Οι Μαορί ξαναχτυπούν! (Βίντεο)

xakaΝέα Ζηλανδία εναντίον Ηνωμένων Πολιτειών. Το παιχνίδι αφορούσε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ που γίνεται στην Ισπανία, ένα άθλημα στο οποίο οι Αμερικανοί δεν έχουν αντίπαλο. Αυτό αποδείχθηκε και στο παρκέ καθώς επιβλήθηκαν με 98-71 των Νεοζηλανδών, χωρίς να δυσκολευτούν ιδιαίτερα. Highlight της αναμέτρησης όμως, αποτέλεσε ο παραδοσιακός χορός των “All-Blacks» της Νέας Ζηλανδίας, γνωστός και ως «Χάκα». Οι Αμερικανοί… «ψάρωσαν» για τα καλά μπροστά στην θέα των αντιπάλων τους και μολονότι κέρδισαν εύκολα, σίγουρα εντυπωσιάστηκαν πριν από το τζάμπολ. Τα βλέμματά τους μιλούν από μόνα τους.

Τι είναι όμως η «Χάκα»;

Ένα από τα χαρακτηριστικότερα γνωρίσματα του πολιτισμού των Μαορί είναι οι ομαδικοί χοροί «Χάκα». Αυτοί μπορεί να είναι χοροί χαράς ή πολέμου ανάλογα με την περίσταση. Αυτός που εφαρμόζεται πριν από κάθε παιχνίδι των Νεοζηλανδών είναι το “Ka mate”. Η Εθνική ομάδα ράγκμπι, γνωστοί κι ως «All Blacks», άρχισαν να εκτελούν τον χορό Χάκα ήδη από το 1888.

Πλέον έχει γίνει σήμα-κατατεθέν για κάθε ομαδικό άθλημα της Νέας Ζηλανδίας.

Χορεύοντας τον πριν από κάθε παιχνίδι, δείχνουν σεβασμό στον αντίπαλο, προβάλουν την σημαντικότητα του αγώνα που θα ακολουθήσει και «ντοπάρονται» ψυχολογικά για την αναμέτρηση. Οι αντίπαλοι πάντως, δεν θα πρέπει να το απολαμβάνουν ιδιαίτερα γιατί το πάθος τους όσο να’ ναι προκαλεί έναν φόβο και δημιουργεί πολεμικό κλίμα πριν τον αγώνα.  Το σίγουρο είναι ότι το τελετουργικό είναι εντυπωσιακό για τους θεατές, με τους Νεοζηλανδούς να κερδίζουν το χειροκρότημα για το σόου τους!

παπαγεωργίου

 

 

 


Κώστας Παπαγεωργίου

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.