Μπύρα: Καιρός για απενοχοποίηση

Μπορεί οι διατροφολόγοι να συνιστούν την κατανάλωση κρασιού ως προτιμότερη, αλλά και η μπύρα δεν πρέπει να μας αφήνει αδιάφορους από ευεργετικής απόψεως. Μελέτες ανά τα χρόνια προσπάθησαν να απενοχοποιήσουν το δημοφιλές ποτό και τα πορίσματα στα οποία κατέληξαν το πετυχαίνουν αρκετά ως ένα βαθμό.

Από πλευρά υγείας η μπύρα χάρη στο ποτάσιο, το μαγνήσιο και το φώσφορο
ενισχύει την λειτουργία της καρδιάς αποτρέποντας αρκετά καρδιακά προβλήματα.

Η συχνοουρία που μας προκαλεί, ενισχύει την αφαλάτωση του οργανισμού και την αποφυγή σχηματισμού πέτρας στα νεφρά. Από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματά της είναι ίσως το γεγονός ότι αποτελεί πηγή σιλικόνης, η οποία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση των οστών και μιας πιο γερής οστεώδους μάζας.

Όσον αφορά το πνευματικό επίπεδο, η μπύρα με τις βιταμίνες Β και Ρ που εμπεριέχει βελτιώνει την πνευματική εργασία, ενώ έρευνες έχουν δείξει πως ενήλικες άνω των 65, που καταναλώνουν από ένα έως έξι αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα, έχουν χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας από όσους πίνουν πολύ περισσότερο ή δεν πίνουν καθόλου.

Επίσης, η μπύρα μπορεί να σε ηρεμήσει και να σε κάνει να αισθανθείς πιο χαρούμενος καθώς τα χημικά χαρακτηριστικά του λυκίσκου προσιδιάζουν με αυτά της μορφίνης. Η αντιβακτηριδιακή ιδιότητα της μπύρας επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του κρυώματος.

Ακόμη ο ψευδάργυρος που περιέχει η μπύρα αποτελεί μια μορφή πρόληψης κατά του προστάτη και ενισχύει και τις αντρικές επιδόσεις. Γνωστό είναι το γεγονός πως η μπύρα και οι βιταμίνες της είναι ωφέλιμες για τα μαλλιά. Επιταχύνουν το μεγάλωμα, ενυδατώνουν και ενδυναμώνουν την τρίχα, ενώ παράλληλα λειτουργεί και ως φυσικό «ξανθιστικό» προσδίδοντας χαρακτηριστική λάμψη στα μαλλιά. Άλλωστε αξέχαστο παραμένει το σλόγκαν διαφήμισης γνωστού σαμπουάν «μην το πιείτε, λουστείτε» .

Η μπύρα κάνει καλό επίσης στο δέρμα, ενώ φήμες την θέλουν να βοηθάει στην ενίσχυση του στήθους. Ανεξάρτητα αν ισχύει το τελευταίο, το θέμα είναι πως τα οφέλη της μπύρας εξακολουθούν να είναι αρκετά. Βέβαια κατανάλωσή της θα πρέπει να γίνεται με μέτρο και να μην ξεπερνά τα 100 με 200ml ημερησίως, γιατί ως γνωστόν η μπύρα ψηλώνει σε πλάτος…

Αλέξανδρος Μπουκουβάλας

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.