Μίνι Φορολογικό…

Την Παρασκευή αναμένεται να κατατεθεί τελικά στη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης των 34,4 δισ. ευρώ, για να συζητηθεί και να ψηφιστεί εντός του έτους. Η μικρή αυτή καθυστέρηση οφείλεται στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, οι οποίες συνεχίστηκαν και την Τρίτη προκειμένου να οριστικοποιηθούν ορισμένα ζητήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, αναμένεται να παρουσιάσει το τελικό νομοσχέδιο στο Eurogroup της Πέμπτης και κατόπιν μία ημέρα αργότερα να το καταθέσει στη Βουλή.

Το φορολογικό περιλαμβάνει κατάργηση των φοροαπαλλαγών με επιβάρυνση για τα μεσαία εισοδήματα, αλλαγή στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, αλλά και αλλαγή στα επιδόματα των τέκνων.

Η κατάργηση των φοροαπαλλαγών που έρχεται, ροκανίζει τα οφέλη για πολλές κατηγορίες φορολογουμένων και κυρίως εκείνων με μεσαία εισοδήματα, αφού παρά την αυξημένη επιστροφή φόρου των 1.950 ευρώ, θα πληρώσουν επιπλέον φόρο από του χρόνου. Από του χρόνου θα καταργηθούν οι φοροαπαλλαγές για τους τόκους δανείων πρώτης κατοικίας, για ενοίκια, δίδακτρα φροντιστηρίων, αλλά και για τα ασφάλιστρα ζωής. Το κύριο βάρος των επιβαρύνσεων πέφτει σε πολίτες με ένα ή περισσότερα παιδιά και με εισοδήματα άνω των 15.000 ευρώ.

Στο φορολογικό νομοσχέδιο υπήρξαν αλλαγές και για τους εργαζόμενους που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκια). Το υπουργείο Οικονομικών αποδέχθηκε την φορολόγησή τους με την κλίμακα των μισθωτών, εφόσον είναι κατ’ ουσίαν μισθωτοί και απασχολούνται σε έως τρεις εργοδότες, ενώ το ίδιο θα ισχύσει ακόμη και αν εργάζονται σε δέκα εργοδότες, υπό την προϋπόθεση το 75% των ετήσιων αποδοχών τους να προέρχεται από έναν εξ αυτών. Ωστόσο, το φορολογικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει ακόμη μια διόρθωση για το επίδομα τέκνων. Ορίστηκε τελικά στα 40 ευρώ για κάθε παιδί, και όχι στα 40 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα παιδιά, και στα 50 ευρώ για κάθε επόμενο.

Την ίδια ώρα τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για ένα φορολογικό νομοσχέδιο κατ΄ επιταγή της τρόικας, καθώς και ότι «πολύ σύντομα θα το διαδεχτούν και νέα βάρβαρα μνημονιακά μέτρα για να «διορθώσουν» την αποτυχία των προηγουμένων».

Αλέξανδρος Πήχας

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.