Παρουσίαση – Κριτική βιβλίου: Η «Γιάννα» με τα χρυσά γράμματα

Το όνομά της αποτελεί σύμβολο διεθνούς κύρους και συνώνυμο της χλιδής. Αυτό, το δεύτερο μάλιστα, είναι και ο λόγος που τις περισσότερες φορές την έχει καταστήσει αντικείμενο σκληρής κριτικής και αρνητικού σχολιασμού. Και για πολλούς όχι άδικα… Είναι στη φύση του ανθρώπου φαίνεται να στέκεται επιφυλακτικά έως και αρνητικά απέναντι σε καθετί που βρίσκεται εκτός της περιφέρειας του δικού του άξονα, του δικού του κόσμου. Σαν από άμυνα, σαν από αντίδραση.

Gianna Aggelopoulos

Στην περίπτωση της Γιάννας Αγγελοπούλου Δασκαλάκη όμως, αρκεί να μελετήσει κανείς προσεκτικά τις κινήσεις της σε κάθε περίσταση, για να διαπιστώσει ότι πίσω από το καλομακιγιαρισμένο πρόσωπο και το ακριβοστολισμένο σώμα της, βρίσκεται μια φυσιογνωμία ηγετική με τρομακτική όρεξη για δουλειά και μια αστείρευτη θέληση για επιτυχία.

Θα διαπιστώσει έτσι ότι όλα τα παραπάνω – κοσμήματα και λοιπές ισχυρές δόσεις ενίοτε εκκεντρικής πολυτέλειας – έρχονται σαν φυσική συνέπεια της στρατηγικής της. Φυσικά τίποτε δεν είναι αποδεκτό από όλους, και αυτό είναι το υγειές. Μα και εκείνη δεν προσποιήθηκε ποτέ προκειμένου να γίνει αρεστή σε περισσότερους. Είναι αυτή που είναι… Και αυτό οφείλουν να της το αναγνωρίσουν φίλοι κι εχθροί.

Το βιβλίο της «My Greek Drama» ή απλώς «Γιάννα» στα ελληνικά,  είναι μια καλή αφορμή να κοιτάξει κανείς από μία ευρεία οπτική γωνία και απαλλαγμένος από κάθε στερεοτυπική αντίληψη και νοοτροπία, τους σημαντικότερους σταθμούς της ομολογουμένως επιτυχημένης πορείας της και να διαπιστώσει  εάν η «Γιάννα» με τα χρυσά γράμματα είναι απλώς μια «ματαιόδοξη καπιταλίστρια» ή μια γυναίκα που τα κατάφερε και δεν έχει το κόμπλεξ του σεμνοτυφισμού.

Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη Βιβλίο

Ιανουάριος 1987: «Μια νεαρή γυναίκα χωρίς πολιτική πείρα, χωρίς λεφτά και χωρίς ισχυρές διασυνδέσεις» ορκίζεται δημοτική σύμβουλος Αθηναίων εξασφαλίζοντας το διπλάσιο σχεδόν αριθμό ψήφων από τον προαπαιτούμενο, χάρη στην επιμονή και την ευρηματικότητα του μυαλού της. Και κάπως έτσι, οι σπόροι βασιλικού που συνοδεύουν τα εκλογικά της φυλλάδια, γίνονται οι σπόροι που σταδιακά θα την εδραιώσουν στην κοινωνική ζωή της χώρας.

Νοέμβριος 1989: Κερδίζει για πρώτη φορά βουλευτική έδρα με 28.625 ψήφους (την επόμενη χρονιά εκλέγεται με 36.000 ψήφους)  σε μία εκλογική αναμέτρηση στην οποία διεκδίκησε τη συμμετοχή της με τον πλέον παράδοξο, για τους πολλούς, τρόπο. Αυτός ο παράδοξος, κατά τη συνήθη πολιτική λογική, τρόπος, είναι αυτός που όπως φαίνεται την κάνει να κερδίζει κάθε χαμένη σύμφωνα με τα προγνωστικά παρτίδα.

Σεπτέμβριος 1997: Δίνει κυριολεκτικά μάχη και εξασφαλίζει για λογαριασμό όλων των Ελλήνων τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην πατρίδα τους. Μια επιτυχία την οποία πολλοί κατοπινοί εραστές της προσπάθησαν τότε να υποσκάψουν.

Απρίλιος 2000: Δέχεται μετά από προσωπική έκκληση του ίδιου του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, την προεδρική θέση ολόκληρης της  ολυμπιακής προσπάθειας. Κι ας έχει μεσολαβήσει μια τραγική καθυστέρηση τριών ετών χάρη στην αιώνια ελληνική αναβλητικότητα και γραφειοκρατία…

Αύγουστος 2004: Ολοκληρώνεται με απόλυτη επιτυχία το όνειρο των Ολυμπιακών Αγώνων στη γενέτειρά τους. Τις στιγμές πίεσης, ατελείωτης δουλειάς αλλά και εκνευρισμού, διαδέχεται ένα συναίσθημα καθολικής ικανοποίησης.

Μάιος 2013: Κυκλοφορεί στην Ελλάδα (στο εξωτερικό κυκλοφόρησε λίγους μήνες πριν) ένα βιβλίο – προσωπική καταγραφή της ιδίας των πολιτικών και όχι μόνο τεκταινομένων των τελευταίων ετών. Στηλιτεύει πρόσωπα και καταστάσεις προκαλώντας αν μη τι άλλο αίσθηση. Ποιος όμως είναι τόσο ανόητος ώστε να καταφέρεται με αυτόν τον τρόπο εναντίον συγκεκριμένων προσώπων εάν δεν έχει το δίκιο με το μέρος του; Το βιβλίο γίνεται πολύ σύντομα διεθνές best seller και φέρνει εκ νέου τη συγγραφέα του στο μάτι του κυκλώνα.

Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη 2

Αυτή τη φορά θα έλεγε κανείς ότι το προκάλεσε η ίδια. Και η λέξη «πρόκληση» δεν θα πρέπει να παίρνει πάντα αρνητική χροιά. Απομακρύνθηκε, άκουσε, σιώπησε και πλέον επανήλθε. Κάθε λογής ειδήμονες  και «γνώστες» του «Αθήνα 2004» περιφέρονται χρόνια τώρα σε διάφορα ΜΜΕ εκφράζοντας τη δική τους οπτική γύρω από τη σημαντικότερη ίσως στιγμή της μεταπολιτευτικής περιόδου.

Τώρα είναι η δική της σειρά.

Τώρα, που η χώρα είναι βυθισμένη σε ένα απροσπέλαστο, κατά τα προφανή, τέλμα – συνέπεια των ανάπηρων πολιτικών που ακολουθούνται όλα αυτά τα χρόνια, ήρθε για να μας αφυπνίσει και να μας διδάξει μέσω του δικούς της προσωπικού Success Story…

Θάνος Βάγιος

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.