Ο Βενιζέλος στη ΔΕΘ – «Δεν πείθαμε πολιτικά και δεν μπορέσαμε να διαπραγματευτούμε»

Μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ήταν σειρά του Ευάγγελου Βενιζέλου να συναντηθεί με τη διοίκηση της HELEXPO και στη συνέχεια να δώσει Συνέντευξη Τύπου, παρουσία αρκετών πολιτικών στελεχών, εκπροσώπων φορέων της αυτοδιοίκησης καθώς και παραγωγικών φορέων.

8BE290FAACE7738ACE4B0338191516FF

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην εναρκτήρια ομιλία του τόνισε πως η χώρα βρίσκεται στα 4/5 του δρόμου για την αποκατάσταση της θεσμικής αδυναμίας και της εξόδου από την κρίση. Η αλλαγή αυτής της κατάστασης, ανέφερε χαρακτηριστικά έπεται ως επακόλουθο των θυσιών των Ελλήνων καθώς και της πολιτικής αποφασιστικότητας στο όνομα της εθνικής ανάγκης. Βέβαια η άλλη όψη του νομίσματος είναι η άνοδος του τουρισμού, η ανάπτυξη των εξαγωγών, η στροφή στην εγκληματικότητα και η ανάδειξη της σημασίας του πρωτογενούς τομέα για την ελληνική οικονομία. Βέβαια, το πιο σημαντικό, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο είναι η επάνοδος της αξίας της εργασίας, με την παράλληλη υποκατάσταση των εύκολων εργατικών λύσεων.

Στη συνέχεια, εξέφρασε την άποψη ότι η αβεβαιότητα είναι παροδική και πως ποτέ δεν υπήρξε Σχέδιο Β΄ από τη μεριά της Ευρώπης. Την ίδια στιγμή, χαρακτήρισε επικίνδυνη την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για μονομερή καταγγελία του μνημονίου και παραδέχτηκε πως θα μπορούσε να γίνει πιο σκληρή διαπραγμάτευση. Βέβαια, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την ανάπτυξη και τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι  η Ελλάδα πέτυχε τη μεγαλύτερη μείωση χρέους στην ιστορία, κατά 65%, με την ταυτόχρονη αναδιάρθρωση, αναφέροντας το παράδειγμα της Κύπρου, ως δείγμα σκληρής διαπραγμάτευσης και τελικού πακέτου διάσωσης, για πολύ μικρότερο έλλειμμα.

Μάλιστα ανέφερε ως βασική αιτία αυτής της κατάληξης, το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έπειθε πολιτικά, καθώς και την απουσία κοινωνικής και πολιτικής συναίνεσης. Χαρακτηριστικό είναι ότι ανέφερε πως το ΠΑΣΟΚ είχε και έχει απέναντι του μια «Δεξιά Ευρώπη», με συντηρητικά συμφέροντα, ενώ το χρέος  αυξάνεται λόγω των ελλειμματικών πολιτικών, που έχουν ως αποτέλεσμα η μοναδική κερδισμένη από την κρίση να είναι η Γερμανία.

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στους στόχους της κυβερνητικής πολιτικής , με βασικότερο την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2014 και τη σύνδεση αυτού με την πραγματική οικονομία. Σε αυτό το πλαίσιο έγινε και η προγραμματική συμφωνία της κυβέρνησης συνεργασίας  με τη ΝΔ.

Την ίδια στιγμή, επανέλαβε τη δέσμευση των κυβερνητικών εταίρων για την ισχυρή στήριξη των μεταρρυθμίσεων και την αποτροπή λήψης νέων μέτρων. Όλα αυτά όμως θα επιτευχθούν με την εκπλήρωση διάφορων προϋποθέσεων. Πρώτα απ΄ όλα πρέπει να καταστεί δυνατή η κυβερνητική σταθερότητα και η κοινωνική αποφασιστικότητα. Αυτές θα φέρουν τις αλλαγές στην δημόσια διοίκηση, με τοπικές πρωτοβουλίες για την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Κέντρο αυτής της προσπάθειας, σύμφωνα πάντα με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ οφείλει να γίνει το Κοινοβούλιο. Οι προϋποθέσεις παράλληλα στρέφονται στην συγκρότηση του Ενιαίου Φορολογικού Συστήματος, μαζί με την τραπεζική σταθερότητα και την κοινοτική αλληλεγγύη.

Σημαντικό ρόλο σε όλη την προσπάθεια με βάση τα λεγόμενα του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης διαδραματίζει η επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας μέσω των τραπεζικών και ασφαλιστικών ρυθμίσεων, και τις νέες ζώνες επιχειρηματικής και ενεργειακής καινοτομίας. Ακόμη, με τη στήριξη της απασχόλησης και των εξωτερικών επενδύσεων  μαζί με ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα απασχόλησης. Η κοινωνική συνοχή αποτελεί ταυτόχρονα μέτρο αύξησης της προσπάθειας, με την εφαρμογή του Ενιαίου Εγγυημένου Εισοδήματος και τον αγώνα κατά του παραεμπορίου. Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε τις εργασίες για την ανάπτυξη του Λιμανιού και του Αεροδρομίου, καθώς και για την ολοκλήρωση του Μετρό και  της Εγνατίας Οδού.

Η σκληρή γραμμή που ακολούθησε κατά των πολιτικών στοχασμών του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας τον ότι ασκεί τυχοδιωκτική πολιτική με ταχυδακτυλουργικές κινήσεις συνεχίστηκε και προς τους επικριτές του κόμματος. Έτσι τόνισε πως το κίνημα έδρασε με βάση το πατριωτικό καθήκον και την αγωνία για τη «σωτηρία» των Ελλήνων από τη χρεοκοπία και την κοινωνική αδικία.

Κλείνοντας, τόνισε για ακόμη μια φορά την ανάγκη στήριξης όλων των παραγωγικών δυνάμεων της κοινωνίας και απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, καθώς το εθνικό καθήκον είναι πάνω απ΄ όλα.

Αλέξανδρος Πήχας

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.