Νέα αύξηση της ανεργίας και ελπίδες για μείωση από το 2014

 Νέα αύξηση της ανεργίας στην Ελλάδα σημειώθηκε τον Φεβρουάριο με το ποσοστό να φτάνει στο 27%, από 26,7% τον Ιανουάριο του 2013 και 21,9% τον Φεβρουάριο του 2012.

Στα 1.320.189 άτομα έφτασε ο στρατός των Ελλήνων ανέργων.

Δηλαδή προστέθηκαν μέσα σε ένα μήνα, από Ιανουάριο σε Φεβρουάριο, άλλα 11.663 άτομα. Εφιαλτική είναι η σύγκριση ακόμα και με τον Φεβρουάριο του 2012, αφού σε μόλις 12 μήνες βγήκαν στην ανεργία άλλοι 245.021 Έλληνες.

Το Φεβρουάριο του 2013 την υψηλότερη ανεργία παρουσιάζει η ηλιακή ομάδα των 15-24 ετών με ποσοστό 64,2%, ενώ ακολουθεί η ομάδα 25-43 ετών με ποσοστό 36,2%. Κατά γεωγραφική περιοχή «πρωταθλήτριες» στην ανεργία είναι οι Αττική, Θεσσαλία-Στερεά Ελλάδα και Ήπειρος-Δυτική Μακεδονία με ποσοστό 28,7%. Το χαμηλότερο ποσοστό (19,8%)καταγράφεται στην περιοχή του Αιγαίου.

Από το 2014 βλέπει να είναι εμφανής η μείωση της ανεργίας ο υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Στουρνάρας, μιλώντας στη ΝΕΤ είπε ότι στόχος για φέτος είναι να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ ανέφερε ότι ήδη το Δημόσιο έχει ρποχωρήσει σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων φορολογουμένων αξίας άνω των 2 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών είδικά για το θέμα της φοροδιαφυγής είπε ότι ότι ήδη έχουν ρευστοποιηθεί 400 εκατ. ευρώ από τα κατασχεθέντα.  Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν είναι ικανοποιημένος από την πορεία πάταξης της φοροδιαφυγής αλλά είπε:

«Τους τελευταίους μήνες πάνω από 650 μπήκαν στη φυλακή, έχουν γίνει κατασχέσεις πάνω από 2 δισ. ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία εκ των οποίων έχουμε ρευστοποιήσει περίπου 400 εκατ. ευρώ. Τα δύσκολα όμως παραμένουν μπροστά μας».

Ο κ. Στουρνάρας άφησε ανοιχτό πάντως το ενδεχόμενο να υπάρξουν μειώσεις στις συντάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών από τη νέα χρονιά.  «Η κυβέρνηση», είπε, «είχε ανακοινώσει ότι θα επιβάλει φόρο της τάξης 2 τοις χιλίοις σε επιχειρήσεις προκειμένου να αποφευχθεί η μείωση των συντάξεων. Είναι ένα μέτρο που το πήραμε, αλλά δεν το εφαρμόσαμε. Εφέτος τα καταφέραμε με άλλους τρόπους. Καλύψαμε το κενό και δεν μειώσαμε τις συντάξεις του ΟΑΕΕ. Ελπίζω να τα καταφέρουμε και του χρόνου».

Πηγή:newsit.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.