Οι Φιλιππίνες (ελπίζουν να) γύρισαν σελίδα

Σε ιστορική ειρηνευτική συμφωνία προχώρησαν η κυβέρνηση των Φιλιππίνων και η μεγαλύτερη μουσουλμανική επαναστατική οργάνωση της χώρας. Ο πρόεδρος Benigno Aquino III και ο ηγέτης του Ισλαμικού Απελευθερωτικού Μετώπου Murad Ebrahim έδωσαν τα χέρια, προαναγγέλοντας τον τερματισμό ενός 40ετούς κύκλου βίας και συγκρούσεων, που από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 έχει κοστίσει τη ζωή 150.000 ανθρώπων.

Οι μουσουλμάνοι αντάρτες πολεμούσαν για την πλήρη ανεξαρτησία τμήματος του ανατολικού Mindanao, το οποίο θεωρούν πως είναι η γενέτειρα των προγόνων τους πριν την αποίκηση της χώρας
από τους Ισπανούς το 16ο αιώνα. Το 1996, μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης με ένα σκέλος των ανταρτών, δημιουργήθηκε η αυτόνομη περιοχή του μουσουλμανικού Mindanao, κίνηση όμως που δεν
εξασφάλισε την ειρήνη και αποτέλεσε “αποτυχημένο πείραμα”, σύμφωνα με τον Aquino.

Το πλαίσιο της σημερινής συμφωνίας, που επιδοκιμάστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη και προκάλεσε ενθουσιασμό στους μουσουλμάνους που συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα Μανίλα, προβλέπει τη δημιουργία μεγαλύτερης και βιώσιμης αυτόνομης περιοχής στο μουσουλμανικό Mindanao, αλλά και τη δέσμευση των ανταρτών πως δε θα επιδιώξουν ανεξαρτησία και πως θα αφοπλιστούν σταδιακά.

Το ευοίωνο κλίμα όμως μετριάζουν οι αντιδράσεις άλλων μουσουλμανικών οργανώσεων. Ήδη από το Σάββατο, σε επίθεση που έγινε στις νότιες Φιλιππίνες, σκοτώθηκαν τρεις στρατιώτες.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως το χτύπημα ήταν έργο της Abu Sayyaf, οργάνωσης που σχετίζεται με την Al Qaeda, με σκοπό να δυναμιτίσει τη συμφωνία. Από την άλλη, το Εθνικό Ισλαμικό Απελευθερωτικό Μέτωπο, η οργάνωση που είχε υπογράψει το 1996, δήλωσε πως θα ξαναπάρει τα όπλα, αν δεν εφαρμοστούν πλήρως οι τότε αποφάσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.