Μιανμάρ: Η νέα πρόκληση στην αγορά για επενδύσεις με υψηλό ρίσκο

Από την κοινοβουλευτική εκλογική νίκη της Aung San Suu Kyi τον περασμένο Απρίλιο κι έπειτα, Ασιάτες και Δυτικοί επιχειρηματίες έχουν καταφύγει στη Μιανμάρ (γνωστή και ως Βιρμανία), πρόθυμοι να πάρουν μέρος στην επανεμφάνιση μιας περιφερειακής οικονομικής δύναμης.

myanmar

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, η Αυστραλία, ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο και από το Μάιο οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξαναχτίσει κάποιους οικονομικούς δεσμούς με τη Ρανγκούν. Οι κυρώσεις των ΗΠΑ, που από παλιά απαγόρευαν τις άμεσες ξένες επενδύσεις, τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης καθώς και τις ταξιδιωτικές θεωρήσεις (βίζες) για στρατιωτικούς, έχουν πλέον σε μεγάλο βαθμό ανασταλεί.

Έτσι η γνωστή σε όλους μας Coca- Cola, επωφελούμενη από την πρόσφατη χαλάρωση των κυρώσεων κατά του καθεστώτος της Μιανμάρ, εγκαινίασε το πρώτο εργοστάσιο εμφιάλωσης στη χώρα τα τελευταία 60 χρόνια. Παρουσιάζοντας, όμως, το προϊόν της, διαπίστωσε κάτι πρωτόγνωρο, πολλοί κάτοικοι δεν γνώριζαν τι είναι η Coca- Cola! Αυτό φυσικά φαίνεται αδιανόητο στους Ευρωπαίους πολίτες, αφού η Coca- Cola ανήκει στην καθημερινότητά τους!

Έχοντας ήδη μπει σε αυτή την αγορά και άλλες πολυεθνικές, όπως η Siemens, η Procter&Gamble, η Colgate-Palmolive, η Chevron και η Caterpillar συνεισφέρουν  στην αύξηση των αμερικανικών εξαγωγών από τη χώρα. Μάλιστα, εκτιμάται ότι τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2013 οι εξαγωγές ξεπέρασαν το σύνολο αυτών του 2012, στοιχεία ενθαρρυντικά και για άλλες επιχειρήσεις που επιδιώκουν να διευρύνουν τις δραστηριότητες τους στην «παρθένα» αυτή αγορά των εν δυνάμει 55 εκατομμυρίων καταναλωτών.

Τεράστια αποθέματα φυσικών πόρων, συμπεριλαμβανομένων του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, του ρυζιού, της ξυλείας και των πολύτιμων πετραδιών, τα περισσότερα εκ των οποίων τώρα εξάγονται ανεπεξέργαστα, προσφέρουν πολλές ευκαιρίες για τη δημιουργία παραγωγικής ικανότητας. Πέρυσι, περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια ξένων επενδύσεων, κυρίως από την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊλάνδη, έρευσαν στη χώρα. Πρόκειται για ποσό μεγαλύτερο από αυτό που διατέθηκε συνολικά για άμεσες ξένες επενδύσεις στη Μιανμάρ τις τελευταίες 2 δεκαετίες.

mianmar

Ωστόσο, μερικοί εφιστούν την προσοχή και δικαίως. Η Aung San Suu Kyi, η οποία πέρασε το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων δύο δεκαετιών σε περιορισμό πριν απελευθερωθεί το 2010, εξέδωσε πρόσφατα μια προειδοποίηση προς πρόθυμους επενδυτές. Σε ένα Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στην Μπανγκόκ, τον Ιούνιο, δόθηκε έμφαση στην ανάγκη διαφάνειας σε ό,τι αφορά στις νέες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης, που έκαναν δυνατή όλη αυτήν την καινούργια οικονομική δραστηριότητα.

Στις χώρες, που στερούνται δημοσιονομικής πειθαρχίας και ισχυρών ελέγχων νομισματικής πολιτικής, συχνά υπάρχουν άγριες διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, την προσφορά χρήματος και τον πληθωρισμό. Η έλλειψη προτύπων αυξάνει την πιθανότητα της δημιουργίας οικονομικής φούσκας καθώς οι τράπεζες κάνουν αγώνα για να δανείσουν. Συνήθως ακολουθεί μια σειρά από αμφιβόλου επιτυχίας σχέδια αξιοποίησης ακινήτων, όπως για παράδειγμα στην Ταϊλάνδη στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Η ξαφνική εισροή ξένων άμεσων επενδύσεων ενδέχεται να υποχωρήσει εξίσου γρήγορα, με την εμφάνιση της πρώτης ένδειξης αστάθειας.

Χωρίς επαρκείς τελωνειακούς και συνοριακούς ελέγχους, οι εισαγωγές – κυρίως γεωργικών και βασικών βιομηχανικών προϊόντων – μπορούν να κατακλύσουν τις αγορές εύκολα και να περιθωριοποιήσουν τους εγχώριους παραγωγούς. Γενικότερα, χωρίς ισχυρή εποπτεία, παραποιημένα προϊόντα μπορούν να μολύνουν τις αλυσίδες εφοδιασμού, οδηγώντας σε κινδύνους σχετικούς με την υγεία και την ασφάλεια. Ροές όπλων, ναρκωτικών και ανθρώπων συχνά αυξάνουν όταν υπάρχει ανεξέλεγκτη οικονομική ανάπτυξη, ένα πρόβλημα που η Μιανμάρ θα μοιραστεί με την Καμπότζη, το Λάος και το Βιετνάμ. Οι ανησυχίες αυτές συχνά υποτιμώνται, καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει να πουλά εθνικά περιουσιακά στοιχεία με τρόπους που ωφελούν τους λίγους.

Η ενίσχυση των δικαστηρίων, η είσπραξη των φόρων, ο έλεγχος των συνόρων και η διαφάνεια, θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση μιας ευρείας οικονομικής ανάπτυξης που θα εξυπηρετεί τις αυξημένες ανάγκες ολόκληρης της χώρας.

Τέλος, όλα δείχνουν πως  η  Μιανμάρ έχει μια σπάνια ευκαιρία να δημιουργήσει μια οικονομία βασισμένη στην εγχώρια ζήτηση και όχι στην παραγωγή για εξαγωγή. Με το μεγάλο της πληθυσμό, τους τεράστιους φυσικούς πόρους, καθώς και την αυξημένη εισροή κεφαλαίων, η χώρα έχει ήδη τα βασικά θεμέλια που απαιτούνται για μια οικονομική αναγέννηση. Πρέπει, όμως, να βελτιώσει την πρόσβαση σε κεφάλαια για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και να αναπτύξει νομική προστασία, ώστε να πετύχει πραγματικά.

Γιατί, αυτό το άρθρο να μην αποτελέσει κινητήριο δύναμη για την επέκταση και των Ελληνικών επενδύσεων στην «παρθένα» αγορά της Μιανμάρ…;

Φαίη Κεφαλά

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.