η έρευνα για την εξάρθρωση τού κυκλώματος ξεκίνησε πριν από τέσσερις μήνες. Οι αστυνομικοί έφτασαν στα ίχνη τους,  χρησιμοποιώντας τον «κοριό» της ΕΥΠ, με τον οποίο κατέγραψαν συνομιλίες μεταξύ των βασικών κατηγορουμένων για την υπόθεση.

Όπως έγινε γνωστό, το κύκλωμα φέρεται να τέλεσε τουλάχιστον 70 εικονικούς γάμους μεταξύ Ελλήνων και Γεωργιανών, προκειμένου οι τελευταίοι να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια. Το κόστος του γάμου κυμαίνονταν από 4.500 ευρώ, εάν αυτός τελούταν σε ελληνικό έδαφος, έως 7.000 εάν γινόταν στη Γεωργία. Όπως διαπιστώθηκε από την αστυνομική έρευνα, τέτοιου είδους γάμοι έγιναν σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, οι περισσότεροι εκ των οποίων στη Θεσσαλονίκη και την Καβάλα.

Το κύκλωμα «επιστράτευε» άτομα με οικονομικά προβλήματα, κυρίως τοξικομανείς, στους οποίους έδινε έως και 500 ευρώ, προκειμένου να τους πείσουν να «ντυθούν» γαμπροί ή νύφες για την νομιμοποίηση των Γεωργιανών.

Αλέξανδρος Πήχας

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.