Νέφος πνίγει το Πεκίνο

Στο χειρότερο επίπεδο έφθασε την Κυριακή η ποιότητα του αέρα στο Πεκίνο σύμφωνα με περιβαλλοντολόγους και οι αρμόδιες αρχές συνέστησαν στους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους καθώς η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι 45 με 50 φορές πάνω από τα όρια ασφαλείας.

‘Ενα πυκνό νέφος αιθαλομίχλης έχει καλύψει τον ουρανό πάνω από την κινεζική πρωτεύουσα των περίπου 20 εκατομμυρίων κατοίκων, περιορίζοντας την ορατότητα και προκαλώντας κυκλοφοριακά προβλήματα. Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, η συγκέντρωση μικροσωματιδίων σε ορισμένα κέντρα ελέγχου στο Πεκίνο ήταν πάνω από 600 μικρογραμμάρια ανά τετραγωνικό μέτρο και στα 900 μικρογραμμάρια χθες το βράδυ.

Οι ίδιες συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν και τις επόμενες δυο ημέρες.  Η ρύπανση αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τους κινέζους ηγέτες. Ο απερχόμενος πρόεδρος Χου Τζιντάο στην ομιλία του στο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος το Νοέμβριο τόνισε ότι «πρέπει να σταματήσει η οικολογική υποβάθμιση και να οικοδομηθεί μια ωραία Κίνα». Οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν στα τέλη του περασμένου έτους ότι θ΄αρχίσουν να δίνουν στη δημοσιότητα ωριαία δεδομένα για τη ρύπανση στις μεγαλύτερες κινεζικές πόλεις.

Xιλιάδες από τους συνολικά περίπου 20 εκατ. κατοίκους του Πεκίνου μεταφέρθηκαν τις τελευταίες ημέρες στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας υποφέροντας από καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα.Οι αρχές του Πεκίνου έχουν ήδη κάνει βήματα για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα με τη μετεγκατάσταση των περισσοτέρων ρυπογόνων βιομηχανιών καθώς και τη μείωση των  μετακινήσεων των κρατικών οχημάτων, όμως δεν έχει συμβεί το ίδιο και στις γύρω περιοχές, οι οποίες φαίνεται ότι δεν έχουν θέσει ως στόχο τη μείωση της καύσης του άνθρακα. Παράλληλα είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με διεθνείς έρευνες 16 απ΄τις 20 πιο μολυσμένες ατμοσφαιρικά πόλεις βρίσκονται στην Κίνα.

Αλέξανδρος Πήχας

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.