Νέος ποντίφικας ο αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες

Ιστορική μέρα για το Βατικανό και τον Παπικό θρόνο αποδείχτηκε η χθεσινή καθώς λίγο μετά τις 8 το βράδυ βγήκε άσπρος καπνός από την καμινάδα της Καπέλα Σιξτίνα, πράγμα που σήμαινε πως εκλέχτηκε με βάση την πλειοψηφία των δυο τρίτων νέος ποντίφικας  και ιστορική αφού για πρώτη φορά μετά από 1300 χρόνια εκλέχτηκε Πάπας από χώρα εκτός της Ευρώπης.

 Ο νέος ποντίφικας, ο νέος Πάπας Φραγκίσκος Ι, πρώην καρδινάλιος Χόργκε Μαρία Βεργκόλιο είναι 76 χρονών και γεννημένος στην Αργεντινή αλλά η καταγωγή του είναι από το Πεδεμόντιο της Ιταλίας και σύμφωνα με όσους τον γνωρίζουν καλά είναι αρκετά προοδευτικός, ταπεινός και αφιερώνει πολύ χρόνο στη προσευχή. Χαρακτηριστικό είναι πως ο ίδιος προκρινόταν για νέος Πάπας και το 2005, όμως τότε φοβήθηκε τις αντιδράσεις και το βάρος και λύγισε.

Ο ίδιος ο Πάπας Φραγκίσκος, όπως επέλεξε να ονομάζεται στο εξής, κατά την πρώτη του ομιλία προς τους συγκεντρωμένους πιστούς της Ρώμης, με ζεστή φωνή και άμεσο τρόπο, τους ζήτησε να προσευχηθούν για να μπορέσει να έχει επιτυχία το έργο του, ενώ όπως ανακοίνωσε, σήμερα θα προσευχηθεί ο ίδιος, σε ειδικό χώρο λατρείας της Παρθένου, ώστε να προστατέψει την ιταλική πρωτεύουσα.  Ακόμη, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο μέχρι σήμερα Αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες θα προσπαθήσει να ενώσει τα αιτήματα των «ανανεωτών» καρδινάλιων με εκείνα όσων υπερασπίζονται την παράδοση. Το ότι διάλεξε το όνομα του Αγίου Φραγκίσκου δείχνει πιθανότατα ότι επιθυμεί μια επιστροφή στις ουσιαστικές, απλές, χριστιανικές ρίζες.

Ο πάπας Φραγκίσκος,όπως αναφέρουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης έχει υποστεί, σε νεαρή ηλικία, την αφαίρεση μέρους του δεξιού πνεύμονα, ενώ πριν χειροτονηθεί είχε αρραβωνιαστεί. Πιο συγκεκριμένα, ο νέος ποντίφικας, στα είκοσι ένα του χρόνια, υπέστη την αφαίρεση σημαντικού μέρους του δεξιού του πνεύμονα, λόγω σοβαρής μορφής πνευμονίας, ενώ μάλιστα είχε εργαστεί και ως σεκιουριτάς σε εταιρεία ιδιωτικής ασφάλισης για να καταφέρει να σπουδάσει Χημεία και Ψυχολογία και Θεολογία.

Ο ευρωπαϊκός τύπος εκφράζει την έκπληξη του γι΄αυτή την επιλογή καθώς πρόκειται για ένα άγνωστο στο πλατύ κοινό άνθρωπο που αναλαμβάνει μια σημαντική κληρονομιά, ενώ παράλληλα εκφράζει και τα ερωτήματα που απασχολούν την κοινή γνώμη σχετικά με την αναμόρφωση της διοίκησης της Εκκλησίας, του ανοίγματος της Εκκλησίας σε όλους του ανθρώπους ανεξαρτήτως διακρίσεων. Παράλληλα τονίζουν πως η εκλογή αυτή αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για να αποκατασταθούν οι ηθικές αξίες και το γόητρο της εκκλησίας.

Απ΄την άλλη θερμή υπήρξε και η πρώτη αντίδραση του Οικουμενικού Πατριαρχείου καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση του πατριαρχικού γραφείου είθε η θητεία του νέου ποντίφικα συμβάλει στην ειρήνη του ταραγμένου κόσμου, την ανακούφιση των πτωχών και των πασχόντων καθώς και εις την προαγωγήv του διαλόγου υπέρ της ενώσεως των δύο Εκκλησιών.

 

Αλέξανδρος Πήχας

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.