Ο Τσάβες νικήθηκε από τον καρκίνο…

Θρήνος έχει ξεσπάσει στη Βενεζουέλα και θλίψη σε όλο τον κόσμο, έχει προκαλέσει η ανακοίνωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης της χώρας, Νίκολα Μαντούρο σχετικά με το θάνατο του προέδρου της Ούγκο Τσάβες, ο οποίος ήρθε πριν λίγες ώρες, μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο.

Ο 58χρονος Τσάβες έπασχε από καρκίνο, αν και η κυβέρνηση δεν είχε δώσει πολλές λεπτομέρειες για την ακριβή κατάσταση της υγείας του, μετά τη δεύτερη εγχείρηση που υπεβλήθει για αφαίρεση όγκου. Βέβαια αυτή η μυστικοπάθεια της κυβέρνησης τροφοδοτούσε τις φήμες για την άσχημη υγεία του επί δεκατέσσερα χρόνια ηγέτη της Βενεζουέλας.

Όλα ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2011,όταν σε τηλεοπτικό διάγγελμα που μεταδίδεται σε εθνικό δίκτυο στη Βενεζουέλα, ο Τσάβες ανακοινώνει ότι έχει ήδη υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση καρκινικού όγκου, ενώ υποβάλλεται και σε χημειοθεραπείες, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες εξηγήσεις σχετικά με τη μορφή του καρκίνου, χαρακτηρίζει την αμέλειά του να υποβάλλεται σε τακτικές εξετάσεις και τσεκ-απ ως «βασικό λάθος», και μάλιστα για έναν επαναστάτη δεδομένων των ευθυνών που του έδωσε η επανάσταση. Το 2012 ακολουθεί νέος κύκλος επεμβάσεων και θεραπειών πάντα στην Κούβα, μια επιλογή που εκτός από μια πολύ καλή ιατρική περίθαλψη του εξασφαλίζει την άκρα μυστικότητα που επιθυμεί γύρω από το θέμα της υγείας του. Τον περασμένο Δεκέμβρη, ανακοινώνεται ότι χρειάζεται να υποβληθεί σε νέο χειρουργείο στην Κούβα και δεδομένης της εξασθένισης της υγείας του, διορίζει ως διάδοχό του τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Νικόλας Μαδούρο.

Ο Τσάβες αποτέλεσε τον άνθρωπο που λατρεύτηκε από τους φτωχούς της χώρας του, μισήθηκε από τους ισχυρούς και έγινε αντικείμενο παρατήρησης από όλο τον υπόλοιπο πλανήτη για τις καινοτόμες ιδεες του και την αποφασιστικότητα στην εφαρμογή τους. Δεν δίστασε να εφαρμόσει την αναδιανομή της γης, την προώθηση των ζητημάτων της στέγασης και της σίτισης των απόρων καθώς και της παιδείας. Στα δεκατέσσερα χρόνια της κυριαρχίας του στην πολιτική ζωή της Βενεζουέλας, μόνο ο θάνατος στάθηκε ικανός να τον αποτρέψει από τη συνέχιση της πολιτικής του και το γεγονός αυτό σκόρπισε τη θλίψη στη χώρα. Στα χρόνια της θητείας του μάλιστα καταφέρνει  με αλλεπάλληλες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις να αυξήσει τη θητεία του προέδρου σε έξι χρόνια, με το αιτιολογικό ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο ώστε να κατοχυρωθεί η κοινωνική επανάσταση και συγκεντρώνει επάνω του όλο και περισσότερες εξουσίες. Παράλληλα, δε δίστασε να επιτεθεί με έντονους χαρακτηρισμούς εναντίον πολιτικών, όπως ο Τζορτζ Μπους και ο Τονι Μπλερ. Ήταν ένας εφυής άνθρωπος , που για άλλους αποτέλεσε την πηγή εξόδου της Βενεζουέλας από το σκοταδισμό και τα μονοπώλια, ένας νέος Μπολιβάρ, ενώ για άλλους ένας στυγνός δικτάτορας που ορισμένες φορές έφτανε στα όρια της παραφροσύνης. Ό,τι τελικά κι αν ήταν, το μόνο σίγουρο είναι πως αποτελεί ένα από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους του 21ου αιώνα και μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα.

Αλέξανδρος Πήχας

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.