Παραίτηση καρδιναλίου για σκάνδαλα και ανάρμοστες πράξεις

Οι φήμες που ακολούθησαν την δήλωση παραίτησης του Πάπα Βενέδικτου και αφορούσαν το ξέσπασμα επικείμενων σκανδάλων σεξουαλικού περιεχόμενου στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία επιβεβαιώνονται με τον πιο ηχηρό τρόπο, καθώς χθες το βράδυ ο καρδινάλιος των ΗΠΑ παραιτήθηκε λόγω υποψίας σκανδάλων σεξουαλικής φύσεως πριν από 33 χρόνια.

Και ενώ ο Ο’ Μπράιεν παραιτείται, ο επίσκοπος πρώην εισαγγελέας του δικαστηρίου του Καρδιναλίων, αρμόδιος για τις υποθέσεις παιδεραστίας στο Βατικανό, τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής στο κονκλάβιο των καρδιναλίων που θεωρούνται ύποπτοι για συγκάλυψη πράξεων παιδεραστίας από ιερείς. Οι υπερσυντηρητικές θέσεις του καρδινάλιου Ο’ Μπράιαν, ο οποίος τον επόμενο χρόνο θα συνταξιοδοτηθεί, έχουν προκαλέσει τη μήνιν της κοινότητας των ομοφυλοφίλων, που το περασμένο έτος τον ανέδειξαν «μισαλλόδοξο της χρονιάς», ιδίως για τις απόψεις του σχετικά με τις πολιτικές ενώσεις των ζευγαριών ομοφυλοφίλων.

Χαρακτηριστικό πάντως είναι πως η παραίτηση του έγινε αμέσως αποδέκτη από τον Πάπα Βενέδικτο, καθώς θεωρήθηκε ότι καλύτερο για την υφή του καθολικισμού και η καλύτερη απάντηση στους επικριτές του κονκλαβίου και του ίδιου του Πάπα, λίγες μέρες πριν την παραίτηση του.  Απ’ την άλλη, βέβαια  η Εκκλησία να δηλώνει πως οι καρδινάλιοι που κατηγορούνται για ανάρμοστες πράξεις να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο Κονκλάβιο για την εκλογή νέου Πάπα, αλλά τουλάχιστον ένας είχε την ευθιξία να παραιτηθεί.

Όμως, πριν συνταξιοδοτηθεί ο καρδινάλιος Κηθ Ο’ Μπράιαν καλείται με την ψήφο του να συμβάλει στην ανάδειξη του νέου προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, μετά και την επίσημη παραίτηση του Πάπα Βενέδικτου στις 28 Φεβρουαρίου. Γι’ αυτό το λόγο οι καταγγελίες έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα σε μία στιγμή κατά την οποίαν τα σεξουαλικά σκάνδαλα εξακολουθούν να ταράζουν συθέμελα το οικοδόμημα του καθολικισμού.

Αλέξανδρος Πήχας

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.