Παρουσίαση – Κριτική βιβλίου: Γιώργος Παπαδόπουλος – Κυπραίος: Το δαχτυλίδι

to daxtylidi«Το Δαχτυλίδι, που είναι βασισμένο σε πραγματικά περιστατικά, ξετυλίγει μέσα στις γεμάτες αλήθειες σελίδες μια συγκινητική ιστορία για την αγάπη, την αξιοπρέπεια και την πατρίδα και απαντά, μερικώς έστω, στο ερώτημα που μου υποβάλλεται συχνά: “Τι έκαναν οι Κύπριοι για την Ελλάδα;” […] Πρόκειται για ένα Μυθιστόρημα που μέσα από τη ζωή μιας οικογένειας και των απογόνων της από τον καιρό της Επανάστασης του ’21 μέχρι και το 1959, φέρνει στην επιφάνεια άγνωστες πτυχές για την προσφορά των Κυπρίων στους αγώνες του Έθνους και την πραγμάτωση του εθνικού τους πόθου για Ένωση με την Ελλάδα…

Έζησα ο ίδιος μια μικρή περίοδο της ιστορικής αυτής διαδρομής, που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα την μακραίωνη ιστορία του Ελληνικού Έθνους. Έχει και Λεωνίδες, έχει και Εφιάλτες. Έχει Διάκους και Μπουμπουλίνες. Η ευχή της Σπαρτιάτισσας μάνας “ Ή να γυρίσεις νικητής ή να σε φέρουν νεκρό, ξαπλωμένο πάνω στην ασπίδα σου” μεταφράστηκε άξια από την Κύπρια μάνα που διαμαρτυρήθηκε γιατί δεν την άφησαν να σκοτώσει η ίδια τον προδότη γιο της…». Ο Γιώργος Παπαδόπουλος-Κυπραίος, ιδρυτής και διευθυντής του εκδοτικού οίκου Διόπτρα, σκιαγραφεί το προφίλ του πρώτου του συγγραφικού εγχειρήματος.

Μέσα από τις σελίδες του «Δαχτυλιδιού» ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να σεργιανίσει στην σύγχρονη ιστορία του ελλαδικού χώρου. Σπουδαία γεγονότα και προσωπικότητες της νεώτερης ιστορίας παρελαύνουν μέσα από τα βιώματα των κεντρικών ηρώων. Είναι μια ιστορία ανθρώπων, που εκπέμπει εικόνες πρωτογενείς: η άδολη πάλη και οι θυσίες στο βωμό του αγνού πατριωτισμού, η άρση του καθημερινού ανθρώπου στο ύψος του ήρωα, ο έρωτας και η αγάπη στην πιο αβίαστη ροή τους. Πάνω απ’ όλα άνθρωποι με ακεραιότητα, που δεν συγχωρούν την προδοσία, συνειδητοποιούν ότι αποτελούν κομμάτι της ιστορίας και διαισθάνονται το κρίσιμο φορτίο της ευθύνης που τους έλαχε. Στο φόντο της αφήγησης ένα δαχτυλίδι με ιστορία, ένα οικογενειακό κειμήλιο η περιπλάνηση του οποίου ξετυλίγει το νήμα των γεγονότων και συνθέτει το προφίλ των πρωταγωνιστών.

Εν προκειμένω έχουμε μια καλά δομημένη αφήγηση. Τόσο η στρωτή γλώσσα όσο και η ευδιάκριτη πλοκή καθιστούν ευχερή την ανάγνωση του βιβλίου. Παρ’ όλα αυτά, το «Δαχτυλίδι» ίσως θα έπρεπε να αποβάλει μεγάλο τμήμα από τον ιστορικό του χαρακτήρα και ο συγγραφέας να επιμείνει περισσότερο στη μυθοπλασία. Σε τέτοιου είδους μυθιστορήματα, τα αληθινά περιστατικά συνήθως αβαντάρουν τον μύθο, ενώ όταν συμπορεύονται σχεδόν μαζί του υπονομεύουν το συγγραφικό εγχείρημα. Κατά τούτο θα πρέπει να λειτουργούν περισσότερο ως η «ταπετσαρία» που προσδίδει την δέουσα αληθοφάνεια.

Ο Γιώργος Παπαδόπουλος-Κυπραίος πλάθει με ξεχωριστή ευαισθησία τους ήρωες του και τους τοποθετεί συνετά στα γεγονότα. Ουδείς σκέπτεται και δρα αντιφατικά, αντιθέτως όλοι διαγράφουν τροχιές με διαβήτη. Αυτό είναι κάτι που προσθέτει αξία στο μυθιστόρημα και συμβάλλει στη δημιουργία μιας ιστορίας χωρίς ατομικούς μελοδραματισμούς και αδικαιολόγητους εθνικούς σπαραγμούς. Ένα βιβλίο για την Κύπρο, για την Ελλάδα, για καθετί που κινείται στο μέτρο του ανθρώπινου, του ευγενούς και του σπουδαίου. Αναζητήστε το.

Γιώργος Παπαδόπουλος-Κυπραίος
Το δαχτυλίδι
Εκδόσεις Διόπτρα

Δημήτρης Μανουήλ

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.