Πέντε στρατιώτες νεκροί στο Ιράκ

Πέντε στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες στο κεντρικό Ιράκ, δήλωσε ο ιρακινός υποστράτηγος, Μαρντί Μισχέν επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην επαρχία Ανμπάρ. Οι δολοφονίες σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης σουνιτών, οι οποίοι διαμαρτύρονταν ενάντια του σιίτη πρωθυπουργού, Νούρι αλ-Μαλίκι.

Ο στρατός έδωσε τους διοργανωτές της διαμαρτυρίας «24 ώρες προθεσμία για να παραδώσουν τους ένοπλους που σκότωσαν τους στρατιώτες, ειδάλλως ο στρατός θα επιτεθεί για να βρει τους ενόχους». Μετά από τις δολοφονίες οι δυνάμεις ασφαλείας επέβαλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας στην επαρχία μέχρι την σήμερα το πρωί.

Ο στρατός ανέφερε ότι οι ένοπλοι είχαν εισχωρήσει στο χώρο όπου είχαν κατασκηνώσει οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές. Οι δολοφονίες του Σαββάτου έρχονται μετά από το κύμα βίας της περασμένης Τρίτης, όπου 53 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 110 τραυματίστηκαν, σε συγκρούσεις που ακολούθησαν την καταστολή από τον στρατό, διαδήλωσης σουνιτών στην πόλη Χιουέτζα, κοντά στο Κιρκούκ.

Η καταστολή εξόργισε τη σουνιτική μειονότητα του Ιράκ, που πραγματοποιεί μαζικές διαμαρτυρίες για περίπου τέσσερις μήνες, απαιτώντας την κατάργηση νόμων που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση αλ-Μαλίκι. Περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Ιράκ αυτή την εβδομάδα, αυξάνοντας τους φόβους για την «επιστροφή» της θρησκευτικής αναταραχής, που οδήγησε τη χώρα στο χείλος του εμφυλίου πολέμου το 2006 και το 2007.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.