Ολοκληρώθηκε το 44ο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας

Τελευταία μέρα των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που έλαβε χώρα στο Νταβός της Ελβετίας (22/1-25/1). Η ‘’αφρόκρεμα’’ της πολιτικής και του επιχειρηματικού κόσμου στο μικρό χιονοδρομικό κέντρο των Άλπειων, καθώς τα αδιέξοδα  και οι ανισότητες παραμένουν θηλιά.

world-economic-forum Ταυτόχρονα  το φόρουμ  συνέπεσε χρονικά αυτή τη φορά με τις συνομιλίες στο Μοντρέ, στην άλλη άκρη της Ελβετίας, για την εξεύρεση λύσης στη συριακή σύγκρουση στο πλαίσιο της διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης Γενεύη 2.

Ο  Κλάους Σουάμπ , ιδρυτής του Φόρουμ επέλεξε το θέμα των φετινών εργασιών να είναι «η αναμόρφωση του κόσμου» και να στραφεί γύρω από τρεις βασικούς άξονες, όπως η κλιματική αλλαγή για την οποία θα μιλήσει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν. Η τεχνολογία επίσης, με σημαντικούς παράγοντες του τομέα να ταξιδεύουν στο Νταβός όπως η επικεφαλής του Yahoo! Μαρίσα Μάγιερ ή ακόμη ο πρόεδρος της Google ‘Ερικ Σμιντ, του οποίου ωστόσο το όνομα δεν περιλαμβάνεται στο επίσημο πρόγραμμα.

Πέρυσι η χρηματοπιστωτική κρίση ήταν στο επίκεντρο των ανησυχιών αλλά φέτος ο τόνος αναμένεται να είναι «συγκρατημένα αισιόδοξος», σύμφωνα με τον Σουάμπ, παρότι πολλές αβεβαιότητες πλανώνται στην παγκόσμια οικονομία: η ευθραυστότητα ορισμένων χωρών με αναδυόμενη οικονομία, οι αβεβαιότητες που προκαλούνται από το αναμενόμενο τέλος της υπερ-γενναιόδωρης νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, η αποτελεσματικότητα της ιαπωνικής οικονομικής πολιτικής (ο πρωθυπουργός Αμπε θα υπεραμυνθεί των επιλογών του) ή ακόμη οι κίνδυνοι πραγματικοί ή υποθετικοί του αποπληθωρισμού, κυρίως στην Ευρώπη.

Όσον αφορά το τελευταίο αυτό σημείο, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι υπάρχει κίνδυνος για ορισμένες χώρες, ενώ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι παρακάμπτει αυτόν τον κίνδυνο. Οι δύο επικεφαλής θα έχουν την ευκαιρία στο Νταβός να ανταλλάξουν απόψεις.

Θέματα διεθνούς διπλωματίας αναμένεται ωστόσο να καλύψουν μεγάλο μέρος των συζητήσεων, με πολλούς από τους παράγοντες που έχουν εμπλακεί στη συριακή σύγκρουση να αναμένονται, όπως ο Ιρανός Χασάν Ροχανί και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

Οι χώρες των αναδυόμενων οικονομιών (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική, γνωστές ως BRICS) είχαν μια δύσκολη διαδρομή το πέρυσι. Το 2014 αναμένεται να είναι άλλη μια χρονιά – πρόκληση για αυτές.

Υπάρχει πολλή συζήτηση φέτος στο Νταβός σχετικά με το ποιοι θα είναι οι νέοι αναδυόμενοι γίγαντες της αγοράς. Κάποιοι προβλέπουν ότι στο 2014 στις χώρες αυτές θα μπορούσε προστεθεί μια νέα ομάδα, που απαρτίζεται από το Μεξικό, την Ινδονησία, τη Νιγηρία και την Τουρκία (γνωστή ως MINT’s).

Περισσότεροι από 2.500 σύνεδροι λαμβάνουν μέρος στο φόρουμ, όπως πρόσωπα που λαμβάνουν αποφάσεις για την οικονομία, νομπελίστες, θρησκευτικοί ηγέτες, εκπρόσωποι συνδικάτων και μη κυβερνητικών οργανώσεων. Ενώ σημαντικός προσκεκλημένος είναι ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου που θα μιλήσει για τις πολιτικές και οικονομικές προοπτικές του εβραϊκού κράτους. Οκτώ πρόεδροι αφρικανικών χωρών και πέντε της Λατινικής Αμερικής θα παραβρεθούν στο φόρουμ. Ο πρόεδρος της Μιανμάρ Τέιν Σέιν που προχωρεί σε πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα του και μόλις ανέλαβε επικεφαλής της Ένωσης των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) θα βρίσκεται στο Νταβός, όπως και ο πρόεδρος της Μογγολίας Ελμπενγκντορί Τσακχία, λόγω του ενδιαφέροντος για τους τεράστιους ορυκτούς πόρους της χώρας του.

Σημαντική λεπτομέρεια αποτελεί ότι δεν έχει προγραμματιστεί καμιά συνάντηση μεταξύ των ηγετών των δύο εχθρικών χωρών. Το Ιράν δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη του κράτους του Ισραήλ και το εβραϊκό κράτος, από την πλευρά του, κατηγορεί το Ιράν ότι επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και ζητεί από τις χώρες της Δύσης να επιδείξουν αυστηρότητα απέναντι στην Τεχεράνη, παρά τη διεθνή συμφωνία που υπογράφηκε στα τέλη Νοεμβρίου για το πάγωμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος για περίοδο έξι μηνών.   

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών οι 10 μεγαλύτεροι κίνδυνοι διεθνώς που θα απασχολήσουν τις εργασίες του φόρουμ είναι:
– 10. Πολιτική και κοινωνική αναταραχή
– 9. Κατάρρευση σημαντικών χρηματοοικονομικών οργανισμών
– 8. Κρίση τροφίμων
– 7. Αδυναμία πολιτικής συνεργασίας μεταξύ κρατών
– 6. Συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα
– 5. Αποτυχία διαπραγματεύσεων για κλιματική αλλαγή
– 4. Ενταση κοινωνικών/μισθολογικών ανισοτήτων
– 3. Κρίση νερού
– 2. Περαιτέρω αύξηση της ανεργίας
– 1. Νέος γύρος κρίσης σε βασικές οικονομίες

 

Το ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές συναντήσεις οικονομικών παραγόντων, πολιτικών και οικονομολόγων. Στόχος τους είναι «ένας καλύτερος κόσμος».


Φαίη Κεφαλά

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.