Οι χειρότερες ασθένειες της ανθρωπότητας

Ασθένειες που σήμερα θεωρούνται, «παιδικές», κάποτε κόστιζαν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η ραγδαία ανάπτυξη της ιατρικής και της φαρμακευτικής επιστήμης, τα τελευταία χρόνια, έχει περιορίσει κατά πολύ τους θανάτους από τέτοιου είδους ασθένειες.

Μέσα στο 2014 ήρθε στο προσκήνιο ο θανατηφόρος ιός «Έμπολα», που έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 7.300 ανθρώπων.

Ποιές είναι όμως οι ΠΙΟ θανατηφόρες ασθένειες στην ιστορία του ανθρώπινου είδους;

Ισπανική γρίπη

spanish-flu-epidemic-1918-19-an-everett

Το νούμερο των θανάτων της, είναι μεγαλύτερο και από το σύνολο των θανάτων του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Μέσα σε 2 χρόνια, από το 1918 μέχρι και το 1919, υπολογίζεται ότι πέθαναν 50-100 εκατομμύρια άνθρωποι. Αναμφίβολα, η χειρότερη πανδημία γρίπης που έχει γνωρίσει ποτέ η ανθρωπότητα.

Βουβωνική πανώλη/ Πανούκλα

Πανώλη

Ο «μαύρος θάνατος», όπως είχε χαρακτηριστεί, αφάνισε το 14ο αιώνα σχεδόν ολόκληρη τη Δυτική Ευρώπη. Κόστισε τη ζωή σε πάνω από 20 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ «τσάκισε» ιδιαίτερα την Κωνσταντινούπολη. Αν και έχει επανεμφανισθεί κατά καιρούς, οι συνθήκες υγιεινής και η τεχνογνωσία της «εποχής» δεν την αφήνουν να αναπτυχθεί.

Καρκίνος

karkinopatheis_62

Κάθε χρόνο, κοστίζει τη ζωή σε περίπου 7,6 εκατομμύρια ανθρώπους. Καρκινικά κύτταρα έχουν βρεθεί σε οστά από την εποχή του Νεάντερταλ

Τύφος

olokautoma (1)

Μια βακτηριακή ασθένεια που «χτυπάει» ύπουλα. Στις αρχές του 1900, στη Ρωσία των κακών συνθηκών ζωής, πέθαναν 3.000.000 άνθρωποι.

AIDS

aids-life-2

Δολοφονεί αδιάκριτα οποιονδήποτε δεν προφυλάσσεται. Από τους 35 εκατομμύρια φορείς με HIV, πεθαίνουν 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι ετησίως.

Φυματίωση

Man sneezing

Μια βακτηριακή λοίμωξη που «σαρώνει» τις φτωχότερες χώρες του πλανήτη. Κάθε χρόνο «προσβάλλει» σχεδόν 9.000.000 ανθρώπους. Μάλιστα, μες στο 2012, πέθαναν πάνω από 1.000.000 άνθρωποι.

Μαλάρια/ Ελονοσία

kathisychazei-to-ypourgeio-ygeias-gia-malaria

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καταγράφει περίπου 300– 500 εκατομμύρια περιπτώσεις με μαλάρια και 1 εκατομμύριο θανάτους. Παλαιότερα, με τα κουνούπια, τα νούμερα ήταν δυσθεώρητα.

Εγκεφαλικά επεισόδια

thumbnail

Μόνο στις ΗΠΑ, κάθε χρόνο, πεθαίνουν τουλάχιστον 140.000 άνθρωποι. Ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος σε χώρες που δεν έχουν αντίστοιχη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Κακή διατροφή και άσχημος τρόπος ζωής προκαλούν κατακόρυφες αυξήσεις στις περιπτώσεις των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Ιλαρά

ilara-e1358788707726

Την ώρα που η Ευρώπη έκαιγε τους ασθενείς νομίζοντας ότι έχουν τον διάβολο μέσα τους, οι Άραβες γιατροί στηρίχθηκαν στην αρχαία ελληνική ιατρική. Μέχρι το 1980, που ξεκίνησε ο εκτεταμένος εμβολιασμός παγκοσμίως, η ανθρωπότητα είχε θρηνήσει τουλάχιστον 2,6 εκατομμύρια θανάτους. Από το 1980 και μετά, έχουν αναφερθεί περίπου 150 χιλιάδες θάνατοι, παγκοσμίως. 

Ευλογιά

200px-Smallpox

Η ανθρωπότητα πολεμάει αυτή την ασθένεια για τουλάχιστον 10.000 χρόνια. Ακόμη και σήμερα, οι επιστήμονες πασχίζουν να βρουν τρόπο αντιμετώπισής της. Έχει κοστίσει τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους- θύματά της.

Roadstory.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.