Νέες βίαιες συγκρούσεις στη Συρία

Τα συριακά στρατεύματα απώθησαν τους αντάρτες από ένα χωριό κοντά στην πόλη Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένα άρματα μάχης του τακτικού στρατού, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και μια στρατιωτική πηγή.

«Οι αντάρτες επιτέθηκαν πριν αρκετές ημέρες εναντίον του χωριού Μαστούμα, όπου έχουν συγκεντρωθεί άρματα μάχης και μονάδες του τακτικού στρατού, επτά χιλιόμετρα από την Ιντλίμπ, την πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας μεγάλο μέρος της οποίας βρίσκεται υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων», δήλωσε ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ράχμαν. «Έπειτα από βίαιες μάχες (χθες Δευτέρα) στο χωριό, οι αντάρτες αποσύρθηκαν από το Μαστούμα το πρωί, πολλοί κάτοικοι του οποίου έχουν απομακρυνθεί», πρόσθεσε.

Κάτοικοι είπαν στην μη κυβερνητική οργάνωση ότι ο στρατός εκτέλεσε με συνοπτικές διαδικασίες πολλούς χωρικούς.
Μια στρατιωτική πηγή από την πλευρά της επεσήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο στρατός και «λαϊκές επιτροπές», πολίτες βοηθητικοί του στρατού, «κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το Μαστούμα», ενώ πρόσθεσε ότι 20 αντάρτες σκοτώθηκαν στη διάρκεια των μαχών.

Το Μαστούμα ήταν πριν ξεσπάσει η εξέγερση στη Συρία καλοκαιρινή κατασκήνωση νέων, όμως ο συριακός στρατός την έχει πλέον μετατρέψει σε στρατηγικής σημασίας στρατιωτική βάση της επαρχίας Ιντλίμπ.

Στην ίδια επαρχία, οι εξεγερμένοι κατάφεραν να καταρρίψουν ένα ελικόπτερο το οποίο κατευθυνόταν προς το στρατιωτικό αεροδρόμιο Ταφτάναζ, γύρω από το οποίο μαίνονται εδώ και εβδομάδες μάχες μεταξύ των ανταρτών και του τακτικού στρατού.

Εξάλλου τα προάστια της Δαμασκού εξακολουθούν να βομβαρδίζονται, ενώ ενισχύσεις συνεχίζουν να φτάνουν στη Νταράγια, νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας, όπως κάθε πρωί τις τελευταίες ημέρες, καθώς ο στρατός προσπαθεί εδώ και εβδομάδες να επανακτήσει τον έλεγχο της περιοχής, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο. Στην επαρχία Χομς έξι στρατιώτες σκοτώθηκαν από την επίθεση των ανταρτών εναντίον των οχημάτων στα οποία επέβαιναν, σημείωσε η ίδια πηγή.

Στο μεταξύ, οι ριζοσπάστες ισλαμιστές μαχητές του Μετώπου αλ Νόσρα εκτέλεσαν τρεις στρατιώτες στη Ντέιρ αλ Ζορ, στην ανατολική Συρία, όπως έγινε γνωστό από τη μη κυβερνητική οργάνωση. «Το Μέτωπο αλ Νόσρα εκτέλεσε τρεις αιχμαλώτους στρατιώτες σε ένα κτίριο των τεχνικών υπηρεσιών στη Ντέιρ αλ Ζορ», ανακοινώθηκε. Σημειώνεται ότι περίπου ένα εκατομμύριο Σύροι, η πλειονότητα των οποίων βρίσκεται σε εμπόλεμες ζώνες, είναι αντιμέτωποι με ελλείψεις τροφίμων εξαιτίας των περιορισμών που έχει επιβάλλει η συριακή κυβέρνηση στη διανομή βοήθειας, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο ΟΗΕ. Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP) μοιράζει τρόφιμα σε περίπου 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους στη Συρία κάθε μήνα, την ώρα που 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν ανάγκη βοήθειας, δήλωσε η εκπρόσωπος του οργανισμού Ελίζαμπεθ Μπιρς.

Ελλείψεις παρουσιάζονται κυρίως στο ψωμί και τα καύσιμα. Πάντως το WFP δεν είναι σε θέση να ενισχύσει την παροχή βοήθειας, καθώς πολύ λίγες οργανώσεις αρωγής έχουν άδεια να διανέμουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία.Εξάλλου, ο αριθμός των καταγεγραμμένων σύρων προσφύγων αυξήθηκε δραματικά από 500.000 σε σχεδόν 600.000 τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ.

Αλέξανδρος Πήχας

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.