«Μια τέτοια μέρα είναι ωραία για να πεθαίνεις όμορφα και όρθιος σε δημόσια θέα» – Ο Π. Φύσσας μέσα από τα μάτια των δικών του ανθρώπων

Παρακολουθώντας την εκπομπή Πρωταγωνιστές του Σταύρου Θεοδωράκη και το αφιέρωμα στον Παύλο Φύσσα θέλησα να γράψω αυτό το κείμενο παρουσιάζοντας τον πραγματικό άνθρωπο Παύλο Φύσσα μέσα από μαρτυρίες των δικών του ανθρώπων και όχι έτσι όπως τον παρουσίασαν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Παύλος Φύσσας

    • «Μια τέτοια μέρα είναι ωραία για να πεθαίνεις όμορφα και όρθιος σε δημόσια θέα» τραγικά προφητικός ο νεαρός τραγουδιστής στο τραγούδι του. Ήταν σαν να ήξερα τι πρόκειται να συμβεί, σε ερώτηση μάλιστα της ίδιας του της μητέρας στο γιατί δοκιμάζει τα πάντα είχε απαντήσει  : «Γιατί φοβάμαι ότι θα πεθάνω νέος». Οι φίλοι του μάλιστα δηλώνουν πως τα τραγούδια του ήταν προφητικά.

    • Όσον αφορά την οικογένεια του ήταν ένα καλό παιδί που νοιαζόταν για όλους, που τους φρόντιζε όλους. Πάντα καθαρός και τίμιος, οι γονείς του τον είχαν μάθει να σέβεται. Ένα ανήσυχο πνεύμα, ένα ζωντανό παιδί που ήταν η χαρά της μάνας, μια χαρά που τώρα έχει γίνει σπαραγμός. Ο φόβος της μητέρας του όταν άνοιγε την πόρτα και έφευγε ήταν πως δεν θα ξαναγυρίσει. Δεν του άρεσαν οι ταμπέλες, δεν ανήκε σε κανένα στρατόπεδο, σε κανένα πολιτικό χώρο όπως πολλοί υποστήριζαν. Τα τελευταία χρόνια δε σύμφωνα με μαρτυρία της μητέρας του δεν ψήφιζε. Είχε μπει στο χώρο της εργασίας από πολύ μικρός και ήταν ειρηνιστής αντιφασίστας είχε όνειρα και ήθελε να αλλάξει τον κόσμο. Η ίδια του η μητέρα δηλώνει πως για εκείνη η χειρότερη τιμωρία για τους εκτελεστές του παιδιού της, είναι να συνειδητοποιήσουν τι έχουν κάνει και να πεθάνουν από τύψεις.

  • Στις παρέες του δεν ήταν αρχηγός, αυτό που τους ένωνε ήταν η μουσική , ήθελαν όλοι μαζί να κατακτήσουν τον κόσμο, αγνά νεανικά όνειρα. Η παρέα του ήταν τα πάντα για εκείνον. Το μοιραίο εκείνο βράδυ δεν έφυγε γιατί δεν ήθελε να τον δουν οι φίλοι του να τρέχει , ήταν υπερήφανος και το πλήρωσε με τη ζωή του. Όλοι μαζί έκαναν βόλτες σαν φυσιολογικά παιδιά και έγραφαν τραγούδια, ήταν πάντα ενωμένη αφορμή η μουσική και αιτία η αγάπη.  Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η σύντροφος του Παύλου Φύσσα αναφέρει: «Η Ελλάδα κουράστηκε να έχει νεκρούς ήρωες» δηλώνοντας και εκείνη τον πόνο της για τον άδικο χαμό του. Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε πως αν ο Παύλος ζούσε δεν θα ζητούσε εκδίκηση , θα λυπόταν τους εκτελεστές τους και θα τους έδινε φως.

Ήταν ένα νέο φυσιολογικό παιδί σαν όλα τα άλλα που ήθελε να αλλάξει τον κόσμο και να περάσει νοήματα μέσα από την μουσική του. Ένας φυσιολογικός άνθρωπος με την οικογένεια και την παρά του, όχι αυτό το κομματικοποιημένο άτομο όπως παρουσίαζαν τα κανάλια. Διψούσε για ζωή! Αυτός ήταν ο Παύλος Φύσσας!

Επειδή οι δημοσιογράφοι των μεγάλων τηλεοπτικών καναλιών βρίσκουν πάτημα σε έναν αδικοχαμένο νεαρό με όνειρα για να ανάψουν τα αίματα με τη χρυσή αυγή και να κάνουν νούμερα, δεν θα το προωθήσω και εγώ. Το «βάρος» να πέσει στον Φύσσα που έφυγε νωρίς από τη ζωή και όχι σε εκείνον που του τη στέρησε. Συλλυπητήρια στην οικογένεια του και κουράγιο.

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή:

Μαρία Ντζούρα

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.