[ΠΑΜΕ EUROVISION… 2013] Στους παλμούς του ελληνικού τελικού

Λίγες μόνο μέρες έμειναν για τον ελληνικό τελικό της Eurovision 2013 και την ανάδειξη του τραγουδιού που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας φέτος στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό στο Μάλμε της Σουηδίας. Μετά την παρουσίαση των τραγουδιών τους, οι τέσσερις διαγωνιζόμενοι προετοιμάζονται εντατικά για την εμφάνιση τους που θα γίνει στις 18 Φεβρουαρίου στο «Gazi Music Hall».

ellinikos telikos eurovision

Ωστόσο η διαφορετικότητα στα είδη μουσικής που εμφανίζεται ανάμεσα τους προκαλεί και ποικιλία αντιδράσεων από το κοινό.

Οι υποψήφιοι είναι:

1.Η Θωμαή Απέργη με το ‘’One Last Kiss’’.

(Μουσική: Γιώργος Γκέκας, Στίχοι: Άγης Νικολακόπουλος)

Ένα γρήγορο, ευχάριστο κομμάτι από μία όμορφη κοπέλα με καλή φωνή. Σε χορευτικούς ρυθμούς jazz, δηλαδή κάτι που δεν έχει ξαναστείλει η χώρα μας. Παραπέμπει αρκετά στο Satellite της Lena (Γερμανία 2010) και στο περσινό τραγούδι της Ιταλίας από τη Nina Zilli. Για το λόγο αυτό ίσως δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει μία καλή θέση καθώς είναι από τα τραγούδια που όσο τα ακούς νιώθεις πως κάπου τα έχεις ξανακούσει.

2.Οι  Koza Mostra με τον Αγάθωνα και το τραγούδι ‘’Alcohol is free’’.

(Μουσική: Ηλίας Κόζας, Στίχοι: Στάθης Παχίδης)

Έξυπνος και ανατρεπτικός συνδυασμός, αρεστός ήχος σε βαλκανικές κυρίως χώρες, άστοχος ο τίτλος και γενικά ο στίχος. Το άκουσμα του μας θυμίζει κάποιες παλιότερες συμμετοχές του διαγωνισμού, όπως αυτές της Μολδαβίας το 2005 και το 2011 με το συγκρότημα Zdob Și Zdub.  Η τύχη του στον διαγωνισμό μπορεί να είναι από καλή (όπως για παράδειγμα η ανατρεπτική συμμετοχή της Ρωσίας το 2012 που κατέκτησε την 2η θέση), έως αδιάφορη (το στυλ του θυμίζει επίσης τη συμμετοχή της Σερβίας 2009).  Κινδυνεύει δηλαδή να μείνει ακόμα και εκτός τελικού.

3.Η Αγγελική Ηλιάδη με το ‘’Χίλιες και μία νύχτες’’.

(Μουσική: Κυριάκος Παπαδόπουλος, Στίχοι: Ηλίας Φιλίππου)

Ωραίο τσιφτετέλι με εξαιρετική ενορχήστρωση. Ανατολικός ήχος, οικείος καθώς αντιπροσωπεύει την ελληνική διασκέδαση, όχι όμως και την ελληνική παράδοση. Για το λόγο αυτό λοιπόν λαμβάνει -σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κομμάτια- λιγότερα θετικά σχόλια. Έτσι είναι βέβαιο πως θα έχει θετικές επιδράσεις και εξασφάλιση βαθμών μόνο από ανατολικές και βαλκανικές χώρες. Ωστόσο δεν έχει να δώσει κάτι ξεχωριστό στο διαγωνισμό.

4.O Alex Leon και η Τζορτζίνα με το τραγούδι ‘’Angel’’.

(Μουσική και στίχοι: Alex Leon)

Ένα τραγούδι που θα αρέσει με την δεύτερη φορά που θα το ακούσει κανείς. Ο σύγχρονος ήχος του που θυμίζει μεγάλες παραγωγές του εξωτερικού σε συνδυασμό με την υπέροχη φωνή της Τζορτζίνα,  μπορούν κυριολεκτικά να εντυπωσιάσουν. Ανατρεπτικό κομμάτι για την Ελλάδα και την Ευρώπη που μαζί με τα σκηνικά εφέ μπορεί να έχει ένα άρτιο αποτέλεσμα και να κερδίσει υψηλότερες βαθμολογίες ακόμα και από τις βόρειες χώρες, που δεν συνηθίζουν να μας υποστηρίζουν. Είναι από τα τραγούδια που μπορούν πραγματικά να αποτελέσουν έκπληξη.

Τέσσερα τραγούδια εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους. Είναι βέβαιο πως το καθένα θα έχει τους δικούς του  φανατικούς υποστηρικτές. Όπως φαίνεται στα gallop η διαφορά ανάμεσα τους δεν είναι μεγάλη και το αποτέλεσμα αλλάζει συνεχώς, γεγονός που δείχνει το υψηλό επίπεδο και τη δύναμη όλων των τραγουδιών. Το τελικό όμως αποτέλεσμα θα κριθεί στον ελληνικό τελικό, που το κοινό μαζί με την κριτική επιτροπή θα επιλέξουν τον τελικό νικητή. Το τραγούδι δηλαδή που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στη Σουηδία τον Μάιο.

Αντώνης Καμπράνης

Μπορείτε να ακούσετε παρακάτω τα υποψήφια τραγούδια και να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.