Ο 17χρονος Έλληνας που τίμησε η UNICEF!

Η UNICEF τίμησε για ακόμη μια φορά ένα ιδιαίτερα χαρισματικό παιδί ,το όνομα του είναι Χάρης και είναι μόλις 17 χρονών. Ο νεαρός κατάφερε να δημιουργήσει ένα τεχνητό γάντι που εξυπηρετεί, κατά μεγάλο βαθμό, τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα.

Η ιδέα του project ξεκίνησε με την έντονη επιθυμία του Χάρη να βοηθήσει την γιαγιά του, η οποία αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα, φτιάχνοντας έτσι ένα τεχνητό γάντι. Φυσικά θέλει ακόμη μεγάλη μελέτη και αρκετή δουλειά, όμως αυτό δεν αφαιρεί τίποτα από την εφεύρεσή του – γι’αυτό ο Χάρης κατέλαβε την πρώτη θέση ανάμεσα σε 123 συμμετέχοντες από 38 χώρες στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό της UNICEF για νέους επιστήμονες.

Το γάντι έχει βάρος μόλις 350 γραμμάρια και έχει αισθητήρες πίεσης που αντιλαμβάνονται πότε το άτομο που φοράει το γάντι πάει να κάνει μία κίνηση με το χέρι κι έτσι κινητήρες στηρίζουν την κίνηση. «Από μικρό παιδί ενδιαφερόμουν γι’ αυτά τα πράγματα. Έχω κάνει μετατροπές αυτοκινήτων από βενζινοκίνητα σε ηλεκτροκίνητα και έχω αποπειραθεί να φτιάξω ένα πρόγραμμα με το οποίο μπορούν να ανοιγοκλείνουν οι διακόπτες του σπιτιού μέσω Ιnternet. Το δοκίμασα στη πόρτα του γκαράζ, την κατέστρεψα και το πάθημα μου έγινε μάθημα», λέει ο ίδιος. Επόμενος στόχος του είναι να κάνει ορισμένες μετατροπές στο γάντι και στη συνέχεια, σε συνεργασία με κάποια εταιρεία, να προχωρήσει στην παραγωγή του. «Ενδιαφέρομαι να συνεργαστώ με κάποια εταιρεία, αν υπάρχει ενδιαφέρον», λέει ο Χάρης, τονίζοντας πως βλέπει το μέλλον του στην Ελλάδα.

 Τίνα Ζαβουδάκη

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.