Λαθροθηρία…. τέλος

Η εκστρατεία εστιάζει σε τρεις από τις κρισιμότερες περιοχές της Ευρώπης. Τη λαθροθηρία κατά το δύσκολο ταξίδι της μετανάστευσης των πουλιών στοχεύει να αντιμετωπίσει η διεθνής εκστρατεία ενημέρωσης «Leaving is Living» που ξεκινά από τους εταίρους του BirdLife International στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία.

Η εκστρατεία εστιάζει σε τρεις από τις κρισιμότερες περιοχές της Ευρώπης όπου η λαθροθηρία είναι έντονη κατά τη μετανάστευση: τα Ιόνια νησιά, τη νοτιοδυτική Σαρδηνία και τις επαρχίες της Καταλονίας, της Βαλένθια και της Αραγονίας.  Στις επίμαχες αυτές περιοχές, τα πουλιά σταθμεύουν για να ξεκουραστούν και να τραφούν, πριν συνεχίσουν το μεγάλο ταξίδι τους προς τον βορρά ή τον νότο. Αντί αυτού, αιχμαλωτίζονται και πυροβολούνται παράνομα κατά χιλιάδες.

Στόχος της εκστρατείας είναι να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει πάνω από πέντε εκατομμύρια ευρωπαίους πολίτες προκειμένου να μειωθεί η λαθροθηρία κατά την ανοιξιάτικη και τη φθινοπωρινή μετανάστευση. Αναλυτικότερα, προβλέπεται η ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών, των αρμοδίων αρχών, αλλά και της κοινότητας των κυνηγών σχετικά με τη σοβαρότητα των επιπτώσεων της λαθροθηρίας στη μετανάστευση των πουλιών. Επιπλέον, η κατανόηση της λογικής της απαγόρευσης του ανοιξιάτικου κυνηγιού από τη νέα γενιά είναι η πιο σημαντική προκειμένου οι νέοι να βρουν έναν νέο τρόπο να σχετίζονται με τη φύση. Ως μέρος της εκστρατείας ενημέρωσης, κάθε χώρα υλοποιεί μια σειρά από πρωτοβουλίες που περιλαμβάνουν την εκπαίδευση των αρχών φύλαξης, τη διοργάνωση τοπικών εκδηλώσεων, την παραγωγή ντοκιμαντέρ, την υλοποίηση προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, όπως επίσης και την εμπλοκή δημόσιων προσώπων που θα υποστηρίζουν το μήνυμα της εκστρατείας.

Στη χώρα μας, η παράνομη θανάτωση άγριων πουλιών κατά τη διάρκεια της ανοιξιάτικης μετανάστευσης συμβαίνει εδώ και πολλές δεκαετίες στα Ιόνια νησιά (Ζάκυνθος, Στροφάδια, Κέρκυρα, Παξοί, Αντίπαξοι και Οθωνοί), όπου τα πουλιά τα οποία έρχονται εξαντλημένα από την υποσαχάρια Αφρική, πυροβολούνται ανεξέλεγκτα κατά εκατοντάδες από λαθροθήρες (κυρίως Τρυγόνια, Συκοφάγοι, αλλά και αρπακτικά και ερωδιοί). Σημειωτέον ότι ο πληθυσμός για παράδειγμα των Τρυγονιών στην Ελλάδα έχει μειωθεί κατά 20% από το 1990, ενώ το είδος βρίσκεται σε «δυσμενές καθεστώς διατήρησης» σε όλη την Ευρώπη.

Να σημειωθεί επίσης ότι τα Ιόνια Νησιά, και συγκεκριμένα τα Στροφάδια και η Ζάκυνθος, είναι από τους πρώτους σταθμούς του Τρυγονιού, καθώς μεταναστεύει από την υποσαχάρια Αφρική, μία διάβαση περίπου 2.000 χλμ πάνω από την έρημο και τη Μεσόγειο.

Στην Ιταλία, περισσότερα από 300.000 πτηνά, ανάμεσά τους και είδη όπως το κοτσύφι, ο κοκκινολαίμης και άλλα μικρόπουλα, παγιδεύονται με θηλιές και πωλούνται σε τοπικά εστιατόρια για να σερβιριστούν ως τοπικό παραδοσιακό έδεσμα. Ομοίως στην Ισπανία, περίπου δυο εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά παγιδεύονται κάθε φθινόπωρο με ξόβεργες σε ειδικούς σταθμούς που ονομάζονται «παρανί». Και οι δύο αυτές μέθοδοι είναι παράνομες, καθώς δεν λειτουργούν επιλεκτικά.

Πηγή:newsbeast.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.