“Ο βασιλιάς είναι γυμνός”, διαπιστώνουν στο Ισραήλ

Το περιστατικό με το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, που κατέρριψε το Σάββατο η ισραηλινή πολεμική αεροπορία κοντά στη Χεβρώνα, συνεχίζει να προκαλεί ανασφάλεια και ερωτηματικά στο εσωτερικό της χώρας.

Συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot εγκαταστάθηκαν άμεσα στην περιοχή της Χάιφα, αλλά η διαπίστωση των σοβαρών κενών στην αεράμυνα του Ισραήλ έθεσε νέα δεδομένα στο χάρτη της περιοχής.

Το αεροσκάφος, που πιθανώς βρισκόταν σε επιχείρηση αναγνώρισης, σύμφωνα με τις πρώτες αναλύσεις, πρόκειται για ιρανική κατασκευή προηγμένης τεχνολογίας και με βάση το γεγονός πως διέσχισε μεγάλη απόσταση μέσα στον ισραηλινό εναέριο χώρο φουντώνουν οι υποθέσεις πως αποτελεί αντίγραφο του αμερικανικού stealth κατασκοπευτικού RQ-170 Sentinel που είχε καταπέσει σε ιρανικό έδαφος τον περασμένο Δεκέμβριο. Αξίζει, βέβαια, εδώ να σημειωθεί πως το Ιράν είχε ήδη ανακοινώσει από το Φεβρουάριο του 2010 πως ήταν κοντά στην κατασκευή ενός stealth drone, δήλωση που είχε τότε χαρακτηριστεί από αρκετούς δυτικούς αναλυτές ως παραπλανητική.

Οι επιχειρήσεις της ισραηλινής αεροπορίας στο νότιο Λίβανο υποδεικνύουν την ανάμιξη της Χεζμπολάχ ενώ το Ιράν, αν και δεν ανέλαβε την ευθύνη, έσπευσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, δια στόματος αξιωματούχου του να δηλώσει ειρωνικά πως “το γεγονός εξέθεσε τα κενά στην άμυνα του Ισραήλ”, προφανώς αναφερόμενος στο ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Iron Dome (Σιδερένιος Θόλος) που τέθηκε σε λειτουργία στις αρχές του περασμένου χρόνου.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.