Παρουσίαση – Κριτική βιβλίου – Δήμητρα Πατρικαράκου: Βεβήλωση


Notice: Undefined variable: counter in /var/www/vhosts/roadstory.gr/httpdocs/wp-content/themes/advanced-newspaper/inc/theme-gallery.php on line 43

VevilosiΠήρα στα χέρια μου τη «Βεβήλωση» και ξεκίνησα την ανάγνωση… Γνώριζα τι πραγματεύεται το βιβλίο, γνώριζα πως δεν πρόκειται να αντιμετωπίσω μια ιστορία μυθοπλασίας με τα καλά και τα άσχημα της, μα πως καλούμαι να τρυπώσω στη ζωή της Δήμητρας Πατρικαράκου, της συγγραφέως. Η «Βεβήλωση» είναι ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο χωρίς κανένα μυθιστορηματικό στοιχείο.

Διαβάζω το οπισθόφυλλο… «Θέλω να ουρλιάξω! Θέλω να βγάλω την οργή που με πνίγει – τη δική μου κι όλων των κοριτσιών, γυναικών, αγοριών, ανδρών που έχουν κακοποιηθεί και έχουν στερηθεί ακόμα και το δικαίωμα να είναι οργισμένοι γι’ αυτό!»

Είμαι ήδη εξοργισμένη, για εκείνη, για εκείνους…

Προχωρώ την ανάγνωση, οι σελίδες φεύγουν η μια την άλλη, οι λέξεις περνούν από μπροστά μου κι εγώ νιώθω την καρδιά μου σφιγμένη. Όλα ήταν τόσο όμορφα… μια οικογένεια, η μαμά, ο μπαμπάς και τα δύο κορίτσια, η Μίμη και η Κατερίνα. Μέχρι που η μητέρα ερωτεύτηκε εκείνον, ζητώντας διαζύγιο από το νόμιμο σύζυγό της. Αυτή ήταν η αρχή του τέλους. Η αρχή του τέλους της ευτυχισμένης οικογένειας, της οικονομικής άνεσης, της ψυχικής ηρεμίας… Πόσο απείχε το πραγματικό τέλος από αυτή του την αρχή, βέβαια, δεν έχει και πολλή σημασία. Για την ακρίβεια έχει, καθώς πολλά θα μπορούσαν να μην έχουν συμβεί, αλλά τα γεγονότα έχουν αφήσει τα σημάδια τους στο χρονοδιάγραμμα και ως γνωστόν ο χρόνος πίσω δεν γυρνά!

Η ζωή της Δήμητρας ή καλύτερα της Μίμης, όπως παρουσιάζεται μέσα στο βιβλίο άλλαξε άρδην περίπου στην ηλικία των 11, τότε που ο προστατευτικός πατριός της αποφάσισε να της κάνει… «μασάζ» στα απόκρυφα σημεία του κορμιού της. Έτσι το ονόμαζε ο σιχαμένος και είχε την ψευδαίσθηση ότι της άρεσε κιόλας της Μίμης. Η κατάσταση αυτή συνεχίζεται για χρόνια… Πολλά χρόνια… Και συνοδεύεται από ένα οικονομικό «ξετίναγμα» κάθε μέλους της οικογένειας ξεχωριστά. Λες και αυτός ο άνθρωπος αποδείκνυε την «αγάπη» του με δάνεια σε βάρος των κοριτσιών και την προστατευτικότητά του με αβάσταχτα χρέη.

Πως μπορεί; Πως;;; Διαβάζω και αναρωτιέμαι, διαβάζω και θυμώνω, διαβάζω και λυπάμαι…

Βαθιά μέσα μου ξέρω πως δεν είναι ο μόνος, ξέρω πως εκεί έξω υπάρχουν αμέτρητοι άνθρωποι που υφίστανται την κακοποίηση από συγγενικό ή φιλικό τους πρόσωπο κι όμως δεν τολμούν να μιλήσουν. Όπως και η Μίμη, δεν τολμούσε να εξωτερικεύσει αυτό που της συνέβαινε. Δεν τολμούσε να το εκμυστηρευτεί ούτε καν στη μητέρα της, τη γυναίκα που τη γέννησε και τη μεγάλωσε. Βέβαια, ακόμη και χρόνια αργότερα που το έκανε, η αντίδραση της μητέρας δεν ήταν η αναμενόμενη, δεν ήταν, όμως, και παράξενη, καθώς συνηθίζεται να θέλουν να «κουκουλώσουν» αυτό που συμβαίνει μέσα στο σπίτι τους, να μην αφήσουν να φανεί προς την κοινωνία, να πείθουν το «θύμα» ότι αυτό που συμβαίνει είναι κάτι το φυσιολογικό.

Όσο κι αν ουρλιάζω «Πως είναι δυνατόν;;», βαθιά μέσα μου ξέρω ότι είναι. Δυστυχώς!

Δεν σκοπεύω να κρίνω ούτε τη Μίμη, ούτε τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας για τις πράξεις τους. Αποδεκτές ή μη θα τις κρίνετε κατά την ανάγνωση. Σίγουρα για κάποιο λόγο ενήργησαν έτσι, είτε υποκινούμενες από αγάπη, είτε από οργή.

Οφείλω να πω ένα μεγάλο «ΜΠΡΑΒΟ» στη Δήμητρα που τόλμησε να καταγράψει την ιστορία της και ένα μεγάλο «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ» που θέλησε να τη μοιραστεί μαζί μας. Ευχαριστώ που μας έμαθε μέσα από την ιστορία της, αλλά φρόντισε επιμελώς στο τέλος να μας ενημερώσει σχετικά με τα νομικά πλαίσια που καλύπτουν το ευρύ φάσμα των κακοποιήσεων.

Προς το τέλος του βιβλίου καταγράφεται: «Κατά την προσωπική μου άποψη είναι αδιανόητο ένας ενήλικος να έχει βάσιμες υποψίες για την οποιασδήποτε μορφής κακοποίηση ενός παιδιού και να τις κρατά για τον εαυτό του. Είμαι απολύτως σίγουρη ότι είναι καλύτερο να καταγγείλεις το περιστατικό που έπεσε στην αντίληψή σου προτείνοντας να γίνει περαιτέρω διερεύνηση από την αρμόδια Εισαγγελία Ανηλίκων, παρά να κάνεις ψυχοθεραπεία επειδή αισθάνεσαι ενοχές που δεν μίλησες» και συνοψίζει το λόγο της συγγραφής του.

Αυτό. Μιλήστε. Μοιραστείτε το. Η ντροπή δεν είναι πάνω σας. Η ντροπή ανήκει σε αυτόν που το κάνει. Είμαστε εδώ για εσάς.

Δήμητρα Πατρικαράκου
Βεβήλωση
Εκδόσεις Αρμός

zoe

 

 

 

Ζωή Καρασουλτάνη
zoi.roadstory@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.