«Ο πιο δύσκολος δρόμος» της Ζήνας Κουτσελίνη ή… Βαδίζοντας τον πιο δύσκολο δρόμο

o pio diskolos dromosΟ χώρος των media και ειδικότερα αυτός της τηλεόρασης φαντάζει σε όλους μας τόσο γνωστός, τόσο οικείος. Το μέσο από μόνο του μας αφήνει την ψευδαίσθηση ότι το ξέρουμε καλά! Μάλιστα, όλοι κάπου, κάποτε συναντήσαμε κάποιο γνωστό που ο πρώτος του ξάδερφος έχει γνωρίσει την τάδε παρουσιάστρια ή τον δείνα δημοσιογράφο και του έχει εκμυστηρευτεί «απολύτως εμπιστευτικά» -πάντα- μια πιπεράτη ιστορία που έχει συμβεί στους διαδρόμους κάποιου πολύ γνωστού καναλιού. Κανείς μας, όμως, δεν γνωρίζει το πριν, το μετά και το γιατί αυτής της ιστορίας.

Η Ζήνα Κουτσελίνη, μια δημοσιογράφος που στην πορεία αναδείχθηκε σε πολύτιμο στέλεχος πολλών καναλιών, στήνοντας ζώνες και δημιουργώντας παρουσιαστές, έχει περάσει ατελείωτες ώρες μέσα σε τηλεοπτικά πλατό, δωμάτια κοντρόλ και διαδρόμους καναλιών. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που όπως θα λέγαμε απλά έχει φάει την τηλεόραση με το κουτάλι. Έρχεται, λοιπόν, στο πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Ο πιο δύσκολος δρόμος» να μας ανοίξει την πύλη του μεγάλου καναλιού και μας επιτρέπει να εισχωρήσουμε στις ζωές των ανθρώπων του. Από το «μεγάλο κεφάλι» μέχρι τον διευθυντή προγράμματος και από τις πρώην και νυν τηλεπερσόνες μέχρι τον αρχισυντάκτη τους. Μια ιστορία γεμάτη αλήθειες που την αρχή, τη μέση ή το τέλος της σίγουρα κάπου την έχουμε ξανακούσει –είπαμε, την τηλεόραση την «ξέρουμε» όλοι-. Εδώ, όμως, απεικονίζονται όλοι οι πρωταγωνιστές της, τα συμφέροντα τους, τα πάθη τους, οι αδυναμίες τους… Γιατί στην τηλεόραση, όπως και στη ζωή τίποτα δεν είναι τυχαίο.

Η αφοπλιστικά αληθινή γραφή σε κάνουν να νιώθεις κομμάτι αυτής της ιστορίας, ότι έχεις ίσως ζήσει κι εσύ κάτι παρόμοιο, γιατί απλώς η παρουσιάστρια θα μπορούσε να είναι μια οποιαδήποτε εργαζόμενη γυναίκα και ο διευθυντής προγράμματος, ο κάθε εργοδότης.

koutseliniΈνα βιβλίο που παίρνει το δάχτυλο πίσω από το οποίο προσπαθούν να κρυφτούν οι ήρωες προκειμένου να πετύχουν και τους απογυμνώνει. Στέκονται απέναντι στον αναγνώστη με ειλικρίνεια και δεν φοβούνται να αποκαλύψουν τα βαθιά κρυμμένα μυστικά τους. Κάθε πτυχή του χαρακτήρα τους, ακόμη και η κακή, η «βρώμικη», η σκληρή, η καχύποπτη, η αναξιοπρεπής τελικά ότι είχε λόγο ύπαρξης. «Δεν είμαστε πάντα αυτό που δείχνουμε» λέει η συγγραφέας και το αποδεικνύει με τους ήρωές της, τα πλάσματά της. Εφήυραν έναν εαυτό για να αγγίξουν την κορυφή αλλά ο δρόμος της επιτυχίας είναι δύσκολος και βαδίζεται με γνώμονα την αυτογνωσία και την αλήθεια.

Τελικά αυτή είναι η  τηλεόραση. Τόσο γνώριμη και  τόσο απόκοσμη συνάμα. Εφεύρεις  ένα εαυτό για να την κατακτήσεις  μα τελικά ο δρόμος της επιτυχίας  είναι πολύ δύσκολος και βαδίζεται  μόνο με γνώμονα την αυτογνωσία και την αλήθεια.

Περίληψη του βιβλίου

Μια διάσημη γυναίκα στο δρόμο της επιστροφής. Ο μύθος της. Η άνοδος και η πτώση μιας από τις πιο ισχυρές περσόνες της ελληνικής τηλεόρασης. ια μεγάλη ιστορία επιτυχίας καμωμένη από τίποτα και φιλοδοξία, με αυτή ακριβώς τη σειρά. Μια φιλία. Από την αρχή της. Η φτασμένη σταρ κι εκείνη, η ανερχόμενη. Θα δεθούν οι δυο τους με αόρατες κλωστές συγγένειας σχεδόν για πάντα. Η ζωή είχε αποφασίσει να στήσει το παιχνίδι της…

Και όλοι έλεγαν τι καλό παιδί που είναι! Θα τους έκανε μια μπουκιά αργότερα… Αυτή, που σιχαινόταν. Σιχαινόταν ακόμα και τις φάτσες των γονιών της. Η πορεία προς την κορυφή. Το σεξ. Οι χρήσιμοι εραστές. Τα μυστικά. Οι εξαρτήσεις. Οι προδοσίες. Το ψέμα. Κι όμως, κάποτε η μοίρα θα της έδειχνε με τον πιο αμείλικτο τρόπο πώς φέρθηκε σε άλλους, θα της καθρέφτιζε τη σκληρότητα και την υστεροβουλία της, χωρίς να τη λυπηθεί. Με όποιο κόστος, εκείνη θα έφτανε στο τελευταίο σκαλί. Τον εσωτερικό πάτο που θα έπιανε δεν τον γνώριζε ακόμη, μέχρι που…

Ζωή Καρασουλτάνη

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.