Οι προκλήσεις συνεχίζονται…

Την ώρα που η Ελλάδα βιώνει τη μεγαλύτερη-ίσως- κρίση της σύγχρονης ιστορίας της, οι γείτονες της την πληγώνουν για άλλη μια φορά. Η αφορμή αυτή τη φορά δόθηκε απ’ τον πρωθυπουργό της Αλβανίας κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την 100ή επέτειο από την ανεξαρτησία της γείτονος χώρας.

Ο κύριος Μπερίσα στην ομιλία του σε ειδική εκδήλωση για την επέτειο αυτή στον Αυλώνα, αναφέρθηκε στα όρια της Εθνικής Αλβανίας ή όπως δήλωσε ακριβώς «της Αλβανίας όλων των αλβανικών εδαφών από την Πρέβεζα μέχρι το Πρέσεβο, από τα Σκόπια μέχρι την Ποντγκόριτσα».

Η αναφορά του αυτή θύμισε σε όλους τις έμμεσα εκδηλωμένες προθέσεις της Αλβανίας για τη διεύρυνση του κράτους της απορροφώντας γειτονικά εδάφη. Στην Ελλάδα ξύπνησε μνήμες από τη χρόνια διαμάχη με τους Τούρκους για τις βραχονησίδες του Αιγαίου. Καθώς επίσης και από το σκοπιανό ζήτημα, αυτό της ονομασίας των Σκοπίων, αφού διατείνονται πως δικαιούνται το όνομα «Μακεδονία», χωρίς όμως τεκμηριωμένες απόψεις γι’ αυτό.

Το θετικό βέβαια στην όλη υπόθεση είναι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης και συγκεκριμένα του Υπουργού Εξωτερικών κ. Αβραμόπουλου, που αντέδρασε άμεσα , ακυρώνοντας την επίσκεψη του στην Αλβανία. Μάλιστα έσπευσε να δηλώσει πως τέτοιες κινήσεις δεν συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος φιλίας, εμπιστοσύνης και καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών, και στην ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως στον πολιτικό, οικονομικό και ενεργειακό τομέα.

Πρόκειται βέβαια για μια «σωστή» κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης ,που αν και από τότε που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας δεν έχει να επιδείξει πολλές τέτοιες αποφάσεις, αντέδρασε σωστά καταδικάζοντας τις δηλώσεις και εκφράζοντας ένα μήνυμα προς όλους όσους έχουν εδαφικές κι όχι μόνο βλέψεις προς την Ελλάδα πως η χώρα παρ’ όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ανάλογες προκλήσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο

Αλέξανδρος Πήχας

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.