«Ο Μουνής» της Λένας Κιτσοπούλου στο θέατρο Αυλαία

Το Θέατρο Αυλαία υποδέχεται την παράσταση «Ο Μουνής», σε σκηνοθεσία του Παντελή Δεντάκη. Το διήγημα της Λένας Κιτσοπούλου από τη συλλογή με τίτλο «Μεγάλοι δρόμοι» (εκδόσεις Μεταίχμιο), που  μεταφέρθηκε στη σκηνή από την ομάδα 4Frontal  τον περασμένο Οκτώβριο, μετά από τις επιτυχημένες παραστάσεις στον Κάτω Χώρο και στην Κεντρική Σκηνή του Θέατρου του Νέου Κόσμου ταξιδεύει στο Θέατρο Αυλαία για 10 μόνο παραστάσεις, 23-27 Απριλίου & 30 Απριλίου- 4 Μαΐου 2014.

O_Mounis2

Για την παράσταση μίλησαν σε πρόσφατη Συνέντευξη Τύπου οι συντελεστές της παράστασης, Παντελής Δεντάκης, Σταύρος Γιαννουλάδης, Ελένη Κουτσιούμπα και Γεωργία Μπούρδα. Ο σκηνοθέτης της, Παντελής Δεντάκης μεταξύ άλλων μίλησε για τις αναστολές που του δημιουργήθηκαν κατά την πρώτη ανάγνωση του διηγήματος της Λένας Κιτσοπούλου, αλλά τελικά παραδέχθηκε πως είχε δίκιο η 4Frontal που το υποστήριξε με σθένος και τελικά τον έπεισε. «Η παράσταση μιλάει για το σκληρό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Μιλάει για την σωματική και ψυχολογική βία που ασκείται, ασκούμε και μας ασκούν ξεκινώντας μέσα από την οικογένεια αλλά και στο ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο. Σε ό,τι αφορά στη σκηνοθεσία, η παράσταση χτίστηκε πάνω στον αφηγηματικό λόγο, δεν υπήρξε θεατρικοποίηση του λόγου από το διήγημα. Παρόλα αυτά, επειδή από μόνο του το κείμενο έχει μια θεατρική ένταση και δομή, πρακτικά δεν μένει στην αίσθηση της αφήγησης αλλά είναι σαν να ζωντανεύουν οι ήρωες χωρίς να το επιδιώκουμε.»

20140416_121936Και συμπληρώνει ο Σταύρος Γιαννουλάδης: «Είναι σαν να ερχόμαστε σε μια προσωπική εμπλοκή με τις δράσεις και όλα όσα συμβαίνουν σε αυτό το χωριό. Επιδιώκουμε να βγάλουμε τα ένστικτα και τις παρορμήσεις των ρόλων»

«Θα έλεγε κανείς πως οι ρόλοι μας δεν χαρακτηρίζονται από σταθερότητα, αλλά από τις συνεχείς εναλλαγές. Όλοι μαζί λέμε μια ιστορία δανειζόμενοι ανθρώπους και καταστάσεις για να καταλήξουμε στο ίδιο συμπέρασμα. Ας λέγεται η παράσταση «Ο Μουνής», δεν πρόκειται μόνο για μια ιστορία αλλά για μια συρραφή πολλών ιστοριών και διαφορετικών ανθρώπων», είπε η Ελένη Κουτσιούμπα.

Σχετικά με το πως προέκυψε το όνομα της παράστασης ο σκηνοθέτης κ. Δεντάκης είπε: «Πρόκειται για ένα ψευδόνυμο. Τον συγκεκριμένο άνθρωπο τον ονόμασαν έτσι γιατί έφυγε από τη ζωή πολύ νωρίς ο πατέρας του και μεγάλωσε με μεταξύ πολλών γυναικών»

 

Λίγα λόγια για το έργο
Ένα υπέροχο χωριό της ελληνικής επαρχίας κάπου στην δεκαετία της Αλλαγής, ένα παραλίγο φονικό του Αργύρη του κοντοκουρεμένου, ένας βιαστικός γάμος του Κωστή του ανάπηρου με την Κωλαθηνά, μια τελετή ενηλικίωσης του μικρού Λαζάρ του γιου του Μπερδούλια, ένα αυτί απλωμένο στο σκοινί της μπουγάδας της Παντζάραινας και η μεγάλη απόφαση της τσαχπίνας της Ανθής συνθέτουν το σκηνικό της παράξενης ιστορίας του Μουνή. Μιας ιστορίας ακραίας  και απόκοσμα βίαιης. Όλοι ξέρουν, αλλά όλοι σιωπούν. Και όλα λύνονται με πολύ ξύλο πίσω από κλειστές πόρτες ή χορεύοντας ένα λεβέντικο τσάμικο στην κεντρική πλατεία του  χωριού.

«Αυτός ο άνθρωπος παράξενο τρένο. Έπινε πάντα σιωπηλός το καφεδάκι του στον καφενέ της πλατείας και με ένα μικρό μολυβάκι ζωγράφιζε το χάρτινο τραπεζομάντιλο. Αυτό ήταν το χούι του.»

Οι ήρωες της Κιτσοπούλου παγιδευμένοι στις προκαταλήψεις και στους φόβους τους αγωνίζονται να κρατήσουν καθαρό το παρατσούκλι τους, μη και μαθευτούν οι εξάρσεις τους και γίνουν διήγημα.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σκηνοθεσία: Παντελής Δεντάκης
Επιμέλεια κίνησης: Αγγελική Στελλάτου
Σκηνικά – Κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα
Μουσική: Κώστας Νικολόπουλος
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Φωτογραφίες: Κάλλι Χαρόβα
Βοηθοί σκηνοθέτη: Πάνος Τοψίδης, Αγάπη Κουρομπλή

Παίζουν οι ηθοποιοί: Σταύρος Γιαννουλάδης, Θανάσης Ζερίτης, Ελένη Κουτσιούμπα, Νεφέλη Μαϊστράλη, Αριστέα Σταφυλαράκη
Ω² (ομάδα αποφοίτων δραματικής σχολής Ωδείου Αθηνών)

 

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
23-27, 30 Απριλίου- 4 Μαΐου 2014

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Τετάρτη-Σάββατο 21.00, Κυριακή 20.00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Κανονικό 15€, Μειωμένο 12€

zoe

 

 

 

Ζωή Καρασουλτάνη
zoi.roadstory@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.