«Ο Θεός αγαπάει το Χαβιάρι»

Από 11 Οκτωβρίου στους κινηματογράφους

Ένας αδίστακτος πειρατής, ένας πανέξυπνος επιχειρηματίας, ένας εθνικός ευεργέτης, ένας επικίνδυνος πρωτοπόρος, ο Ιωάννης Βαρβάκης. Πρόκειται για την τρίτη ιστορική προσωπικότητα της οποίας η ζωή μεταφέρεται στην μεγάλη οθόνη από τον Γιάννη Σμαραγδή και φέρει τον τίτλο: «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι».

Την εξαιρετικά σκηνοθετημένη πορεία του Βαρβάκη (Sebastian Κoch ) από τα Ψαρά στην αυλή της Μεγάλης Αικατερίνης (η Γαλλίδα ντίβα Catherine Deneuve ) και την Κασπία θάλασσα κι από εκεί πίσω στην επαναστατημένη Ελλάδα, εξιστορεί ο φίλος του  ( Evgeny Stytchkin ) σε μια ομάδα παιδιών σε παραλία της Ζακύνθου.

Ο επικίνδυνος κουρσάρος του Αιγαίου, αφού αναγκαστεί να καταστρέψει το πλοίο του, γίνεται   με την βοήθεια της τσαρίνας επιτυχημένος και πλούσιος έμπορος χαβιάρι ενώ ταυτόχρονα από την ζωή του περνούν ένας έρωτας χωρίς ανταπόκριση, μια προβληματική οικογένεια, η φιλιά και η προδοσία. Ύστερα από πολλές απογοητεύσεις επιστρέφει, ως υποστηρικτής των επαναστατών, στην διχασμένη από τον εμφύλιο Ελλάδα για να συναντήσει μια μοίρα πολύ διαφορετική από αυτήν που προσδοκούσε.

Ο Σμαραγδής επαληθεύοντας τα λόγια του ήρωά του: «Αν δώσεις στους ανθρώπους την ιστορία ενός καλυτέρου κόσμου, αυτή μπαίνει μες την καρδιά τους κι ότι μπαίνει μες την καρδιά τους βγαίνει στην ζωή τους. Κι έτσι έχεις έναν καλύτερο κόσμο.», μας χαρίζει την ιστορία ενός ιδεολόγου που όσες φορές κι αν τον τσακίσουν τα κύματα στα βράχια, συνεχίζει να κολυμπά. Ο Βαρβάκης μετά από κάθε απώλεια, απογοήτευση ή αποτυχία εξακολουθεί να «τολμά να ονειρευτεί», για να δανειστώ ξανά τα λόγια ενός εκ των ηρώων, και δεν εγκαταλείπει ώσπου να βρεθεί πάλι στην μονή πατρίδα που ποτέ του γνώρισε, την θάλασσα.

Το «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι» δεν είναι απλώς η βιογραφία ενός πανέξυπνου άνδρα ούτε μονό ένα άριστο δείγμα κινηματογράφου αλλά ένα μάθημα ζωής αφού πλημμυρίζει από πίστη στον άνθρωπο και τις δυνατότητές του.

Σκηνοθεσία: Γιάννης Σμαραγδής
Σενάριο: Γιάννης Σμαραγδής, Παναγιώτης Πασχίδης, Jackie Pavlenko και Vladimir Valutsky
Πρωταγωνιστουν: Sebastian Koch, John Cleese, Catherine Deneuve, Juan Diego Botto, Evgeny Stytchkin και Olga Sutulova, Λάκης Λαζόπουλος
Παραγωγή: Alexandros Film
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Έλενα Στεφανάτου

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.