Μήπως να δούμε τα θετικά που φέρει η οικονομική κρίση;

Οικονομική κρίση. Οι δυο αυτές λέξεις αποτελούν πιθανότατα την πιο συχνή έκφραση που ακούμε, βλέπουμε, αντιμετωπίζουμε ως Έλληνες την τελευταία, τουλάχιστον, 5ετία.

433958-__1_~1

Όπως είναι φυσικό, αφού οτιδήποτε σχετίζεται με τη στέρηση δουλειάς, χρημάτων, οικίας, υγείας κ.ο.κ είναι ανεπιθύμητο, έχει προσλάβει και το λεκτικό αυτό δίδυμο αρνητική χροιά. Ωστόσο, χωρίς να επιχειρούμε να μετριάσουμε τη σοβαρότητα των επιπτώσεων στη ζωή του μέσου Έλληνα πολίτη, θα ήταν σκόπιμο και απόλυτα υγιές να αναφέρουμε μιαν άλλη όψη της κρίσης. Μια όψη λιγότερο καταστροφική η οποία εστιάζει περισσότερο στα θετικά παρά στις επιπτώσεις της. Πράγματι, η κρίση έχει προσφέρει πολλά στην ελληνική κοινωνία χωρίς να το έχουμε συνειδητοποιήσει.

Δεν υπάρχει κανείς που να μη διαπιστώνει, έστω, αλλαγή στον τρόπο σκέψης, συμπεριφοράς, γενικότερα νοοτροπίας. Επομένως, η κρίση που βιώνουμε είναι, καταρχάς, η αλλαγή σε σχέση με το παρελθόν. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι αυτό το παρελθόν ήταν που μας οδήγησε στο σημείο που είμαστε τώρα. Εφόσον, λοιπόν, δε μπορούμε να ισχυριστούμε ότι το βιοτικό μας επίπεδο έχει γίνει καλύτερο από ότι ήταν πριν, ή ότι οι μισθοί μας είναι πλέον πιο παχυλοί, η αλλαγή προς το καλύτερο εστιάζεται στις ανθρώπινες σχέσεις, την ανακατεύθυνση των αξιών μας και γενικότερα στην καλλιέργεια χαρακτηριστικών, που προσιδιάζουν σε πιο υπεύθυνους πολίτες. Έχουμε περιορίσει τις σπατάλες μας, λόγω έλλειψης χρημάτων. Πλέον, δεν επιλέγουμε μόνο οικονομικότερους τρόπους διασκέδασης αλλά και η ίδια η διασκέδαση έχει πια προσλάβει διαφορετική μορφή, περισσότερο διαπροσωπική. Απλές βόλτες με τους φίλους ή την οικογένεια, επίσκεψη στο πάρκο, αθλητισμός και επιτραπέζια παιχνίδια επιλέγονται ολοένα και από περισσότερους προσφέροντας στιγμές ξεκούρασης. Τέτοιου είδους τρόποι ψυχαγωγίας συσφίγγουν παράλληλα τους δεσμούς μεταξύ των ατόμων, καθώς έρχονται σε πραγματική επαφή μεταξύ τους.

Το ότι διαλέγουμε οικονομικότερους τρόπους διασκέδασης, σχετίζεται με τη γενικότερη αναθεώρηση προτεραιοτήτων που παρατηρείται. Δηλαδή, πλέον σκεφτόμαστε και ξεχωρίζουμε τι είναι σημαντικό, απαραίτητο, ζωτικής σημασίας από ό,τι δεν είναι και επιλέγουμε το πρώτο. Υπάρχει, δηλαδή, ένας διαχωρισμός ανάμεσα σε αυτό που θέλουμε να γίνει και σε αυτό που πρέπει να γίνει. Παλιότερα λόγω της οικονομικής άνεσης είχαμε τα περιθώρια να αγοράζουμε το κάτι παραπάνω, να βγαίνουμε λίγο παραπάνω, γενικώς να κάνουμε κάτι παραπάνω από όσο έπρεπε. Πλέον είμαστε αναγκασμένοι να υποτάσσουμε τα συναισθήματά μας (αυτό το… κάτι παραπάνω) σε αυτό που πρέπει να γίνει, με αποτέλεσμα να έχουμε γίνει πιο υπεύθυνοι και πιο προσεχτικοί. Αυτό φαίνεται ακόμα περισσότερο από το γεγονός ότι πλέον δεν καταναλώνουμε χωρίς να έχουμε, παίρνοντας δάνεια και πιστώσεις προκειμένου να αγοράσουμε κάτι που ουσιαστικά δε μας είναι αναγκαίο.

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό υπευθυνότητας, που η αλήθεια είναι πως έλλειπε τις προηγούμενες δεκαετίες. Και δυστυχώς έλλειπε από το ίδιο το κράτος και την κοινωνία. Οι αμετροεπείς στα λόγια και πράξεις πολιτικοί, η εξασθένιση της ελληνικής υπαίθρου οικονομικά και δημογραφικά με την αυξανόμενη αστυφιλία και η συγκέντρωση του κόσμου στις πόλεις, όπου παρουσιάζονταν περισσότερες ευκαιρίες για εύκολο και σχετικά γρήγορο πλουτισμό είναι όλα χαρακτηριστικά της άπληστης κουλτούρα μας.

Αν όμως υπάρχει μόνο ένα πράγμα που κερδίσαμε λόγω της κρίσης αυτό είναι μια μοναδική ευκαιρία. Αυτή που έχουμε ως ελληνική κοινωνία για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια να εξυγιάνουμε την ελληνική κοινωνία και το πολιτικό σύστημα. Να ξεχωρίσουμε τον καλό από τον απατεώνα, τον ικανό ηγέτη από τον καιροσκόπο συμφεροντολόγο και να δομήσουμε τη νέα Ελλάδα σε πιο σταθερά και υγιή θεμέλια. Η οικονομική κρίση, πέρα από τις αντιξοότητες που έχει προκαλέσει, τελικά είναι μια χρυσή ευκαιρία για μια νέα αρχή.

Παναγιώτης Σκαλίμης

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.