Παραίτηση των κ.κ Αθανασόπουλο και Μέργου

Βόμβα μεγατόνων ξέσπασε στην ελληνική πολιτική σκηνή, με την παραίτηση του πρόεδρου του ΤΑΙΠΕΔ, Τάκη Αθανασόπουλου και του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργου Μέργου. Και οι δυο παραιτήθηκαν λόγω της ποινικής δίωξης κατά του Δ.Σ. της ΔΕΗ για τη σύμβαση δημιουργίας μονάδας παραγωγής στο Αλιβέρι , σύμβαση φέρεται να ζημίωσε την εταιρία κατά 100 εκατομμύρια ευρώ την ΔΕΗ.

Παράλληλα, οι εν λόγω παραιτήσεις έρχονται ως αποτέλεσμα των αρνητικών συσχετισμών για τους δυο ισχυρούς άνδρες της ελληνικής οικονομίας. Χαρακτηριστικό είναι πως ο Γιώργος Μέργος είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων με τη δήλωση για νέα μείωση για τον κατώτατο μισθό, ενώ το κλίμα έγινε πιο δυσχερές με τη συμμετοχή και των δυο στην πρώην διοίκηση της ΔΕΗ. Οι βουλευτές μάλιστα της μείζονος αντιπολίτευσης ζητούν και την παρέμβαση των οικονομικών εισαγγελέων με έρευνα για τη συγκεκριμένη υπόθεση καθώς και για την κατασκευή ανάλογης μονάδας στη Ρόδο, η οποία προκάλεσε ζημιά στα ταμεία της ΔΕΗ ύψους 37 εκατομμυρίων ευρώ.

Χθες, ο εισαγγελέας κ. Αριστείδης Κορέας άσκησε διώξεις εναντίον προσώπων που συμμετείχαν στη διοίκηση της ΔΕΗ το 2007 και του νομίμου εκπροσώπου της ΜΕΤΚΑ, του Ομίλου Μυτιληναίου για ύποπτες κινήσεις και ορισμούς διαγωνισμών ανάληψης έργων της ΔΕΗ  χωρίς συμφέρουσες προτάσεις.

Πάντως και οι δυο παραιτήθηκαν  για λόγους ευθιξίας, μετά την άσκηση ποινικής δίωξης στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ. Όπως τονίζουν οι ίδιοι, δεν είχαν σχέση με τη λήψη αποφάσεων στο διοικητικό συμβούλιο και πως η άσκηση δίωξης είναι αβάσιμη και στερείται στοιχείων. Μάλιστα, μόλις έγινε γνωστό ότι ασκήθηκαν ποινικές διώξεις ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έκανε αμέσως δεκτές τις παραιτήσεις των κ.κ. Αθανασόπουλου  και Μέργου ,ενώ αμέσως ανακοινώθηκε  η παραίτηση τους από το γραφείο τύπου του υπουργείου Οικονομικών.

Όσον αφορά τους αντικαταστάτες τους, ο αντικαταστάτης του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, Τάκη Αθανασόπουλου αναμένεται να ανακοινωθεί τη Δευτέρα, ενώ ήδη οι αρμοδιοτητρες του Γιώργου Μέργου πέρασαν στην η στενή συνεργάτρια του κ. Στουρνάρα, κΧριστίνα Παπακωνσταντίνου.

Αλέξανδρος Πήχας

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.