Ο εξουσιαστικός ΣΥΡΙΖΑ

Του Άρη Πετρουλάκη

Το επικείμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είναι μάλλον η τελευταία ευκαιρία του αρχηγού του να συστήσει ενιαίο κόμμα στο οποίο μάλιστα να κατέχει και την ιδεολογική ηγεμονία. Να μπορεί δηλαδή να χαράσσει την πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να την επιβάλλει αλλά και χωρίς να χρειάζεται να ρωτάει δευτερεύοντα στελέχη, ιδίως μάλιστα για κεντρικά ζητήματα (όπως η στάση στις αποκρατικοποιήσεις) ή για στρατηγικά ζητήματα ( όπως η θέση της χώρας στο ευρώ).

Tο επόμενο βήμα για τον αρχηγό της αντιπολίτευσης είναι μάλλον αρκετά δυσκολότερο καθώς θα έχει να αναμετρηθεί, όχι τόσο με εσωκομματικούς αντιπάλους, αλλά με το ίδιο του το παρελθόν.Να περάσει δηλαδή από το στάδιο των μελίρρυτων συναισθηματισμών και των στερεοτυπικών γενικοτήτων, στο στάδιο των προτάσεων, από την καταγγελιολαγνεία στις συγκλίσεις. Η προοπτική εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ θα κριθεί σε δύο πεδία.

Καταρχάς χρειάζεται να προτείνει -έστω και καθυστερημένα- ένα συγκροτημένο εναλλακτικό σχέδιο. Από τη στιγμή που ο αντίπαλος πόλος της τρικομματικής ακολουθεί τη μνημονιακή πολιτική για την ανάπτυξη και εκείνη φαίνεται πως στο ορατό μέλλον θα αρχίσει να αποδίδει θα πρέπει ο κ. Τσίπρας να προτείνει ένα σχέδιο που θα ρίξει την ανεργία πιο γρήγορα, με καλύτερους μισθούς και καλύτερους όρους για τους εργαζομένους. Το δεύτερο πεδίο σχετίζεται με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με μη οικονομικά θέματα, όπως τα Εθνικά Θέματα, τα Θέματα των Σωμάτων ασφαλείας, το Μεταναστευτικό, την Αναδιοργάνωση του Δημοσίου, τη στρατηγική της χώρας για την Κίνα κ.α. Για όλα αυτά και άλλα πολλά, έχουμε ακούσει μόνο συνθήματα διαδήλωσης που ακόμα και μετά από ένα χρόνο στη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μετουσιώσει σε συγκροτημένη πρόταση.

Φαντάζομαι τα αντεπιχειρήματα. Ούτε η Ν.Δ. είχε συγκεκριμένες θέσεις όταν ανέλαβε.Είχε για παρακαταθήκη κυρίως το λαϊκίστικο προφίλ του αρχηγού της.Σωστό, όμως ο Τσίπρας παρουσιάζεται ως η ελπιδοφόρα δύναμη στο ¨σάπιο¨ πολιτικό σύστημα. Άρα έχει διπλή ευθύνη για την αποδόμησή

One Response to "Ο εξουσιαστικός ΣΥΡΙΖΑ"

  1. Pingback: Ο εξουσιαστικός ΣΥΡΙΖΑ | E-citymap NewsE-citymap News

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.