Με μια λέξη… Δικαιοσύνη!!

Του Άρη Πετρουλάκη

Εάν ερχόταν κάποιος επισκέπτης στην Ελλάδα το τελευταίο δίμηνο θα διαπίστωνε πως στην «πατρίδα της δημοκρατίας» οι βασικοί πυλώνες της διαφωνούν ως προς την τήρηση του κοινωνικού συμβολαίου, καθώς κατά τη γνώμη των δικαστών, καταπατείται η ρήτρα που ορίζει πως όταν θεωρούν το μισθό τους υπερβολικά χαμηλό αίρεται καί η υποχρέωσή τους να εκτελούν στο ακέραιο τα καθήκοντά τους.

Στην αρχή ήτανε η απόφαση αθώωσης Βαξεβάνη, η οποία αναιρέθηκε και εκδικάζεται εκ νέου στο εφετείο (http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_17/11/2012_502045) . Τότε άρχισαν να εγείρονται οι πρώτες υποψίες πως η μεροληψία των δικαστικών λειτουργεί ως έμμεσος εκβιασμός προς την πολιτική ηγεσία. Και εάν η υπόθεση Βαξεβάνη σήκωνε συζήτηση ως προς την ορθότητα των ενεργειών του δημοσιογράφου, έρχεται καινούρια περίπτωση, εκείνη της αθώωσης των κατηγορουμένων για την επίθεση στον Γερμανό πρόξενο κ. Ομπερμάιερ.(http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63745574 ). Ο δικαστικός θεώρησε πειστική την απάντηση ενός εκ των κατηγορουμένων, πως γλίστρησε και όπως είχε αγωνιστικά υψωμένη τη γροθιά του, γλίστρησε και έπεσε με φόρα πάνω στο κεφάλι του προξένου. ( http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63745574).

Στη συνέχεια το φαινόμενο έγινε πιο δυναμικό. Ο Άρειος Πάγος έκρινε αντισυνταγματική την είσπραξη του χαρατσιού μέσω της ΔΕΗ. Όχι την ύπαρξη του χαρατσιού, αλλά τον τρόπο είσπραξής του. Δηλαδή στη ουσία είπε πως είναι αντισυνταγματικό να εισπράττεται ένα άδικο χαράτσι από τη ΔΕΗ αλλά δεν ασχολήθηκε με την συνταγματικότητα της είσπραξης του χαρατσιού μέσω ενός άλλου οργανισμού.Η αξιολόγηση του επιχειρήματος είναι στη κρίση σας. Φυσικά λίγοι ασχολήθηκαν με το γεγονός πως το δημοσιονομικό κενό να καλυφθεί με εκ νέου μείωση μισθών και συντάξεων. Τελευταία είδηση είναι η κρίση ως αντισυνταγματικού του σχεδίου της διαθεσιμότητας.
Είχα αμφιβολίες ως προς την πρακτική των δικαστών. Καθώς στο παρελθόν είχανε δείξει πως προσπαθούν να περιφρουρήσουν τη θεσμική υπόσταση του χώρου τους, άρχισα να συνδέω τις παραπάνω πληροφορίες όταν αλίευσα την είδηση που παρήχθη κατά την Γενική Συνέλευσή των Εισαγγελέων Ελλάδος της 9ης Δεκεμβρίου όπου ο εκπρόσωπος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών κ. Δανιάς τόνισε πως «αν δε σταματήσει η Πολιτεία να νομοθετεί αλα κάρτ δεν θα βρεθεί πεδίο συνεννόησης» και συνέχισε δηλώνοντας πως «θα δείτε αποφάσεις που θα έχουν έλλειψη ψυχραιμίας και αυτό θα είναι κακό».
 Αντί λοιπόν να έχει αντιδράσει η πολιτική ηγεσία της Δικαιοσύνης ή Συνδικαλιστική τους Διοίκηση ή κάποιος φορέας που εκπροσωπείται από αυτή την Ένωση, ή ένας αυτόνομος λειτουργός της Δικαιοσύνης έστω δια μιας δήλωσης, συζητιέται, και μάλιστα με περισσή ένταση, το εάν θα καλυφθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα εισπράττοντας από κάποιο οργανισμό εκτός της ΔΕΗ το χαράτσι ή εναλλακτικά θα έχουμε νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων. Δε συζητιέται όμως πως σε εποχή κρίσης και γεωμετρικής ανόδου της βίας ο κατεξοχήν φορέας κοινωνικής σταθερότητας, η Δικαιοσύνη, διαθέτει στους κόλπους της στελέχη που θεωρούν ορθό να χρησιμοποιούν επιχειρήματα που ισχύουν για όλους τους εργαζόμενους του πλανήτη, προκειμένου να τονίσουν πως ο κλάδος τους έχει τη δύναμη να παίξει με το ροκάνισμα της αστικής Δημοκρατίας επειδή μειώθηκε ο μισθός του.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.