[ΠΑΜΕ EUROVISION… 2013] Σουηδία: Έτοιμη για το Melodifestivalen 2013

Έφτασε και φέτος η μεγάλη στιγμή που κάθε χρόνο περιμένουν με ανυπομονησία όλοι οι Σουηδοί.. Apόψε το βράδυ στις 21.00 αρχίζει ο μεγάλος εθνικός τελικός της Σκανδιναβικής διοργανώτριας χώρας, που έχει τον τίτλο Melodifestivalen και θα διεξαχθεί στο Friends Arena στη Στοκχόλμη. Οι φετινοί παρουσιαστές είναι ο Danny Saucedo, δημοφιλής Σουηδός τραγουδιστής και υποψήφιος στο Melodifestivalen 2011 και 2012 -κατακτώντας και τις δύο φορές την 2η θέση- και η Gina Dirawi, πασίγνωστο τηλεοπτικό πρόσωπο στη Σουηδία και μία από τις τρεις παρουσιάστριες του Melodifestivalen 2012.

Λίγα λόγια γενικά για το Melodifestivalen:

Εδώ και 53 χρόνια που συμμετέχει η Σουηδία στην Eurovision, το κρατικό κανάλι SVT έχει καθορίσει έναν ετήσιο μουσικό διαγωνισμό, του οποίου ο νικητής είναι και ο εκπρόσωπος της χώρας. Το Melodifestivalen αποτελεί  πράγματι μία από τις μεγαλύτερες παραγωγές της Σουηδίας, γεγονός που το καθιστά τα τελευταία χρόνια να έχει καταφέρει να γίνει το πιο δημοφιλές τηλεοπτικό πρόγραμμα και να κατακτήσει ένα τεράστιο φανατικό κοινό σε ολόκληρη σχεδόν την Ευρώπη, καθώς προβάλλεται και μέσω Internet. Το 2012 μάλιστα ο τελικός έκανε ρεκόρ τηλεθέασης με περίπου 3.300.000 τηλεθεατές. Εδώ και 12 χρόνια δεδομένου ότι οι συμμετοχές έχουν αυξηθεί σημαντικά, λίγο πριν τον μεγάλο τελικό πραγματοποιούνται 4 ημιτελικοί και μία ειδική 5η βραδιά που λέγεται Second Chance, όπου διαγωνίζονται κάποια τραγούδια που δεν τα κατάφεραν στους ημιτελικούς, ωστόσο πήραν –σύμφωνα με τις ψήφους- μία δεύτερη ευκαιρία στο διαγωνισμό.

Για δωδέκατη συνεχόμενη χρονιά φέτος οι έξι βραδιές του διαγωνισμού διεξάγονται σε έξι διαφορετικές πόλεις της Σουηδίας. Ο τέταρτος ημιτελικός μάλιστα έλαβε τόπο στο Malmö Arena, το στάδιο που θα υποδεχτεί τον Μάιο τις 39 αποστολές.

Οι δέκα υποψήφιοι είναι έτοιμοι να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό για να εξασφαλίσουν την νίκη!! Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί από την ψηφοφορία του κοινού και από μία κριτική επιτροπή που αποτελείται από 11 χώρες που συμμετέχουν στο διαγωνισμό. Η φετινή επιτροπή επιλέχθηκε από το SVT την περασμένη Τρίτη και περιλαμβάνει τις εξής χώρες: Κροατία, Κύπρος, Γαλλία, Γερμανία, Ισλανδία, Ισραήλ, Ιταλία, Μάλτα, Ισπανία, Ουκρανία και Αγγλία. Το κοινό και η κριτική επιτροπή διαθέτουν συνολικά 473 βαθμούς για βραβείο!

Παρακάτω είναι οι συμμετοχές και η σειρά εμφάνισης τους:

  1. Ulrik Munther – Tell the World I’m Here

  2. David Lindgren – Skyline

  3. State of Drama – Falling

  4. Anton Ewald – Begging

  5. Louise Hoffsten – Only the Dead Fish Follow the Stream

  6. Ralf Gyllenhammar – Bed on Fire

  7. Ravaillacz – En Riktig Jävla Schlager

  8. Sean Banan – Copacabanana

  9. Robin Stjernberg – You

  10. Yohio – Heartbreak Hotel

Από τον μεγάλο τελικό δεν μπορεί να λείπει φυσικά η περσινή νικήτρια Loreen, που θα ερμηνεύσει για όλους τους θαυμαστές της το Euphoria! Καλεσμένη έκπληξη όμως είναι και μία ακόμα νικήτρια της Σουηδίας.. H Carola Häggkvist, τρεις φορές εκπρόσωπος της  Σουηδίας -1983, 3η θέση – 1991, 1η θέση – 2006, 5η θέση- επιστρέφει φέτος στη σκηνή του Μelodifestivalen, 30 χρόνια μετά την πρώτη συμμετοχή της.

Δείτε ένα recap των 10 φετινών υποψήφιων τραγουδιών! Ποιος πιστεύετε πως θα είναι ο μεγάλος  νικητής;

 

Αντώνης Καμπράνης

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.