Ο Πρωθυπουργός στην 78η ΔΕΘ

Η καθιερωμένη συνέντευξη τύπου του Έλληνα Πρωθυπουργού ενόψει της ΔΕΘ, μπορεί να μην πραγματοποιήθηκε, ωστόσο ο Αντώνης Σαμαράς είπε πολλά στην ομιλία που ακολούθησε την επίσημη έναρξη της ΔΕΘ.

Αντώνης Σαμαράς δεθ 2013

Τονίζοντας την αποκυβερνητικοποίηση και αποπολιτικοποίηση της ΔΕΘ καθώς και τη σημασία της ενοποίησης ΔΕΘ και HELEXPO για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία της έκθεσης  ως εφαλτήριο για προσέλκυση επενδύσεων και στην ανάδειξη του σημαντικού γεωπολιτικού ρόλου της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις προσπάθειες του κυβερνητικού επιτελείου για ένταξη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της Μακεδονίας και της Θράκης  στο ΕΣΠΑ, την επανέναρξη των έργων του μετρό. Και όλα αυτά με στόχο την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε επίνειο και κόμβο της Βαλκανικής.

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς τόνισε για άλλη μια φορά πως δεν θα ληφθούν νέα μέτρα, καθώς δεν τα αντέχει η ελληνική οικονομία, ενώ  μίλησε και για το πρωτογενές πλεόνασμα, που προσδοκάται και θα διατεθεί στην πραγματική οικονομία. Αφού αποφεύχθηκε, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η έξοδος από την ευρωζώνη και η χρεοκοπία-αν και πραγματικά ήταν πολύ κοντά- η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας για την περιοχή  και φορέα μεταρρυθμίσεων, οι οποίες ήταν απαραίτητες για δεκαετίες.

Την ίδια στιγμή εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και παρουσίασε κάποιες από αυτές, όπως η αλλαγή των κριτηρίων του Τειρεσία, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με επενδυτικά και κοινοτικά κονδύλια, καθώς και η επιστροφή των Ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.  Μαζί με αυτές τις μεταρρυθμίσεις παρουσίασε τις ωφέλειες από το ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων, τον «καθάρισμα» των αστικών κέντρων από τους λαθρομετανάστες.

Η ανάκαμψη δια στόματος του Πρωθυπουργού θα έρθει διαψεύδοντας τις εσωτερικές Κασσάνδρες, και όσους δεν πιστεύουν στα σχέδια για την έξοδο από την κρίση. Οι φωνές αυτές, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό θα αναγκαστούν να παραδεχτούν το κυβερνητικό έργο και μια πρώτη ένδειξη της οργανωμένης δουλειάς που γίνεται είναι η αύξηση του τουρισμού καθώς και το επενδυτικό ενδιαφέρον μεγάλων οικονομικών κολοσσών.

Αλέξανδρος Πήχας

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.