Με δραματικούς ρυθμούς συνεχίζεται η μείωση των πάγων στην Αρκτική

Με δραματικούς πλέον ρυθμούς συνεχίστηκε το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής το φετινό καλοκαίρι, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Η περιοχή της Αρκτικής έχει υπερθεμανθεί επικίνδυνα σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πλανήτη, και οι επιστήμονες αναφέρουν πως αυτή είναι η βασική αιτία που οι πάγοι τείνουν να αποτελούν παρελθόν.
Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί, πως ανέκαθεν τα καλοκαίρια οι πάγοι της Αρκτικής  μειώνονταν, όμως φέτος τα ¾  αυτών έχουν απολεσθεί. Το προηγούμενο ρεκόρ σημειώθηκε το 2007, ενώ φέτος το μέγεθος της απώλειας τους ισούται με το μέγεθος ολόκληρης της πολιτείας του Τέξας. Αξίζει να αναφερθεί οτι δεδομένων των υψηλών θερμοκρασιών το φαινόμενο εξακολουθεί να υφίσταται.
«Η Αρκτική έχει πλέον αδειάσει από πάγους τόσο πολύ, όσο ποτέ εδώ και χιλιάδες χρόνια», αναφέρει ο ερευνητής Ted Scambos. Επιπλέον τονίζει πως το γεγονός οτι οι πάγοι φέτος ήταν ιδιαίτερα λεπτοί, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες  που σημειώθηκαν, συνέβαλε καθοριστικά στην δραματική τους συρρίκνωση.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες και βάσει μελετών απο δορυφόρους, οι πάγοι θα επανέλθουν στην προηγούμενη μορφή τους το χειμώνα, όμως υπολογίζεται ότι μετά το 2030 η Αρκτική θα είναι εντελώς κενή από πάγους τα καλοκαίρια. Στο μεταξύ αντί να στεκόμαστε απαθείς απέναντι στις προβλέψεις, μπορούμε να αλλάξουμε τις επιβλαβείς για το περιβάλλον συνήθειές μας, και να μην επιτρέψουμε την επικράτηση των καταστροφικών σεναρίων.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.