Νέα δημοσκόπηση-φωτιά

Σε νέα πανελλαδική δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε κατά τα μέσα Μαρτίου καταγράφεται η κοινωνική γνώμη για το πολιτικό σύστημα και τους Έλληνες πολιτικούς. Πιο συγκεκριμένα η εν λόγω δημοσκόπηση της εταιρείας VPRC για λογαριασμό κυριακάτικης εφημερίδας  δείχνει προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ έναντι της Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με την εκτίμηση εκλογικής επιρροής.

Συγκεκριμένα, στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής (χωρίς άκυρο/λευκό και με αδιευκρίνιστη αποχή) ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ συγκεντρώνει 31% και η ΝΔ 28,5%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με 11%, και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ από 6%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η ΔΗΜΑΡ από 5,5% και ‘Αλλο Κόμμα με 6,5%.

Αντίθετο είναι το σκηνικό όσον αφορά την παράσταση νίκης, αφού σ΄ αυτή  επικρατεί η ΝΔ με 25,6% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ με 22,5%, ενώ άλλο κόμμα απάντησε το 3,3% των ερωτηθέντων και ΔΞ/ΔΑ το 24%. Πάντως χαρακτηριστικό είναι πως η επιλογή «κανένας» συγκεντρώνει ποσοστό κοντά στο 25%, φανερώνοντας την αγανάκτηση των πολιτών για την κατάσταση στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Σε ερώτημα σχετικά με τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, τον Αντώνη Σαμαρά επιλέγει το 19,3% των ερωτηθέντων και τον Αλέξη Τσίπρα το 9,3%,με το  52,4% των ερωτηθέντων να απαντά «κανένας».

Με αυτή τη δημοσκόπηση αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ο κατακερματισμός του πολιτικού σκηνικού, αλλά από την άλλη και η σταθεροποίηση των κομμάτων σε ορισμένα ποσοστά εκλογικής επιρροής. Πάντως η τρικομματική κυβέρνηση δείχνει να δέχεται ισχυρό πλήγμα καθώς με τα δεδομένα της δημοσκόπησης, αν γινόταν εκλογές άμεσα θα καθίσταντο δύσκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης. Στο ρευστό όμως πολιτικό σκηνικό όλα μπορούν να ανατραπούν και καθώς μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών υπάρχει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, πολλά μπορούν να αλλάξουν, με την εμφάνιση νέων πολιτικών μορφημάτων ή την αναμόρφωση των ήδη υπάρχοντων.

Αλέξανδρος Πήχας

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.