Οι «Αλεπούδες» έρχονται στο Επί Κολωνώ

Η Ομάδα Νάμα επιλέγει φέτος να παρουσιάσει ένα σύγχρονο βρετανικό κείμενο της συγγραφέας Dawn King με τίτλο Αλεπούδες (αγγλικός τίτλος: Foxfinder) στην Κεντρική Σκηνή του Επί Κολωνώ. Το έργο ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Οι Αλεπούδες, είναι μια καθηλωτική και συνταρακτική παραβολή της Dawn King, μια σκοτεινά κωμική διερεύνηση της πίστης, της επιθυμίας και της ευθύνης που διαδραματίζεται σε ένα κόσμο τόσο ξένο όσο και οικείο.

alepoudes

Το έργο βραβεύτηκε το 2011 με το πρώτο βραβείο Papatango στο διαγωνισμό νέων συγγραφέων σε συνεργασία με το θέατρο Finborough στο οποίο πρωτοπαίχτηκε το 2011.

Λίγα λόγια για το έργο:

Ο Ουίλιαμ Μπλόρ, ένας ειδικά εκπαιδευμένος «ανιχνευτής», σταλμένος από την κεντρική εξουσία, φτάνει στο αγρόκτημα του Σαμουήλ και της Ιουδίθ για να διερευνήσει μία υπόνοια προσβολής… από αλεπούδες! Οδηγημένος από την εκπαίδευση του, αλλά και τα πιστεύω του, καλείται να αποκαλύψει και να εξοντώσει το θηρίο «…που απειλεί τον ανθρώπινο πολιτισμό», παραμένοντας ο ίδιος άθικτος και ελεύθερος από την επιρροή του. Όσο προχωράει η έρευνά του, θα συμβούν γεγονότα που θα αλλάξουν την ζωή τους. Για πάντα.

Σημείωμα σκηνοθέτη:

Στις Αλεπούδες η Dawn King μας εισάγει σε ένα υποθετικό κόσμο, όπου ως θανάσιμη απειλή της κοινωνίας έχει αναγορευτεί η αλεπού. Παρά το γεγονός ότι όλες οι αλεπούδες έχουν από καιρό εξολοθρευτεί, μια γενικευμένη κρατική γραφειοκρατία εξακολουθεί να καλλιεργεί το φόβο της ακατάπαυστης ολέθριας δράσης τους που υπονομεύει την ευημερία της χώρας. Ένα σώμα φανατικών και ασκητικών αξιωματούχων του καθεστώτος, με ειδική και αυστηρή εκπαίδευση στην ανίχνευση αλεπούδων, αποστέλλεται διαρκώς για ελέγχους στις επαρχίες, κρατώντας έτσι τον πληθυσμό υπάκουο, φοβισμένο και εξαρτημένο. Η συνάφεια του συγκεκριμένου έργου με το σήμερα έγκειται στην αλληγορική απεικόνιση μιας κοινωνίας όπου παράλογες υποθέσεις και αδόκιμες θεωρίες μπορούν τελικά να εξελιχθούν σε μια εφιαλτική πραγματικότητα.

Βιογραφικό συγγραφέα:

Η Dawn King (Ντων Κινγκ) είναι μια βραβευμένη συγγραφέας που γράφει για το θέατρο, το ραδιόφωνο  και τον κινηματογράφο, ενώ παράλληλα διδάσκει μαθήματα θεατρικής γραφής σε ενήλικες και παιδιά. Είναι μέλος του συγγραφικού φόρουμ του BBC, «BBC Writersroom 10», και μόνιμη συνεργάτης του Finborough Theatre. Έχει υπάρξει ακόμα μέλος των προγραμμάτων Theatre and Royal Court Theatre Young Writers.

Το έργο της Foxfinder απέσπασε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό Paratango το 2011 και παρουσιάστηκε στο Finborough Theatre. Κέρδισε ακόμα το Βραβείο του πιο πολλά υποσχόμενου θεατρικού έργου στο Off West End Awards το 2012.

Μεταξύ άλλων έργων της είναι τα Water Sculptures/ZOO double bill (Τhe Union Theatre), Face Value (Stephen Joseph Theatre, Scarborough), και Doghead Boy and Sharkmouth Go To Ikea (The Junction, Cambridge).

ΙΩΆΝΝΑ ΠΑΠΠΆ

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Μετάφραση: Γιώργος Χατζηνικολάου
Σκηνοθεσία: Ελένη Σκότη
Σκηνικά/Κοστούμια: Γιώργος Χατζηνικολάου
Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος
Μουσική: Στέλιος Γιαννουλάκης
Φωτογραφίες: Δημήτρης Στουπάκης
Βοηθός σκηνογράφου: Γιώργος Θεοδοσίου

ΔΙΑΝΟΜΗ:

Σαμουήλ: Δημήτρης Λάλος
Ιουδίθ: Ιωάννα Παππά
Ουίλιαμ: Χάρης Χιώτης
Σάρα: Ιωάννα Κολλιοπούλου

Πρώτη παράσταση: Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013
Τελευταία παράσταση: Κυριακή 13 Απριλίου 2014

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:

Τετάρτη & Κυριακή στις 19:00
Πέμπτη, Παρασκευή & Σαββάτο στις 21:15

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΗΤΗΡΙΩΝ*:

Κανονικό: 16,00€
Λαϊκή παράσταση Τετάρτης: Γεν. είσοδος 10,00€
Φοιτητικό & ανέργων: Τετάρτη ως Παρασκευή 10,00€
Σαββάτο-Κυριακή 12,00€

Διάρκεια: 90’
Χώρος: Κεντρική Σκηνή

(*) Οι φίλοι του θεάτρου μπορούν να παρακολουθήσουν και τις τέσσερις παραστάσεις του φετινού εναλλασσόμενου ρεπερτορίου της Κεντρικής Σκηνής, από τον Οκτώβριο του 2013 μέχρι τον Ιανουάριο του 2014, με ένα ενιαίο εισιτήριο των 32,00€, δηλαδή με συνολική έκπτωση 16,00 €.

Οι παραστάσεις αυτές και τα εισιτήρια τους είναι:
Αλεπούδες – 16,00€
Ήταν Κάποτε – 10,00€
2013 / Melina M. – 10,00€
Rebeeecca – 12,00€.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.